De ijzers van schaatsen zijn niet volledig vlak maar zijn altijd een klein beetje rond om de beste grip, drukverdeling en laagste glijweerstand te krijgen. Dit wordt ook wel de ronding van je schaatsen genoemd.
Schaatsijzers, of messen, zijn nooit volledig vlak (als het goed is tenminste) en er zit van voor naar achter dus een lichte curve in.
Beeld je maar eens in wanneer een ijzer volledig vlak zou zijn dan zou je (zeker bij natuurijs) over ieder hobbeltje, scheurtje of takje struikelen omdat je schaats daar dan simpelweg achter zou blijven haken.
Daarnaast zou de glijweerstand ook vele malen groter zijn omdat je schaats zich over een veel grotere lengte in het ijs zou vreten, met name aan de voorkant van het ijzer.
Ronding in je schaatsen
Maar wat houdt de ronding in je schaatsen nou precies in? Zoals gezegd is het glij-oppervlak van je schaatsen altijd een beetje rond.
Dit is in veel gevallen met het oog vrijwel niet waar te nemen maar wanneer je het ijzer op een vlakke ondergrond zet merk je dat zowel de voorkant als de achterzijde van het ijzer loskomt (als het goed is).
De ronding wordt berekend met behulp van een simpel rekensommetje, trek je de lijn van het ijzer door naar een cirkel dan neem je hier de straal van in meters en dat is de hoeveelheid waarin de ronding van schaatsen wordt uitgedrukt.
Wanneer je bijvoorbeeld de lijn van de schaats doortrekt en de straal van de cirkel is 20 meter dan heb je dus ronding ’20’.
Wat is de beste ronding?
De beste ronding is voor iedereen en voor iedere omstandigheid verschillend.
Zo speelt je gewicht, techniek en persoonlijke voorkeur een grote rol in het kiezen van de juiste ronding voor jou.
Echter hardheid en kwaliteit van het ijs is ook een bepalende factor of een bepaalde ronding goed voelt voor jou of juist niet.
Toch hoef je hier als gemiddelde amateur schaatser niet heel erg mee bezig te zijn en is een ronding tussen pakweg 20 en 25 voor de meeste schaatsers prima.
Dit hoef je echter bij de meeste ervaren schaatsen slijpers niet eens aan te geven, je kunt gewoon simpelweg vragen of de ronding er ook even opnieuw ingezet kan worden en dan krijg jij goed sturende schaatsen terug.
Hoe vaak moet je je schaatsen laten ronden?
Professionele schaatsers zullen voor iedere wedstrijd hun schaatsen helemaal van top tot teen checken en de ronding nameten.
Echter als geoefende recreatieve schaatser raad ik je aan om dit tweemaal per seizoen te doen, namelijk voor het seizoen begint.
Daarnaast een keer gedurende het seizoen wanneer je je schaatsen al een aantal keer hebt geslepen om de puntjes weer op de ‘i’ te zetten en te controleren of de ronding er nog goed in zit.
Wanneer je zelf je schaatsen slijpt kan een specialist tijdens de tussentijdse checkup direct controleren of je bijvoorbeeld te veel druk zet aan de voor- of achterkant van je ijzers en kun jij hiervan leren.
Ronding meten
Een oud gezegde luidt: “Meten is weten” en dat gaat ook in dit geval op.
Want eigenlijk de enige nauwkeurige manier om de ronding in je schaatsen te meten is met een zogenaamde driepuntsmeter.
Met dit apparaatje kun je de ronding in je schaatsen tot op 0,01 mm nauwkeurig meten.
Kijk het filmpje hieronder ook even voor meer over het meten van de ronding:
Conclusie: Hoeveel merk je van de ronding?
Als recreatieve schaatser merk je naar mijn mening weinig verschil tussen een ronding van 22 of 23 wanneer deze er nog goed over het gehele ijzer in zit.
Wat je wel zult merken is wanneer de ronding over het ijzer erg varieert of wanneer de ronding er volledig uit geslepen is.
Dan merk je dat het erg moeilijk sturen is op je schaatsen, dat je been in een rechte voorwaartse beweging zelfs kan beginnen te zwabberen en dat je simpelweg minder goed glijdt.
Professionele schaatsers en de doorgewinterde gevoelsrijders kunnen echter wel de meest minimale verschillen in ronding opmerken en hierdoor minder presteren.
Zo maken veel wedstrijdschaatsers voor iedere wedstrijd kleine tweaks aan hun schaatsen en de ronding van de ijzers om nog net iets beter uit de verf te komen.
Daarnaast zit dit gevoel en deze piepkleine tweaks bij veel beroepsschaatsers ook af en toe echt tussen de oren, maar wanneer het daar goed zit bevordert dit de prestaties ook!
Kijk de video hieronder om te zien hoe (bijna) maniakaal ex-topschaatser Mark Tuitert met zijn materiaal en dus ook de ronding in zijn schaatsen bezig was: