De beste schaatskleding is kleding waarin jij je goed voelt en comfortabel in kunt bewegen. Jij bepaalt zelf waarin jij lekker kunt schaatsen, niemand anders.
Dit gezegd hebbende zijn er wel een aantal kledingstukken waar vrijwel iedereen het over eens is en ik ga je in dit artikel dan ook een aantal tips en adviezen geven wat je het beste kunt dragen als je gaat schaatsen.
Kunstijs of natuurijs?
Een groot verschil in de schaatskleding die je draagt begint al bij of je binnen in een ijshal schaatst of buiten in de (tegenwoordig zeldzame) vrieskou.
Want hoewel de ijsvloer in een schaatshal natuurlijk wel bevroren is kan het op borsthoogte zomaar 5° Celsius zijn.
Dit vraagt natuurlijk om andere schaatskleding dan wanneer je een grote schaatstocht maakt op natuurijs bij -10° Celsius.
Laten we beginnen bij het schaatsen in een ijshal of semi-overdekte ijsbaan.
Laagjes
Zowel op natuurijs als op kunstijs is het dragen van meerdere verschillende lagen aan te raden, want je doet namelijk makkelijker iets uit wanneer je te warm bent dan dat je iets aan doet wat je niet bij je hebt. Logisch.
Zo kunnen deze laagjes bestaan uit (thermo)ondergoed, sokken, schaatsonderpak, shirt, schaatspak, trainingspak, winddicht jack, overschoenen voor over schaatsschoen, handschoenen, sjaal of colletje, skibril of sportbril, muts, helm?!
Je ziet het dit zijn heel veel kledingstukken die je in het meest extreme geval allemaal tegelijk kunt dragen maar laten we eerst eens kijken wat je in een overdekte ijshal het beste kunt dragen.
Schaatskleding kunstijs
Zoals gezegd hoeft het in een overdekte of semi-overdekte ijshal boven de ijsvloer niet per se te vriezen en hebben sommige mensen het zelfs snel te warm op kunstijs.
Welke schaatskleding raad ik je dan aan om te dragen als je gaat schaatsen op kuntsijs?
Ondergoed: Op een overdekte of half-overdekte ijsbaan hoef je niet beslist thermo ondergoed te dragen. Dit kan prima in je normale comfortabele ondergoed. Als vrouw zou ik wel altijd een sportbeha dragen.
Ondershirt: Een van de belangrijkste lagen op zowel natuurijs als kunstijs is een goed ondershirt. Dit kan zowel een thermoshirt als een normaal shirt zijn maar zorg er in ieder geval voor dat de gehele rug goed bedekt is.
Schaatspak: Hier overheen doe je je schaatspak, dit kan een volledig stretch schaatspak zijn of een schaatsbroek met bretels waarover je een trainingsjack doet.
Handschoenen: Handschoenen is een ander discussiepunt, waar de ene persoon altijd koude handen heeft doet een andere schaatser z’n handschoenen al na een paar rondjes uit. Echter als je graag in grote groepen schaatst dan raad ik je aan om snijvaste handschoenen te dragen om blessures te voorkomen. Snijvaste handschoenen zijn overigens zelfs verplicht tijdens marathon- en massastart wedstrijden.
Sjaal / Col: Heb jij snel last van keelverkoudheid dan kun je een sjaal of een losse col rond je nek dragen.
Muts: Het dragen van een muts in een indoor ijshal is ook onderhevig aan je persoonlijke voorkeur. Je kunt binnen prima schaatsen zonder muts maar wanneer je snel een koud voorhoofd en koude oren krijgt dan raad ik je zeker aan een muts op te doen.
Schaatsbril: Het dragen van een schaatsbril, als de Oakley M-Frame, in een ijshal is echt een persoonlijke voorkeur maar vooral voor mensen die snel last van tranende ogen hebben is dit een goede optie.
Helm: Het dragen van een schaatshelm heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Dit heeft vooral te maken met dat het bij wedstrijdschaatsers bij de marathon en mass-start ook verplicht is. Het is altijd verstandig om je hoofd te beschermen tegen een valpartij, want ijs is net zo hard als beton wanneer je er met je hoofd op valt en heb je zo’n 85% minder kans op hersenletsel als dit wel gebeurt.
Zo zie je op een kunstijsbaan waar het boven het ijsoppervlak gebruikelijk ver boven 0° graden is hoef je niet absurd veel kleding aan omdat je jezelf toch wel warm schaatst als je een beetje je best doet.
Laten we nu eens kijken naar wat je allemaal kunt dragen wanneer je buiten op natuurijs schaatst en wanneer het hard vriest zoals vaak in het buitenland het geval is, bijvoorbeeld op de Weissensee.
Schaatskleding natuurijs
Bij schaatsen op natuurijs is het helemaal anders omdat je overgeleverd bent aan de elementen waardoor vaak niet alleen de kou maar vooral de wind ervoor kan zorgen dat het bijzonder koud aanvoelt.
Ondergoed: Wanneer je in de buitenlucht gaat schaatsen raad ik je aan om wel altijd thermo ondergoed te dragen om juist in deze eerste laag kleding de warmte goed vast te houden.
Ondershirt: Wellicht het belangrijkste kledingstuk wanneer je gaat schaatsen op natuurijs is naar mijn mening een thermo ondershirt. Deze zorgt ervoor dat je bovenlichaam, met name je rug, goed warm blijft. Dit kan zelfs helpen rugklachten of rugblessures te voorkomen.
Schaatsonderpak: Als jet erg koud is dan is het dragen van een schaatsonderpak erg aan te raden. Dit geeft je weer een extra laag (juist: laagjes!) ter bescherming tegen de vrieskou buiten. Daarnaast hebben deze onderpakken een vochtregulerende werking.
Schaatspak: Als het buiten hard vriest raad ik je aan altijd een thermo schaatspak over het onderpak te dragen. Een thermopak geeft niet alleen veel warmte maar voert ook het vocht goed af. Neem een schaatspak met zakken op de rug, zo kun je een snack of drinken meenemen voor onderweg.
Handschoenen: Tijdens een toertocht op natuurijs is het belangrijk om je handen goed te beschermen tegen de kou en het is dan in de buitenlucht ook vooral belangrijk om warme handschoenen te dragen in tegenstelling tot schaatsen op kunstijs waar het met name belangrijk is om je handen te beschermen tegen verwondingen.
Sjaal / Col: In de buitenlucht is een warme sjaal of col naar mijn mening een essentieel onderdeel van je schaatskleding. Om verkoudheid of zelfs onderkoeling tegen te gaan is het bijzonder belangrijk dat je keel, nek en bovenlichaam richting je longen warm blijven.
Muts: Een muts is een ander belangrijk onderdeel van je outfit als het buiten vriest, want je kunt erge hoofdpijn krijgen wanneer je oren en hoofd erg koud worden. Als het buiten extreem koud is doe je er zelfs goed aan om een bivakmuts te dragen om ook de rest van je hoofd te verwarmen.
Schaatsbril: Wanneer je op natuurijs gaat schaatsen raad ik je aan om altijd een schaatsbril te dragen om je ogen te beschermen tegen rondvliegende ijsdeeltjes. Vooral omdat natuurijs veelal minder glad is dan kunstijs kan er veel ijs van de schaatsen van de rijder voor je komen en deze kunnen aanvoelen als kleine steentjes. Daarnaast doe je er goed aan om een skibril te dragen wanneer het extreem koud is, -10° of kouder, om je ogen te beschermen tegen bevriezing.
Helm: Je schaatskleding als je buiten gaat schaatsen is niet compleet zonder helm omdat je op natuurijs ook te maken hebt met scheuren in het ijs. Een ongeluk zit dan ook in een klein hoekje en je kunt ernstig gewond raken bij een val op natuurijs. Daarom zet altijd je helm op als je gaat schaatsen!
Conclusie
Je bent natuurlijk vrij om te dragen wat je zelf wilt en wat comfortabel is voor jou maar let er wel op dat je je warm genoeg kleedt, vooral wanneer je in de buitenlucht gaat schaatsen.
Maar ga jij liever in je jeans en dikke winterjas schaatsen dan kan dat natuurlijk ook.
Ik heb hieronder een aantal items voor je verzameld die niet in je schaatsoutfit mogen ontbreken: