Review: Cardiff Skates, Inline-skaten opnieuw uitgevonden!

Review: Cardiff Skates, Inline-skaten opnieuw uitgevonden!Als je de Cardiff Skates voor het eerst ziet zul je denken: “Dat zijn gekke inline-skates!”, of “Hoe kun je in vredesnaam skeeleren met zijwieltjes?”

Om te beginnen kun je het beste het traditionele idee wat je hebt bij skeeleren vergeten, want skeeleren op de Cardiff Skate is een totaal andere tak van sport en een compleet nieuwe ervaring.

Dit wil overigens niet zeggen dat ze slecht zijn of dat het vervelend is om op deze skates te rijden, integendeel zelfs.

Je stapt er gewoon met je eigen schoenen in en snoert ze vast en gaan met die banaan.

Ik heb het genoegen gehad de Cardiff Skates een uurtje te testen en hoewel het in eerste instantie erg wennen was kreeg ik er na een beetje oefenen echt erg veel plezier in.

Tip: Helaas worden de Cardiff Skates (tijdelijk) niet meer in Nederland verkocht. Check hier mijn koopgids voor skeelers en goede alternatieven!

Inhoud

Cardiff Skates

De Cardiff Skate Company is in 2013 opgericht in het Californische stadje Cardiff door Bob Pollack en uitvinder Brian Green die al sinds 2004 bezig was een nieuw soort inline-skate te ontwikkelen.

In 2014 werden de eerste Cardiff Skates gelanceerd in Amerika, waarna in 2015 de bekendste skate van het bedrijf werd geïntroduceerd, namelijk de Cardiff Cruiser.

In 2016 werd de Cardiff Skate in Nederland gelanceerd door Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert die erg veel mogelijkheden voor deze ietwat ongebruikelijke skate ziet.

Instapmodel

Cardiff Skate onderbindenDe Cardiff Skate is een waar instapmodel onder de skeelers waarop in principe iedereen uit de voeten zal kunnen, ook als je nog nooit hebt geskeelerd.

Het unieke design met vier wielen zorgt ervoor dat je goed in balans kunt blijven en dus niet snel zult vallen doordat je je voet te scheef neerzet.

Echter moet deze skate voor de iets gevorderde skeeleraar wel erg wennen. Juist als je gewend bent je voet erg scheef in te zetten het zijwieltje dan de grond zal raken, waardoor je dan alsnog uit balans kunt raken.

Ontspannen skaten

Fitness skatingEchter ook hier ben je na 10 minuten aan gewend en weet je dat je op deze skates iets rechter moet staan en met je knieën iets minder gebogen moet rijden dan op normale skeelers.

Dit is ook helemaal niet erg omdat de Cardiff Skates niet gemaakt zijn om hoge snelheden te bereiken, maar meer als fitness skate en plezier skate.

Ok, het zijn dus geen echte speedskates, maar betekent dit dat ik niet snel kan skeeleren op de Cardiffs?

Ook dat is niet helemaal het geval, je kunt best redelijke snelheden behalen, maar je zult deze skates niet snel in wedstrijden of op de piste tegenkomen.

Ze zijn vooral bedoeld om (met vrienden) lekker relaxed te skaten om ze onderweg snel uit te doen en een terrasje te pakken, waarna je ze snel weer aantrekt en terugrijdt.

Fitness skating

Begrijp me echter niet verkeerd, ook op deze skates krijg je een uitstekende workout en is deze dus ook uitermate geschikt voor fitness skating doeleinden.

Net als met schaatsen en skeeleren train je je beenspieren, bilspieren en je heupen en werk je aan je algehele conditie.

Uniek ontwerp

De Cardiff Cruiser heeft een uniek ontwerpDe Cardiff Skate is vervaardigd uit een hoge kwaliteit aluminium en heeft zoals u kunt zien een uniek ontwerp met 1 wiel voor en 2 wielen achter, plus nog een extra wiel aan de achterkant (het nut van dit wiel komen we zo op terug).

De manier waarop de twee wielen aan de achterkant zijn bevestigd zorgt voor extra stabiliteit en balans, waardoor het een ideale skate is om de sport op te leren.

Zoals gezegd moet je je techniek als ervaren skeeleraar wel iets aanpassen, maar als je eenmaal gewend bent zul je merken dat ze erg lekker rijden.

Click ’n Go

Je kunt de Cardiff Skates gemakkelijk langer maken door aan het frame te trekken, waarna je gewoon in je eigen schoenen er gemakkelijk in kunt stappen.

Als je vervolgens je hak in het frame drukt veert het frame uit zichzelf terug, waardoor deze strak om je schoen zal klemmen.

Hierna kun je je voet verder insnoeren met de clip die over de wreef van je voet bevestigd wordt en strak kunt trekken met het ratelsysteem.

Je kunt je de bovenkant van je voet/enkel stevig in de skate klemmen door middel van een klittenband.


Mark Tuitert over het onderbinden van de Cardiff Skates

Verschillende uitvoeringen

De Cardiff Skate is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen voor zowel volwassenen als voor kinderen die te herkennen zijn aan verschillende kleuren rond de hiel.

Zo is de blauwe variant de skate voor volwassenen en deze is verkrijgbaar in ‘S’ en ‘L’, waarbij ‘S’ geschikt is voor de maten 33 – 41 en ‘L’ voor 36 – 47.

Voor kinderen is er een roze en groene variant die geschikt zijn voor de maten 30 – 37, tussen deze kleuren zit verder geen verschil.

In de Cardiff Cruiser L zitten 3 wielen van 100mm gemonteerd met een “remwiel” van 90mm, terwijl in de S-variant 3 wielen van 90mm en een remwiel van 80mm zit.

In de Cruisers voor kinderen zitten 3 wielen van 72mm en is het achterste wiel 64mm.

Remmen met de Cardiff Cruisers

Remwiel Cardiff CruiserJe ziet pas echt hoe innovatief de Cardiff Cruiser Skates zijn als het op remmen aankomt.

Om te remmen breng je je gewicht naar achter en druk je je hiel naar de grond net als je doet op gewone inline skates.

Echter in plaats van een remblokje wat je hiermee over de grond zult slepen die je uiteindelijk tot stilstand moet brengen druk je het achterste (kleinere) remwiel naar de grond.

Boven dit achterste wiel is een remblokje bevestigd die je door hiel naar achteren te brengen op het remwiel drukt, waardoor je af zult remmen.

Cardiff Skates perfect voor kinderen

Cardiff Skates voor kinderenAls je kinderen willen beginnen met skeeleren/inline-skaten, of jij je kids wilt leren skeeleren wil ik je absoluut aanraden de Cardiff Cruiser voor kinderen aan te schaffen.

In eerste instantie omdat deze skates door het unieke ontwerp met twee wielen naast elkaar aan de achterkant erg veel stabiliteit bieden waardoor je kinderen er makkelijker op weg zullen rijden dan traditionele inline-skates.

Maar denk ook eens aan het verstelbare instapsysteem waarmee ze (a) deze zelf makkelijk onder kunnen binden en (b), misschien nog wel belangrijker, ze mee zullen groeien met de schoenmaat van je kind.

Hierdoor wordt de (grote) investering van ongeveer €80,- ineens een erg kleine investering omdat je ze jaren mee kunnen.

Overigens wil ik je ook aanraden om je kind altijd een skeelerhelm en pols- en elleboogbeschermers te laten dragen om botbreuken en ander letsel te voorkomen.

Uit onderzoek is gebleken dat het dragen van een skeelerhelm tijdens een val de kans op hersenletsel met 85% vermindert. Wees slim, doe altijd je helm op! (IkGaSkeeleren)

Conclusie

Cardiff Skate onderbinden met klittenbandDe Cardiff Skate biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is een echte aanrader voor kinderen en de beginnende skater.

Voor de ervaren skeeleraar zal het in eerste instantie even wennen zijn, maar ook deze techniek heb je erg snel onder de knie en na verloop van tijd weet je niet beter.

Dankzij de makkelijke bevestiging rijd je binnen een mum van tijd naar je favoriete terras, of zelfs je werk.

Is de Cardiff Skate geschikt voor lange afstanden? Het kan wel, maar voor langere afstanden en als je hoge snelheden wilt bereiken zou ik kiezen voor bijvoorbeeld de Powerslide R2 skeelers.

Maar wil je lekker met je gezin of vrienden een ontspannen stukje skaten dan is de Cardiff Skate een ware musthave en zul je zeer tevreden zijn.

Ben je door het lezen van deze review geïnteresseerd geraakt in de Cardiff Skate neem dan een kijkje op Bol.com via de links hieronder en doe jezelf een plezier en schaf deze skates aan!

Tip: Helaas worden de Cardiff Skates (tijdelijk) niet meer in Nederland verkocht. Check hier mijn koopgids voor skeelers en goede alternatieven!

1 gedachte over “Review: Cardiff Skates, Inline-skaten opnieuw uitgevonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *