Skeelerschoen

Professionele skeelersDe skeelerschoen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je skeelers, je voet moet immers in deze schoen het werk doen en kunnen excelleren.

Natuurlijk is dit lichtelijk overdreven omdat je wielen in combinatie met de lagers ook goed moeten rollen om snel te kunnen gaan, maar de schoen is wel degelijk van zeer groot belang.

Een skeelerschoen hoort comfortabel om je voet te zitten, maar tegelijkertijd hard genoeg te zijn om je enkel genoeg steun te bieden.

In dit artikel ga ik de geschiedenis en de ontwikkeling die skeelerschoenen in de loop der tijd gemaakt hebben met je doornemen.

Daarnaast ga ik een aantal verschillende typen schoenen belichten, zoals de softboot inline schoen (in de volksmond “de klomp”), de schaatsschoen overgezet op wielen, de thermoplastische skeelerschoen en de custom made schoen.

Historie van de skeelerschoen

Kunstschaats op wielenIn het begin van de twintigste eeuw werden de allereerste “schaatsen met wielen” geïntroduceerd, ik zeg met opzet schaatsen met wielen omdat letterlijk het ijzer van de schoen werd gehaald en er een frame met wielen onder werd gezet.

Hierbij ging het vaak om de slappe leren schoenen die op kunstschaatsen gemonteerd zaten, overigens werden de wielen vaak twee bij twee naast elkaar gemonteerd, waardoor het eigenlijk rolschaatsen waren.

In 1960 werd in de Sovjet-Unie de eerste ‘inline-skate’ ontwikkeld met 4 wielen op een rij, dus in line. Deze skate was de eerste met een harde plastic schoen erop.

Ijshockeyschaatsen op wielen

Hierna ging het snel en volgden de ontwikkelingen elkaar snel op, want slechts een aantal jaren later werden in de Verenigde Staten door het bedrijf ‘Rollerblade’ de schoenen van ijshockeyschaatsen op wielen gezet om ook zonder ijs door te kunnen trainen.

Deze ijshockeyschaatsen hadden al jaren een zogenaamde softboot met een harde buitenkant van plastic en een zachte binnenkant, of zelfs een losse binnenschoen.

Halverwege de jaren ’80 kwam het speed skaten echt op gang met veel schaatsers die in de zomer wilden trainen op wielen. Dus wat doe je dan? Je monteert je schaatsschoenen op een inline frame en gaat skeeleren.

Schaatsschoenen niet stevig genoeg

Schaatsschoen was vroeger te zacht voor skeelersEchter al snel kwam men erachter dat zo’n schaatsschoen niet stevig genoeg was om comfortabel op te skeeleren en dus moesten hier speciale schoenen voor gemaakt worden.

Tegelijkertijd kwam men er in het schaatsen achter dat ook daar hardere en sterkere schoenen nodig waren om hun krachten beter kwijt te kunnen op het ijs.

Omdat de fabrikanten nog niet zover waren begonnen de schaatsers hun schoenen zelf aan te passen en bepaalde delen, vooral rond de enkels, te verstevigen met bijvoorbeeld epoxyhars.

Gelukkig pikten de grote fabrikanten van schaatsen dit snel op en al snel kwamen de eerste schoenen die gemaakt waren van leer met het keiharde carbonvezel in de contrefort (enkelgedeelte van de schoen) voor stevigheid.

Extra stevigheid

Natuurlijk werd dit ook meteen doorgevoerd in de skeelerschoenen, waardoor je ook op de weg extra stevigheid had.

De volgende innovatie liet ook niet lang op zich wachten, want rond het jaar 2000 deed de thermoplastische schoen zijn intrede.

Door de toevoeging van een speciale thermoplastische gel tussen de laagjes carbon kon de schoen na verhitting in een oven naar de voet gevormd worden.

Als je zelfs een thermoplastische schoen nog niet comfortabel genoeg vindt kun je altijd nog een custom made skeelerschoen laten maken.

Bij het laten maken van custom skeelerschoenen laat je eerst een mal van je voet maken in gips, waarna de schoen volledig rond deze mal, dus jouw voet, wordt gemaakt.

Softboot

Inline-skates softbootDe softboot ziet er voor de getrainde skeeleraar misschien een beetje lomp uit, maar deze biedt wel de meeste stevigheid van allemaal.

Dankzij zijn buitenkant van hard plastic en zijn zachte binnenkant, of aparte binnenschoen, is de softboot een goede schoen voor beginners of skaters met zwakke enkels.

Maar de softboot is natuurlijk het meest bekend uit de skatescene waar de stevige schoen moet helpen om op beide benen te landen na het doen van tricks.

Custom made skeelerschoen

Custom made schoen makenDe custom made skeelerschoen is zoals de naam al zegt een op maat gemaakte schoen die alleen jou goed zal passen, geen enkele voet is namelijk hetzelfde.

Het maken van custom schoenen begint met het maken van een mal van je voet met gips.

Vervolgens wordt de schoen laagje voor laagje opgebouwd rondom de mal van jouw voet.

Het mooie aan op maat gemaakte skeelerschoenen is dat je tijdens de fabricage kleine aanpassingen kunt maken door bijvoorbeeld ergens bij je tenen of je enkelgewricht iets meer tussenruimte te laten.

Let echter wel op, het laten maken van custom made skeelerschoenen is een prijzige aangelegenheid, tenzij je een sponsor hebt die het voor jou betaalt natuurlijk.

Bevestiging van het frame

Frame monteren onder skeleerschoenLet er bij het kopen van een nieuwe skeelerschoen wel op dat de steekmaat van de schoen overeen komt met die van het frame.

Een 165 mm steek wordt meestal gebruikt voor frames met 5 wielen tot 90 mm. Naarmate de wielen over de jaren groter zijn geworden wordt de 165 mm steekmaat weinig meer gebruikt.

Frames met wielen vanaf 100 mm hebben meestal een 195 mm steek. Handig is om naast een lengtesleuf ook een breedtesleuf te hebben om het frame niet alleen van voor naar achter, maar ook van links naar rechts kan worden bijgesteld.

We’ve come a long way

Als je de schoenen van vroeger vergelijkt met die van nu zijn er bijna geen gelijkenissen meer te vinden, naast het hebben van veters en een gat waar je je voeten in kunt doen natuurlijk.

Van de eerste kunstschaatsschoen met wielen eronder tot de volledig aan je voet aan te passen thermoplastische skeelerschoenen. En natuurlijk de custom made schoenen voor mensen met een dikke portemonnee.

Ik hoop dat ik je met deze kleine geschiedenisles over de historie en ontwikkelingen in de skeelerschoenen nieuwsgierig heb kunnen maken naar het zien van de volgende grote innovatie op het gebied van de skeelerschoen.