Is het dragen van polsbeschermers tijdens het skeeleren écht nodig?

Polsbreuken en andere polsblessures zijn de meest voorkomende kwetsuren in de skeelersport en vooral daarom is het dragen van polsbeschermers tijdens het skeeleren sterk aan te raden.

Hoewel je zijwaarts afzet bij skeeleren beweeg je natuurlijk, vaak met hoge snelheid, naar voren en wanneer je valt is de natuurlijke reactie om je armen en handen vooruit te steken om de val op te vangen.

In dat kader is het natuurlijk geen overbodige luxe om dit punt van “eerste impact” te beschermen om de klap veilig op te kunnen vangen.

Polsbeschermers skeeleren kinderen

Hoe werken polsbeschermer?

Polsbeschermers een soort open handschoenen die zich rondom je pols sluiten met een voorgevormd stuk hard plastic aan de binnenkant van je hand om de eerste impact op te vangen.

Daarnaast zorgt de polsbeschermer ervoor dat je minder bewegingsvrijheid heb in je polsen waardoor deze niet, of minder snel, achterover zullen buigen bij een valpartij.

Ze zijn zo gevormd dat je hand en pols na de eerste klap meer over het wegdek glijden dan dat je je hand naar de grond drukt.

Wellicht overbodig om te vermelden maar net zoals je skeelerhelm niet je schouders beschermt zullen je polsbeschermers ook geen enkele protectie bieden aan je ellebogen en bovenarmen.

Dat polsbeschermers goed werken is wel gebleken uit dit onderzoek, waarbij wetenschappers polsbeschermers omdeden bij afgesneden armen van overleden mensen. (Ja je leest het goed, afgehakte armen van dode mensen)

Ze moesten de armen mét beschermers van een grotere hoogte en vaker laten vallen om schade en breuken aan de pols te veroorzaken dan bij armen zonder polsbeschermers.

Uit een ander onderzoek bleek dat het gebruik van polsbeschermers de kracht van de impact met bijna 32% kan reduceren.

Laatste onderzoek waarmee ik je ga vervelen is de volgende waaruit blijkt dat je bijna 13 keer grotere kans hebt om een polsblessure op te lopen wanneer je géén beschermers draagt.

Toch is er een grote groep inline-skaters (overigens ook skateboarders en snowboarders) die beweren dat polsbeschermers juist gevaarlijk zijn en ervoor zorgen dat de impact en bijkomende blessure zich verplaatst naar boven op de arm.

Zijn polsbeschermers veilig?

Zoals hierboven al doet blijken lijken polsbeschermers een uitstekende bescherming te bieden tegen polsblessures die veel voorkomen bij skeeleren.

Mensen die claimen dat polsbeschermers ervoor zorgen dat de blessure juist naar boven de pols wordt “gestuurd” baseren dit hoogstwaarschijnlijk op een uitzonderlijke ervaring met een bijzonder zware crash.

Er bestaat echter weinig bewijs waaruit blijkt dat juist polsbeschermers bij een valpartij voor een andere blessure kunnen zorgen.

Maar waarom beweren zoveel skaters toch dat dit het geval is, zorgen ze voor breuken hoger op de arm?

Polsbeschermers voor skeeleren

Verplaatsen polsbeschermers breuken naar hoger op de arm?

Onder veel inline-skaters en skateboarders leeft het beeld dat polsbeschermers zorgen voor een breuk hoger op de arm, zoals de elleboog, bovenarm of schouder.

Hier is echter bijzonder weinig bewijs voor en ook vrijwel geen specifiek onderzoek naar gedaan en professionals vermoeden dat dit zo lijkt doordat de skeeleraar “slecht” viel of de ernst van de valpartij.

Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat de blessure juist nóg ernstiger was geweest wanneer er ook geen polsbeschermer gedragen werd.

Hoe draag je polsbeschermers?

Polsbeschermers doe je als een handschoen om je hand waarbij het gebogen plastic deel aan de binnenkant van de palm van je hand zit.

Je steekt je duim door het daarvoor bestemde gat en kun de beschermer gebruikelijk lekker strak rond je hand bevestigen met klittenband.

Hoewel het vrijwel onmogelijk is om ze omgekeerd te dragen moet je ervoor zorgen dat het plastic zich aan de binnenkant bevindt zodat dit de impact kan opvangen bij een eventuele valpartij.

Moet je je polsbeschermers wassen?

Wanneer je je polsbeschermers draagt en sport ga je zweten waardoor er bacteriën vrijkomen en zich nestelen in de beschermers, hierdoor kunnen ze erg gaan stinken.

Voor je ze in de wasmachine doet kun je het beste even het label checken, maar dit kan vrijwel nooit kwaad.

Kinderen en beginnende skeeleraars

Naar mijn mening is het voor kinderen en beginnende skeeleraars nóg belangrijker om polsbeschermers te dragen, alsmede ook een helm en andere beschermers.

Met name kinderen en beginners zullen een grotere kans maken om überhaupt te vallen en hebben bovendien nog niet de ervaring van het vallen zelf om te weten hoe je moet vallen, alhoewel je in de praktijk zelden “goed” valt.

Gelukkig zijn polsbeschermers en andere beschermers verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en in verschillende kleuren waardoor het niet vervelend is om deze te dragen.

Daarnaast zijn ze ook niet schrikbarend duur en kun je al een goed setje krijgen rond de 15 euro. (Tip: Check de advertenties onderaan de pagina!)

Conclusie

Omdat polsbreuken- en blessures zo veel voorkomen bij inline-skaten en skeeleren raad ik je sterk aan polsbeschermers te dragen, vooral wanneer je nog een beginnende skeeleraar bent.

Daarnaast raad ik je aan om je kinderen altijd de juiste beschermers om te doen wanneer hij of zij gaat skeeleren, dus naast polsbeschermers ook een helm en eventueel elleboog- en kniebeschermers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *