Bescherming

Wanneer je gaat skeeleren is veiligheid natuurlijk het allerbelangrijkst, maar wat heb je nodig om jezelf goed te beschermen tegen botbreuken tijdens valpartijen?

Skeelerhelm

SkeelerhelmEen helm dragen tijdens het skeeleren is een echte must. Het dragen van een skeelerhelm is zelfs verplicht tijdens officiële toertochten en wedstrijden.

Vergeet niet op skeelers kan de snelheid zomaar oplopen tot 30 km/h en dan kan een val op het hoofd extreem gevaarlijk zijn.

Ik wil daarom ook iedereen aanraden als je gaat beginnen met skeeleren om meteen na aankoop van je skeelers ook een skatehelm te kopen!

Enkele dingen om op te letten als je een skeelerhelm koopt zijn:

  • Koop je helm bij een erkende skatewinkel of wielerwinkel, wielerhelmen zijn namelijk ook uitermate geschikt om tijdens het skeeleren te dragen.
  • Koop een helm die geschikt is voor je leeftijd, er zijn namelijk skeelerhelmen die speciaal zijn gemaakt voor junioren.
  • De helm moet een goede pasvorm hebben, hij mag niet te los op je hoofd zitten omdat hij dan tijdens een val kan verschuiven waardoor je minder beschermd bent.
  • Een skatehelm met voldoende luchtgaten is prettiger om te dragen dan een dichte helm, hierdoor kan je hoofd namelijk een beetje afkoelen door de rijwind.
  • Skatehelm in verschillende kleurenEen skeelerhelm moet naast veilig zijn ook lekker en comfortabel op je hoofd zitten, laat je daarom goed informeren om de juiste helm te kiezen.
  • Na een harde val op je hoofd moet je de inline-skate helm altijd vervangen ook al zie je geen duidelijke beschadigingen. Er kunnen namelijk kleine scheurtjes in het kunststof zijn ontstaan die niet met het oog te zien zijn, maar de schokabsorberende werking van de helm wel zwaar hebben aangetast.

Polsbeschermers

Het dragen van polsbeschermers is vooral voor beginners een absolute must vind ik, omdat je meestal voorover valt en je natuurlijke reactie dan zal zijn om je  val met je handen op te vangen.

Stel je voor je bent lekker aan het skeeleren en rijdt onverwacht over een takje, dan kan het zomaar zo zijn dat je voorover valt en landt op je handen.

Niet alleen kunnen polsbeschermers helpen te voorkomen dat je polsen niet breken tijdens een val, maar je zult ook geen schaafwonden krijgen op de binnenkant van je handen als je over het asfalt glijdt.

Knie- en elleboogbeschermers

Knie- en elleboogbeschermersVoor kniebeschermers en elleboogbeschermers geldt hetzelfde als bij een skeelerhelm, de beschermers moeten goed passen, maar mogen de skeelerbeweging niet belemmeren.

Daarom raad ik ook altijd aan om niet op beschermers te bezuinigen, natuurlijk ze hoeven geen honderden euro’s te kosten, maar als je voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten kan goedkoop snel duurkoop worden.

Gevorderde skeeleraars dragen meestal helemaal geen knie- en elleboogbeschermers omdat de beperking in bewegingsvrijheid voor hen niet opweegt tegen de bescherming die ze bieden en nemen daarom bij een eventuele valpartij de schaafwonden op de koop toe.

Hoe dan ook het wel of niet dragen van beschermers om je polsen, knieën en ellebogen blijft een persoonlijke keuze en een ieder moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt.

Bitje

Bitje gebitsbeschermerEen minder voor de hand liggende beschermer tijdens het skeeleren is een bitje, omdat die alleen voor contactsporten zijn toch?

Maar veel professionele inline-skaters en skeeleraars dragen er wel één, ik zal je uitleggen waarom.

Mocht je met je gebit op het asfalt smakken dan is de kans groot dat er stukken van tanden, of zelfs complete tanden, afbreken daarom is het dragen van een bitje tijdens het skeeleren zeker aan te raden.

Omdat een goede gebitsbeschermer de klap van het asfalt opvangt wordt de kracht verdeeld over al je tanden. De druk op één enkele tand wordt hierdoor veel kleiner en daardoor is de kans op beschadigingen vele malen minder.

Bovendien zul je minder snel een tand door de lip krijgen als je een bitje draagt. Bij kinderen in de wisselleeftijd is het dragen van een gebitsbeschermer nog het meest aan te raden, omdat beschadigingen aan een kindergebit op latere leeftijd voor veel problemen kunnen zorgen.

Sportbril / zonnebril

Sportbril en skeelerhelmMisschien past deze niet helemaal in de categorie ‘bescherming’, maar het het dragen van een sportbril of een zonnebril bij mooi weer biedt wel degelijk bescherming aan je ogen.

Ok, eerlijk is eerlijk het dragen van een felgekleurde sportbril is net als bij het wielrennen meer een mode item geworden, maar ik zal je uitleggen waarom het dragen van zo’n Oakley, Adidas, Rudy Project of Bollé sportbril wel degelijk nuttig is en niet alleen voor de looks is.

Ik heb zelf ervaren hoe een auto mij inhaalde en daarvoor een beetje door de berm moest rijden. Uit het grind in de berm werd een klein steentje door de auto omhoog geschoten en belandde op mijn Oakley M Frame sportbril.

Dit is één reden, maar het dragen van een zonnebril kan sowieso prettig zijn tijdens een lange skeelertocht in de zon. Denk echter ook eens aan het voorkomen van tranende ogen van de wind als je tegenwind hebt.

Tot slot kan het dragen van een sportbril met oranje of gele glazen helpen bij het zien van contrast en diepte wanneer de zon onder gaat en het schemerig wordt.