Training

Hoe word je een betere skeeleraar? Natuurlijk door veel te trainen. Maar wat moet je precies trainen? En hoe kun je het best trainen?

Laten we eerst eens kijken naar welke spieren je precies gebruikt tijdens het skeeleren. Uiteraard je benen, de bovenbenen, kuiten en billen krijgen er flink van langs tijdens een fanatieke skeelertocht.

Vergeet echter de buik- en de rugspieren niet, deze zogenaamde ‘core spieren’ zorgen voor zowel de stabiliteit tijdens het skaten als ook voor de flexibiliteit om van het ene been op het andere been te kunnen “vallen”.

Warming-up

Inline-skaterVoordat je je training begint doe je natuurlijk altijd een warming-up. Een klein rondje joggen waarbij je armen en voeten flink worden losgeschud is voldoende.

Let er bij het beginnen van de intensieve delen van de training wel op dat er een duidelijke opbouw in zit.

Hoe goed je warming-up ook is het blijft altijd verstandig om de trainingsintensiteit op te bouwen en tegen het einde ook weer af te bouwen.

Vervolgens is het tijd om te rekken en strekken. Volgens steeds meer wetenschappelijke onderzoeken heeft het rekken van je spieren geen enkele zin, terwijl andere onderzoekers juist zeggen dat het wel helpt.

Ik zou zeggen: doe wat voor jou goed voelt. We weten echter wel zeker dat rekken voor een grote inspanning je een moment van concentratie geeft en een vast onderdeel van de voorbereiding is van bijna alle professionele atleten.

Spieren trainen

Skeeler training leg pressHet hebben van sterke spieren is een must om de top in het mondiale inline-skaten te bereiken, daarom brengen de topper ook vele uren per week in de sportschool door.

Squats zijn daarom ook niet weg te denken uit het trainingsschema van professionele skeeleraars.

Een squat is een kniebuiging waaruit je opstaat en dit doe je meestal met extra gewicht in je handen of op je schouders.

Met squats worden in principe alle belangrijke beenspieren, waaronder de bovenbeenspieren, kuitspieren en bilspieren getraind. Let er wel op als je vrij korte hamstrings hebt is het verstandig om een kleine verhoging onder je hiel te leggen.

Belangrijke oefeningen die je in de sportschool kunt uitvoeren zijn: leg press, leg extension, leg curl en de adductor machine.

Kikkersprongen

Squat trainingKikkersprongen, welke schaatser/skeeleraar is er niet groot mee geworden. Het is misschien wel de meest simpele manier om je bovenbenen te trainen.

Bij een kikkersprong zak je door je knieën tot een hoek van 90° en dan spring je explosief omhoog. Bij je landing zak je meteen weer door je knieën en herhaal je dit.

Wil je het nog uitdagender en zwaarder maken dan kun je de kikkersprongen op een trap doen of op een helling.

Je core, de buikspieren en de rugspieren, kun je trainen door bijvoorbeeld veel sit ups te doen. Dit kan ook op de daarvoor bedoelde apparaten in de sportschool. Deze apparaten geven meestal een betere ondersteuning aan de rug ten opzichte van sit ups op een hare ondergrond.

Fietstraining

Fietstraining inline-skatingOmdat bij skeeleren en wielrennen veelal dezelfde spiergroepen worden aangesproken wordt er veel gefietst door skeeleraars en schaatsers.

Voor schaatsers geldt zelfs dat ze jaarlijks soms meer uren op de fiets doorbrengen dan daadwerkelijk op de schaats.

Maar waarom wordt dit gedaan? Nou het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel. In Nederland heb je niet de (weers)omstandigheden om het hele jaar door te kunnen skeeleren of schaatsen. Los daarvan is het natuurlijk ook lekker om afwisseling in de trainingen te houden.

Bovendien is het op een wielrenfiets makkelijker om langere duurritten te maken, omdat je niet afhankelijk bent van de kwaliteit van de ondergrond (tot op zekere hoogte natuurlijk) en het weer (ook tot op zekere hoogte).

Techniektraining

Pylonnen op rijHoe verbeter je je skeelertechniek? Simpel gezegd is dit gewoon een kwestie van trainen, trainen en nog eens trainen.

Probeer gewoon veel kilometers te maken op je skeelers en goed te luisteren naar de aanwijzingen van je trainer (als je die hebt).

Blijf altijd diep in de skeelerhouding zitten en probeer je lichaamsgewicht goed boven je standbeen te houden en krachtig af te zetten. Probeer ook altijd goed de druk op de achterkant van de skate te houden zodat je niet teveel voorover hangt.

Een goede oefening om een mooie slag te krijgen is om een aantal pylonnen op het asfalt te plaatsen met een paar meter ertussen. Probeer hier vervolgens tussendoor te skeeleren. Plaats de pylonnen verder uit elkaar als je de snelheid wilt opschroeven.

Een goede balansoefening is om op één been tussen de pylonnen door te slalommen waarbij de andere skeeler de grond niet raakt. Dit is overigens ook een goede manier om de ‘Double Push‘ techniek onder de knie te krijgen.

Cooling-down

Rekken en strekkenVoor de cooling-down geldt hetzelfde als voor de warming-up, er is geen sluitend bewijs dat de cooling-down helpt of echt nodig is.

Het kan echter wel fijn zijn voor het gevoel om je hartslag geleidelijk aan naar beneden te brengen.  Ook kan een rustige cooling-down duizeligheid voorkomen na een zware training.

Een cooling-down na een skeelertraining kan bestaan uit een rondje in laag tempo te joggen en je spieren goed te rekken en strekken.

Neem voldoende rust

Vrouw op bedHet is erg belangrijk om in je trainingsschema voldoende rust in te plannen. Uiteraard is genoeg en goed slapen hiervoor een vereiste.

Immers je spieren groeien als je tot rust bent gekomen en niet tijdens de training zelf.

Heb je moeite met slapen en kun je daardoor niet het maximale uit je trainingen en skeelerwedstrijden halen?

Neem dan even een kijkje op SlaapGoeroe.nl, op deze site staan allemaal handige tips, oefeningen en uitgebreide kennis waarmee je jouw slaapkwaliteit en slaapduur kunt verbeteren.

VERBETER JE ALGEHELE FITHEID

FIT Methode boekJe kunt waarschijnlijk niet altijd de tijd vinden om een volledige skeelertraining te doen, daarom wil ik je ook aanraden je algehele fitheid verder te verbeteren door ook andere trainingen te doen.

Om dit te bewerkstelligen wil ik je de FIT Methode van de professionals van Fit.nl aanraden.

Zij hebben voor jou trainingsschema’s en voedingsschema’s op maat gemaakt die jou helpen je fitheid te verbeteren en een slank en gespierd lichaam te krijgen.

Als je dit 300+ pagina’s tellend boek bestelt via onze exclusieve kortingslink krijg je niet alleen tijdelijk 50% korting maar kun je ook meteen aan de slag met de bijgeleverde app.

Hierdoor heb je altijd een stok achter de deur om door te gaan wanneer jij even geen zin hebt.

Je kunt de FIT Methode twee weken gratis uitproberen en loopt dus geen enkel risico, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je 100% je geld terug als je niet tevreden bent!

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER DE FIT METHODE!

Dit bestseller boek heeft inmiddels ruim 15.000 mensen aan een fit lichaam geholpen!