Wat is verzuring? [Dit doet het met je benen]

Wat is verzuring?Als je al langer skeelert zal de term ‘verzuring’ je bekend in de oren klinken en heb je dit zelf waarschijnlijk al meerdere malen meegemaakt.

Dat gevoel wanneer je benen helemaal vol lopen en je het gevoel krijgt dat ze bijna ontploffen.

Maar wat is verzuring precies? En waarom verlies je op een gegeven moment je kracht en blijft er een branderig en later een beetje doof gevoel achter in je benen?

WAT IS VERZURING?

De wetenschap heeft altijd gedacht dat verzuring voortkomt uit de ophoping van melkzuur in de spieren.

Melkzuur is namelijk het product dat vrijkomt in je spieren wanneer deze energie uit glycogeen haalt.

Glycogeen is een secundaire langdurige energieopslag in je spieren. Koolhydraten die uit voedsel worden opgenomen worden als glycogeen opgeslagen in je lever en je spieren. Daarom is het een makkelijk aanspreekbare energievoorraad voor je spieren. (Bron: Wikipedia)

Echter is dit wel het geval? Komt de verzuring in je benen na een lange skeelerrit echt voort uit een ophoping van melkzuur in je spieren?

De reden waarom ik deze vraag zo in het bijzonder behandel in dit artikel is dat er de afgelopen jaren uit meerdere onderzoeken is gebleken dat verzuring niet per se met een ophoping van melkzuur in je spieren te maken hoeft te hebben.

Uit een onderzoek gedaan onder hardlopers bleek bijvoorbeeld dat er zich geen hogere concentratie melkzuur in de spieren bevond dan normaal.

Volgens hun komt verzuring van spieren door een verhoogde concentratie H+-ionen (waterstof) die vrijkomen in de spieren door een verhoogd energieverbruik.

SYMPTOMEN VAN VERZURING

BovenbeenspierenHet ene moment ben je lekker aan het skeeleren en het andere moment lopen je benen helemaal vol en kun je (bijna) niet meer in de skeelerhouding blijven zitten.

Bij skeeleraars en schaatsers komt verzuring meestal voor in de bovenbeenspieren en/of de kuitspieren. Dit wordt door hen ook wel gekscherend “pap in de benen” genoemd.

Dit komt door de kenmerkende skeelertechniek met de gebogen knieën, waardoor je al sportende één lange grote squat uitvoert.

Het gevoel van verzuring kan erg plots komen en dwingt je in de meeste gevallen overeind en snelheid te minderen, of zelfs helemaal afstappen.

Je voelt een kenmerkende pijnscheut, branderig gevoel in je (bovenbeen)spieren en verliest plotseling een groot deel van je kracht en coördinatie en na een paar minuten kunnen je benen zelfs een beetje doof aanvoelen.

VERZURING VOORKOMEN EN VERHELPEN

Hoe kun je nu voorkomen dat je spieren verzuren? Nou, in principe kun je dit niet.

Als je extra diep gaat tijdens je skeelertraining kunnen je lichaam en met name je spieren op een gegeven moment bepalen dat je té diep bent gegaan en je spieren laten vollopen.

Nog meer goed nieuws, want verzuring van je spieren verhelpen kun je ook niet à la minute.

Het enige wat je kunt doen is een korte pauze nemen waarna je iets aan energie terug zult winnen, maar je zult diezelfde dag niet weer over de kracht beschikken die je had op het moment voor de verzuring.

JE KUNT VERZURING WEL UITSTELLEN

Verzuring uitstellen met skeelerenOk, dan nu het echte goede nieuws, je kunt het verzuren van je spieren wél uitstellen door simpelweg meer te trainen en meer uithoudingsvermogen op te bouwen.

Als je conditie en het uithoudingsvermogen van je spieren beter wordt zal de verzuring later intreden, of zelfs helemaal niet toeslaan.

Ook kun je het in sommige gevallen aan voelen komen (niet in alle gevallen) waardoor je nog voor de verzuring inslaat overeind kunt komen en de training of wedstrijd af kunt breken.

Daarnaast is het belangrijk om erop te letten dat je goed eet en drinkt voor een training of wedstrijd, immers ook je spieren hebben deze bouwstoffen hard nodig om de inspanning aan te kunnen.

Echter ook een goede warming-up voor de inspanning is belangrijk om je spieren te laten weten dat ze weldra aan de bak moeten en zich hierop voor kunnen bereiden.

VERZUURDE SPIEREN NIET VERWARREN MET SPIERPIJN

Daar waar verzuring meteen op zal treden is dit met spierpijn een compleet ander verhaal. De echte zeurende spierpijn voel je meestal pas 1 à 2 dagen na de inspanning en kan tot 5 dagen aanhouden, maar wordt wel geleidelijk minder hevig.

Tijdens een zware inspanning maak je eigenlijk je spieren kapot. Er ontstaan namelijk kleine scheurtjes in het spierweefsel.

Hierna hebben je spieren een herstelperiode nodig om deze scheurtjes te kunnen herstellen, deze herstelperiode zul jij ervaren als: ‘spierpijn’.

Om de pijn te verzachten kan een goede professionele sportmassage vaak ook wonderen doen.

Daarnaast zal je lichaam proberen zich aan te passen aan deze nieuwe zwaardere training, waardoor jij de volgende keer bij dezelfde inspanning vaak minder of geen last van spierpijn zult hebben.

SNELLER VERZURING DOOR ZIEKTE

Er zijn een aantal ziekten, zoals verschillende stofwisselingsziekten en de ziekte van Cushing, die ook zorgen voor snellere verzuring van je spieren.

In deze gevallen is het duidelijk niet de extra inspanning die de spieren doen verzuren, maar komt dit in de meeste gevallen door een verstoorde hormoonhuishouding.

Voor deze patiënten is het belangrijk om het probleem bij de oorsprong aan te pakken en daarom wordt hen ook vaak aangeraden om juist (meer) te gaan sporten.

Voor hen is in veel gevallen lichte fitness een uitkomst en kan ook het sporten in een verwarmd zwembad goed helpen.

DOPING

Lance ArmstrongIk weet dat ik me nu op erg glad ijs ga begeven en ik wil je uiteraard ten strengste afraden enige vorm van doping te gebruiken.

Maar waar ik hierboven zei dat je verzuring nooit in zijn geheel kunt verhelpen kan dit wel met inderdaad doping.

Voor duursporters, zoals wij skeeleraars in de meeste gevallen zijn, is verzuring op te lossen met het gebruik van EPO zoals Lance Armstrong en consorten bewezen hebben.

Door het gebruik van EPO ga je meer rode bloedcellen aanmaken die zorgen voor meer zuurstof in het bloed, waardoor je spieren (bijna) nooit meer zullen verzuren.

Nogmaals bovenstaande is alleen ter informatie en ik heb getwijfeld of ik het zou vermelden, ik ben tegen elke vorm van doping!

Overigens is de skeelerwereld dit volledig met me eens, want voor zover ik weet zijn er geen dopinggevallen in het internationale inline-skaten bekend (correct me if I’m wrong!?).

CONCLUSIE: VERZURING LAAT JE BENEN ONTPLOFFEN!

We weten nu dat verzuring in je spieren niet ontstaat door het vrijgekomen melkzuur, maar juist door een verhoogde concentratie waterstof in je spieren.

Als jij lekker aan het skeeleren bent en je voelt ineens een pijnscheut in je bovenbenen waarna je nog maar de helft van je normale kracht hebt wil ik je aanraden om direct te stoppen.

Wanneer dit niet kan – ik kan me namelijk voorstellen dat je wanneer je gaat skeeleren en je benen verzuren ver verwijderd van je huis kunt zijn – wil ik je aanraden direct overeind te komen en “relaxed” naar huis te rijden.

Wat zijn jouw ervaringen met verzuurde benen en spierpijn, laat het weten in de reacties hieronder!

2 gedachten over “Wat is verzuring? [Dit doet het met je benen]

  1. P j van der westen

    Ik kan nog geen 3sec lopen of mijn gehele benen beginnen pijn te doen, als of ik een zware marathon heb af gelegd. Ook fietsen is niet s100% oké.en dat is alleen als ik buiten ben en dus lopen moet. In huis heb ik nergens last van

  2. Truus Ubels

    Ik heb na vier maanden het kanoën weer opgestart. Na ongeveer zeven kilometer kreeg ik last van mijn bovenbenen. Ik moest me regelmatig helemaal uitstrekken om ze te ontlasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *