Onderhoud

Goed onderhoud is van levensbelang voor je skeelers, op deze pagina geef ik je een aantal handige tips om de levensduur van je skates te verlengen.

Om te beginnen is het verstandig om af en toe de schoen en het frame af te nemen met een vochtig doekje om stof en vuiligheid te verwijderen.

Zit alles nog vast?

Inline-skates onderbindenHet is verstandig om voor elke dat je gaat skeeleren, of in ieder geval regelmatig, te checken of de wielen nog goed vast zitten. Dit kan gemakkelijk gedaan worden met een Torx sleutel.

Nog een kleine minder voor de hand liggende tip is bij het uittrekken van de skeeler de veters helemaal los te maken.

Niet alleen is dit prettiger voor de volgende keer dat je de skeelers weer onderbindt, ook voorkomt het beschadigingen aan de binnenkant van je skeelerschoen door erin te  moeten wrikken.

Onderhoud van de skeelerschoen

Als fanatieke skeeleraar heb je grote kans dat de binnenkant van je skate vochtig is geworden van zweet.

Je kunt dit oplossen door proppen van oude kranten in je skeeler te stoppen. Deze oude kranten nemen al het vocht op, waardoor je schoen goed opdroogt.

Door het vele zweten in je skeelers kunnen er nare luchtjes ontstaan. Gelukkig heb je tegenwoordig speciale schoenendeodorant om deze geur te verdrijven.

Een andere handige tip is om een ongebruikte koffiepad in je skeelerschoen te leggen. Het klinkt vreemd, maar deze koffiepad neemt de zweetgeur op en geeft op zijn beurt een zelf een frisse lucht af.

Wielen wisselen

Skeelerwielen wisselenAls je veel skeelert zul je zien dat je wielen schuin afslijten, daarom is het belangrijk om je wielen regelmatig te wisselen van voor naar achter en van links naar rechts.

Het rijden op extreem schuin afgesleten wielen kan ervoor zorgen dat je techniek verandert, omdat je je voet ook scheef neer zal zetten.

Ook kunnen deze scheve wielen minder grip bieden dan je misschien nodig hebt.

Je zult merken dat je wielen gelijkmatiger afslijten als je ze regelmatig wisselt van plaats.

Als je de wielen van je inline-skates regelmatig omwisselt en ze goed regelmatig afslijten kun je er heel lang mee doen voordat ze vervangen moeten worden.

Afhankelijk van de intensiteit waarmee je skeelert en je prestatiedrang kunnen sommige wielen een leven lang mee. Natuurlijk ook afhankelijk van hoe vaak je skeelert en hoeveel kilometer je rijdt.

Skeelerwielen vervangen

Onderhoud skeelers Torxsleutel met lageruitnemerAls je merkt dat je minder grip hebt tijdens de afzet is het waarschijnlijk verstandig om de wielen helemaal te vervangen voor nieuwe wielen.

Een goede graadmeter om te bepalen wanneer je je wielen moet vervangen is als je de tekst of het logo op de zijkanten van de wielen niet meer kunt lezen is het zeker tijd om de wielen te vervangen.

In dit geval kun je meestal met het oog ook al goed waarnemen dat de gehele toplaag en de kenmerkende coating van het wiel is afgesleten.

Voor het wisselen van skeelerwielen heb je wederom je Torx sleutel nodig.

Als je wielen helemaal gaat vervangen heb je ook een lageruitnemer nodig, deze zit bij veel Torx sleutels in de handgreep.

Lagers verzorgen

Skate olie en lagersDe lagers zijn het hart van je skeelers en misschien wel het belangrijkste onderdeel, daarom is het natuurlijk belangrijk om deze goed te onderhouden om soepel te rollen.

Let op! Als je in de regen of onder natte omstandigheden hebt geskeelerd is het aan te raden om je lagers meteen na de rit goed schoon te maken om roestvorming in de lagers te voorkomen.

De lagers reinigen doe je op de volgende manier:

  • Haal de wielen uit het frame.
  • Druk de lagers en de spacer uit het wiel.
  • Leg de lagers in een speciaal lager schoonmaakmiddel of een citrus oplossing.
  • Laat de lagers uitleggen en maak ze zorgvuldig droog.
  • Als de lagers weer goed droog zijn kun je ze invetten, gebruik hiervoor 1-2 druppen skate olie of een speciaal lagervet.
  • Plaats de lagers en de spacer weer in het wiel.
  • Monteer het wiel weer in het frame van je skeeler.

Skeelers winterklaar?

Skeelertas / sporttasVoor je je skeelers opbergt voor de winter raad ik je aan bovengenoemde stappen te doorlopen, zodat je skates optimaal verzorgd de winter ingaan.

Je kunt je skeelers het beste bewaren in de doos waarin ze zaten toen je ze kocht of een speciale sport- of skatetas.

Het is in ieder geval belangrijk dat de skeelers niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen, dus niet te heet en niet te koud maar een normale kamertemperatuur.

Houdt er ook rekening mee dat je ze niet op een vochtige plek bewaart, zoals de schuur of garage, om roest in de lagers te voorkomen.

Als je dit gedaan hebt zal er tijdens de winter niks met je skeelers gebeuren en kun je met een gerust hart je schaatsen uit de kast pakken.

Na een lange Nederlandse winter met veel natuurijs (lees kunstijs) kun je in het voorjaar dan je skeelers weer uit de kast pakken.