Custom skeelerschoenen: Zijn op maat gemaakte schoenen de investering waard?

Wanneer je echt serieus gaat skeeleren wil je uiteraard het beste materiaal en het beste gevoel overbrengen op het asfalt wat mogelijk is.

Dan kom je al snel uit bij een custom made skeelerschoen die speciaal voor jouw voet opgemeten, ontworpen en gefabriceerd is.

Zijn deze op maat gemaakte skeelerschoenen de grote investering waard, want deze kosten toch al snel meer dan 1.000 euro, of kun je beter een (high-end) standaard schoen kopen?

Om te beginnen is het uiteraard aan jezelf of een custom made schoen de investering waard is, want heel veel mensen kunnen ook prima uit de voeten op ‘normale’ schaats- of skeelerschoenen.

Daarnaast zit er ook nog iets tussenin, namelijk de thermoplastisch vervormbare schoen. Dit is een standaard schoen die je door deze te verwarmen op bepaalde gebieden naar je voet kunt vormen.

Custom skeelerschoenen: Zijn op maat gemaakte schoenen de investering waard?

Hoe wordt een custom made skeelerschoen gemaakt?

Om te beginnen wordt er een mal gemaakt van je voet. Dit gebeurt gebruikelijk door een gipsafdruk van je voet te maken.

Het is belangrijk dat je al bij het aanmeten van de mal in de goede skeelerhouding zit omdat je ook in deze houding uiteindelijk wilt skeeleren.

In deze gipsafdruk komen alle oneffenheden en bijvoorbeeld uitstekende botten, tenen en knobbels goed naar voren, want onthoud dat geen enkele voet hetzelfde is.

Hierdoor kan er precies rond jouw specifieke voet een eerste ruwe variant gemaakt worden die je vervolgens mag passen.

Op dit moment kun je, in overleg met de ervaren schoenmaker, bepalen hoe stijf de schoen moet worden, of op welke plekken hij juist iets soepeler mag zijn, of waar je iets meer ruimte wilt en waar juist wat minder.

Hoewel de schoen op maat gemaakt is zijn de belangrijke delen veelal alsnog gemaakt van thermoplastisch vervormbaar materiaal waardoor kleine aanpassingen in het eindproduct alsnog mogelijk zijn.

En uiteraard kun je ook het uiterlijk en het design zelf bepalen waardoor je een echt in het oog springende skeelerschoen kunt creëren.

Aanbieders van op maat gemaakte skeelerschoen zijn bijvoorbeeld: McCargo boots, Groothuis, Viking en nog vele andere fabrikanten.

Custom made vs. thermoplastisch

Maar wat is dan het verschil met standaard thermoplastische skeelerschoenen en bieden deze niet genoeg aanpassingsmogelijkheden?

Het antwoord is: Voor wellicht 80% van alle skeeleraars bieden standaard thermoplastisch vervormbare skeelerschoenen genoeg comfort om heerlijk te kunnen skeeleren en zelfs aan wedstrijden deel te nemen.

Custom made schoenen zijn voor de overige 20% die het beste van het beste willen om het maximale comfort te krijgen en het allerbeste gevoel met hun skeeler willen.

Daarnaast zijn er ook mensen die nooit de juiste maat of pasvorm kunnen vinden, want zoals gezegd is geen enkele voet hetzelfde, en bijvoorbeeld een wat meer uitstekende teen hebben of een uitstekende eeltknobbel aan de binnenkant van hun voet hebben.

Voor deze personen biedt een op maat gemaakte schoen de uitkomst omdat zij juist op deze drukpunten voor extra ruimte kunnen zorgen en comfortabel in de schoen kunnen passen.

 Voordelen van een custom made skeelerschoen

Ter opsomming zet ik nog even alle voordelen, maar ook nadelen, van een custom made skeelerschoen voor je op een rij:

Voordelen:

  • Uitstekende pasvorm
  • Ultiem gevoel
  • Ze gaan meestal een leven lang mee
  • Je kunt alles zelf bepalen
  • Je kunt je eigen stijl en design creëren

Nadelen: 

  • Hoge prijs (al snel meer dan €1.000)
  • Niet overal verkrijgbaar
  • Lange levertijd / fabricagetijd
  • Misschien niet verkrijgbaar in je favoriete merk

Conclusie

Of een custom made skeelerschoen de investering waard is bepaal je zelf. Veruit de meeste mensen kunnen prima af met schoenen die ze beetje bij beetje thermoplastisch naar hun voet kunnen zetten.

Heb jij echter drukpunten waar je maar niet van afkomt in standaard schoenen of ben jij een echte fanatieke skeeleraar en wil jij het neusje van de zalm dan zijn op maat gemaakte skeelerschoenen echt iets voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *