Ben jij na de successen van de Nederlandse schaatser op de Olympische Spelen ook zo enthousiast geraakt over deze geweldige sport?
Helaas is het ijs in de schaatshallen alweer gesmolten, maar gelukkig is de tijd om te gaan skeeleren weer aangebroken.
Maar als je nog nooit geskeelerd of geskate hebt dan kan de eerste keer skeeleren best moeilijk zijn, daarom wil ik je 10 snelle pro-tips geven die jou snel op weg kunnen helpen.
Wat heb je nodig om te gaan skeeleren? Nou, uiteraard een paar goede skeelers, een helm en beschermers en een goed humeur.
Laten we beginnen bij de skeelers zelf.
Inhoud
#1: INVESTEER IN GOEDE SKEELERS VOOR DE EERSTE KEER SKEELEREN
Net als bij bijna alles in het leven is het ook bij skeelers het geval dat goedkoop uiteindelijk vaak duurkoop blijkt te zijn.
Daarom wil ik je aanraden om skeelers van een gerenomeerd merk te kopen die al jaren mee doen op markt van het “schaatsen op wieltjes” zoals: Powerslide, Nijdam of de innovatieve Cardiff Skates.
Om te bepalen welk type skeeler voor jou het beste zal zijn is het belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen wat voor type skeeleraar je bent, of gaat zijn.
Ga jij voor absolute snelheid en wil je het uiterste uit jezelf halen dan wil ik je de Powerslide R2 skeelers aanraden.
Maar ben jij van plan om lekker door de stad of over het platteland te ‘cruisen’ dan wil ik je eerder de Powerslide Swell skeelers of VI Supercruiser skeelers aanraden.
Als ultieme beginner kun je naar mijn mening beter kiezen voor de Cardiff Skates omdat deze skates naar mijn mening simpelweg het beste instapmodel is wat er op dit moment verkrijgbaar is.
Je kunt deze skates onder je normale schoenen binden waardoor ze ideaal zijn om een stad te verkennen, maar ook erg goede skeelers voor kinderen zijn.
#2: DRAAG EEN SKEELERHELM EN GOEDE BESCHERMERS
Het dragen van een skeelerhelm is al verplicht bij officiële wedstrijden en toertochten, maar is ook voor jezelf erg belangrijk.
Wist je dat je door het dragen van een helm 85% minder kans op hersenletsel hebt tijdens een valpartij?
Toch is het zo en je hoeft je echt niet te schamen, kijk maar een naar hoe de fietshelm de afgelopen jaren de normaalste zaak van de wereld is geworden.
Maar je wilt natuurlijk ook geen andere blessures oplopen tijdens een valpartij, daarom is het ook belangrijk om goede beschermers te dragen tijdens de eerste keer skeeleren.
Vooral het dragen van polsbeschermers is naar mijn mening van groot belang omdat je natuurlijke reactie tijdens een valpartij is dat je je armen naar voren strekt en de val met je handen wilt opvangen.
Als onervaren skeeleraar wil ik je natuurlijk ook erg aanraden om knie- en elleboogbeschermers te dragen omdat iedereen ooit ten val zal komen tijdens skeeleren.
#3: JE KUNT NIET ALLES IN 1 DAG LEREN
Ok, je hebt goede skeelers en de juiste bescherming, nu moet je alleen nog even leren hoe skeeleren precies in z’n werk gaat.
Ik wil je aanraden om een afgelegen weggetje, fietspad of parkeerterrein op te zoeken en daar flink gaan oefenen.
De skeelertechniek is in vele opzichten erg vergelijkbaar met schaatsen, het verschil zit hem vooral in de details waar jij als beginner nu nog niet op hoeft te letten.
Wees vooral ook niet te bang om te vallen omdat je met angst niet ver zult komen.
#4: LEER EERST REMMEN VOORDAT JE DE WEG OP GAAT
Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat het erg belangrijk is dat je leert remmen op skeelers voordat je de openbare weg op gaat, maar ik doe het toch.
Remmen met skeeleren vereist een bepaalde techniek die je eerst moet leren.
Er zijn meerdere verschillende remtechnieken, maar als beginner wil ik je aanraden om gewoon met het remblokje aan de achterkant van je inline-skate te remmen.
Heb je iets sportievere skeelers gekocht en heb je geen remblokje op je skeelers dan is naar mijn mening de T-Stop de beste manier om te remmen.
#5: GA NIET TE SNEL VAN START
Ok, je kunt nu dus skeeleren en nu is het dus tijd om de weg (of het fietspad) op te gaan en kilometers in je benen te krijgen.
Wanneer je van plan bent om een lange afstand te skeeleren wil ik je aanraden om niet te snel van start te gaan en energie te sparen voor de terugweg.
Dit klinkt wellicht als een no-brainer, maar toch maken veel beginnende skeeleraars deze fout.
Als je al helemaal leeg bent en nog aan de terugweg moet beginnen kan de verzuring ineens toeslaan waardoor je bijna niet meer vooruit komt.
#6: BEGIN MET TEGENWIND
Aansluitend op pro-tip #5 wil ik je aanraden om je rit zo in te plannen dat je met tegenwind begint en met de wind in je rug terug kunt rijden.
Natuurlijk snap ik dat je de wind niet onder controle hebt en dit niet altijd even goed kunt plannen, maar probeer het.
Er is namelijk niets vervelender dan snel van start te gaan met de wind in je rug en er na een uur achter komen dat je met harde tegenwind weer terug naar huis moet skeeleren.
Natuurlijk kan de wind onderweg van richting veranderen, maar in de meeste gevallen kun je je route globaal wel zo uitstippelen dat je begint met wind tegen en eindigt met wind mee.
#7: NEEM DRINKEN (WATER) MEE VOOR ONDERWEG
Het is voor elke grote inspanning belangrijk dat je het vocht wat je verliest door zweten voldoende aanvult met water.
Door je vochtbalans op orde te houden kun je vaak voorkomen dat je kramp of zelfs een zweepslag krijgt.
Daarnaast is het uiteraard ook lekker verfrissend om af en toe een slok water te kunnen nemen.
#8: GA SAMEN MET VRIENDEN SKEELEREN
Sporten, dus ook skeeleren, is altijd leuker wanneer je dit samen met anderen kunt doen.
Ga dus lekker samen skeeleren, dit is een bijzonder leuke manier om bij te kletsen met je beste vriend of vriendin door samen iets leuks te doen.
Daarnaast kun je elkaar natuurlijk tips geven wanneer jij of je vriend of vriendin voor het eerst op skeelers staat.
Ook kun je naarmate je beter wordt elkaar stimuleren en een beetje pushen om nog net iets sneller te gaan.
Dit kun je perfect doen door elkaar af en toe uit de wind te houden en kop over kop te rijden.
#9: ZORG DAT JE MET EEN FIT LIJF BEGINT
Skeeleren is een uitstekende sport om af te vallen, maar andersom is ook waar. Als je met een fit lijf voor het eerst gaat skeeleren zal het je namelijk vele malen makkelijker afgaan.
Wil jij een sterk en strak lijf krijgen dan wil ik je het Droog Trainen Protocol van de Droog Trainen Academie aanraden.
Met behulp van deze voedings- en trainingsschema’s zorg je ervoor dat je een atletisch lichaam en een echte ‘killerbody’ krijgt.
Je kunt het Droog Trainen Protocol tijdelijk met 80% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink.
Je loopt bovendien geen enkel risico, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.
DOWNLOAD HET DROOG TRAINEN PROTOCOL NU!
Dit populaire eBook is inmiddels al ruim 15.000 keer gedownload!
#10: HAVE FUN EN GA ERVOOR!
De belangrijkste pro-tip die ik je echter wil meegeven wanneer je net begint of je eerste keer gaat skeeleren (eigenlijk altijd) is dat je er plezier in moet hebben.
Zorg dat je er veel plezier in krijgt dan zul je merken dat je binnen de kortste keren tochten zult rijden die je vroeger niet voor mogelijk hield.
Dus, have fun en ga ervoor!
ik heb uw advies gelezen maar ik wil toch een kanttekening maken ;zelf heb ik opeen gegeven moment skeelers gekocht net op het moment dat ik voor klapschaatsen ging kijken ;ik had daar het geld voor uit willen geven aar de dealer (vd Hoorn) zei “laat me jouw schaatsen eens zien?”hij kon daar nieuw klapschaatsen op zetten, dus dat scheelde mij ;tevens had hij daar een paar goed skeelers te koop die ik gekocht heb en ben in libya ( waar ik werkte) dagelijks gaan skeeleren ik droeg een helm verder niets maar wel een paar las handschoenen iets wat ook voor schaatsers te koop is leren handschoenen ik skeelerde daar toen dagelijks twee jaar lang tot 77 1/2 km per dag Onlangs ben ik weer gaan skeeleren en heb mijzelf nieuwe skeelers gekocht ;dat ging niet goed ik kwam als een soort prutser over ik had twee 11 steden tochten gereden waar ik niet gevallen was ik viel en mijn duim m doet nog pijn en het valt mij op er wel pols beschermers gedragen worden maar dat niemand leren handschoenen draagt