T-Stop

De T-Stop is een manier om te remmen op skeelers. Een variant op de T-Stop is de Y-Stop, hieronder leg ik beide technieken in detail uit.

De T-Stop en de Y-Stop is wel een methode om te remmen voor de gevorderde skeeleraar, als je een beginnende skeeleraar bent zou ik je aanraden om skeelert te kopen met een remblokje.

T-Stop

T-Stop skeelerenDe T-Stop wordt zo genoemd omdat je letterlijk een letter ‘T’ vormt met je skeelers, deze methode wordt ook wel de ‘sleepstop’ genoemd.

Om af te remmen laat je je uitrollen op één been, waarna je je achterste been overdwars achter je voorste been zet.

Breng je achterste skeeler aan de grond en sleep de wielen over de grond.

Het is belangrijk om je gewicht op je voorste skeeler te houden en langzaam de druk op het achterste been op te voeren.

Door de wrijving die zal ontstaan wanneer de wielen van je achterste skeeler over de grond slepen zul je afremmen en uiteindelijk stil komen te staan.

Y-Stop

Y-Stop skeelerenDe Y-Stop lijkt erg op de T-Stop, alleen zoals de letter al verklapt maak je met je benen niet de letter ‘T’, maar de letter ‘Y’.

Bij de Y-Stop zet je je achterste skeeler niet recht achter je voorste skeeler aan de grond, maar schuin achter je voorste been en vormt dus een ‘Y’.

Wederom voer je de druk op je achterste been langzaam op om sneller tot stilstand te komen.

Welke methode is beter?

Dit is iets om zelf te ervaren, maar persoonlijk vind ik de Y-Stop makkelijker te gebruiken dan de T-Stop omdat ik hierbij beter in balans kan blijven.

Ook moet je zelf bepalen welk been jij prettiger vindt om achter en voor je hebben tijdens het remmen. Ik zou zeggen ga de weg op en probeer het zelf uit.

Waarom geen remblokje?

Inline-skates met remblokjeDat is een goeie vraag. Samen met de opkomst van de speed inline-skates verdween langzaam ook het remblokje van de skeelers.

Ik denk dat het te maken heeft met gewichtsbesparing in het frame en om ze een mooier uiterlijk te geven, maar zeker weten doe ik dat niet.

Beginnende skeeleraars zou ik overigens altijd aanraden om skeelers te kopen met een remblokje, omdat dit natuurlijk nog altijd de makkelijkste manier is om te remmen.