Bij het skeeleren is je techniek van groot belang, omdat je met een goede skeelertechniek makkelijk op snelheid kunt komen. Natuurlijk heb je ook kracht in je afzet nodig, maar wanneer je de techniek niet goed beheerst zul je veel energie verspillen.
In dit artikel ga ik er vanuit dat je geen beginner meer bent op skeelers, maar al een gevorderde inline-skater.
Skeelertechniek
Het is belangrijk om diep in de skeelerhouding te zitten, met je knieën in een hoek van 90º waardoor je bovenbeen bijna horizontaal ligt.
Probeer je enkels iets naar voren te buigen, waardoor je knie iets voor je tenen komt. Probeer echter wel je gewicht achter op je skeeler te houden.
Ook is het belangrijk om je bekken achterover te kantelen. Hierdoor zal er een lichte bolling in je rug ontstaan. Dit is belangrijk om goed zijwaarts af te kunnen zetten.
Luchtweerstand minimaliseren
Houd je bovenlichaam en je schouders zo laag mogelijk om de luchtweerstand te minimaliseren. Probeer echter wel diep te blijven zitten en niet naar voren te leunen.
Je kunt het beste je hoofd licht naar voren buigen om je rug bol te houden. Als je te ver naar voren kijkt en je hoofd naar achteren buigt krijg je een holle rug, hierdoor kun je erg pijn in je rug krijgen tijdens het skeeleren.
Voor een goede aerodynamica is het belangrijk om op rechte stukken met beide armen op de rug te skeeleren en alleen de benen het werk te laten doen.
Wanneer je een stuk op een slechtere ondergrond rijdt, of met tegenwind, kan het soms handig zijn om de rechterarm los te hebben en met de slagen mee te zwaaien om het ritme aan te geven.
Bochtentechniek
Bochten naar links kunnen het beste gereden worden met het bekende ‘pootje over’ oftewel overstappen.
Belangrijk hierbij is om goed met je heup in de bocht te hangen. Je zult merken hoe sneller je rijdt des te meer je kunt hangen.
Wanneer je met je linker skeeler instuurt kun je met je rechterbeen over je linkerbeen stappen (overstappen).
Op een gegeven moment zul je voelen dat je dreigt te vallen als je niet snel weer je linker skate neerzet (dit gebeurt natuurlijk binnen een seconde als je veel snelheid hebt).
Deze techniek kun je blijven herhalen tot je de bocht uitkomt en weer rechtuit zult moeten skeeleren. Denk er wel aan dat je ook in de bochten diep in de skeelerhouding blijft zitten om zo ook in bochten het maximale uit je afzet te halen.
Let er wel goed op dat je altijd zijwaarts afzet en niet naar achteren. Als je je lichaamsgewicht steeds van de ene op het andere been verplaatst zul je zien dat je makkelijk snelheid maakt.
Bocht naar rechts
Ok, nu een bocht naar rechts, dit is voor de meeste skeeleraars lastiger. Overstappen naar rechts is voor de meeste skaters geen optie omdat dit tegen je gevoel ingaat. Het kan echter wel, probeer maar eens, maar wees wel voorzichtig omdat het erg onnatuurlijk kan voelen.
Natuurlijk kun je rechterbochten ook op een andere manier rijden, dit kan overigens ook in linkerbochten. Houd je rechter skeeler gewoon op de grond en zet telkens alleen met linker been af en je zult zien dat je een bocht naar rechts maakt. Probeer bij deze techniek ook licht met je heup in de bocht te hangen.
NAAST JE TECHNIEK OOK JE FITHEID VERBETEREN?
Wil jij naast je skeelertechniek ook je algehele fitheid verbeteren? Hint: om je techniek te verbeteren doe je er sowieso goed aan ook je fitheid te verbeteren.
Ik wil je daarom ook de FIT Methode van de professionals van Fit.nl aanraden.
In dit 300+ pagina’s tellende boek leer je alles over trainen, voeding en mindset met volledige trainingsschema’s en voedingsschema’s op maat.
Dankzij de bijbehorende app heb je altijd een stok achter de deur om ook te gaan trainen wanneer je er eigenlijk niet zoveel zin in hebt.
Je kunt de FIT Methode nu tijdelijk met 50% korting bestellen via onze exclusieve kortingslink, maar je kunt hem nu ook gratis uitproberen.
Dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je namelijk binnen twee weken 100% je geld terug als je niet tevreden bent!
JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER DE FIT METHODE!