Lange afstanden skeeleren [10 Praktische tips]

Lange afstanden skeelerenNa talloze marathons en lange toertochten (100+ km) te hebben gereden heb ik een lijst met 10 bruikbare tips en aandachtspunten voor je opgesteld waar je op moet letten bij lange afstanden skeeleren.

Het is nooit leuk om toe te geven (of toch wel), maar ik heb als ervaren skeeleraar vele knullige beginnersfouten gemaakt.

Ook ben ik vaak dingen vergeten te doen of mee te nemen, daarom wil ik je aan de hand van een aantal van mijn grootste blunders helpen niet dezelfde fouten te maken.

Inhoud

LANGE AFSTANDEN SKEELEREN? BEREID JE GOED VOOR!

Voor we beginnen wil ik kort zeggen dat het skeeleren van afstanden groter dan 100 kilometer, of zelfs 50 km, niet voor iedereen is weggelegd.

Zeker als je nog een beginner bent dan is het belangrijk om de afstand langzaam op te bouwen, begin eerst met een rit van 5 km, dan 10, daarna 20 en 50 km enz.

Maar ook gevorderde skeeleraars moeten zich goed voorbereiden op lange tochten, dus zorg voor een goede nachtrust en zorg ervoor dat je materiaal op orde is.

Dit gezegd hebbende, laten we nu meteen in de 10 praktische tips duiken die ik voor je heb uitgestippeld zodat ook jij zorgeloos lange afstanden kunt gaan skeeleren.

#1 CHECK OF JE ASJES EN FRAME GOED VAST ZITTEN

Zelfs al draag je tijdens het skeeleren altijd een Torx sleutel bij je controleer altijd bij vertrek snel of je asjes en je frame goed vast zitten en waar nodig draai je ze vaster.

Ik heb zelf ervaren dat het asje van mijn voorste wiel los raakte, waardoor ik bij het neerzetten van mijn skeeler tijdens de afzet plots stilstond.

Doordat het voorste deel van mijn frame meteen in de grond hapte ging ik flink op m’n snufferd. Geluk bij een ongeluk kwam ik net uit een langzame bocht waardoor ik niet veel snelheid had.

#2 VERGEET NOOIT JE SKEELERHELM OP TE ZETTEN

Vrouw met skeelerhelmIk ben ooit naar de grootste marathon van Europa, namelijk die van Berlijn, gereden en er bij aankomst achter gekomen dat mijn skeelerhelm nog thuis lag.

Gelukkig was het bij de marathon van Berlijn en niet een kleine regionale toertocht dus waren er vele kraampjes en stands waar ik een nieuwe (veel te dure) helm kon kopen zodat ik alsnog mee mocht doen.

Zonder gekheid, draag altijd een helm tijdens het skeeleren omdat dit de kans op hersenletsel tijdens een valpartij met 85% kan verminderen.

#3 VERGEET JE SOKKEN NIET

Tijdens korte ritten draag ik nooit sokken in mijn skeelers en ik weet dat velen van jullie dit ook niet doen.

Als ik echter lange afstanden ga skeeleren dan draag ik wel een paar kleine flinterdunne sokjes om blaren te voorkomen.

Inderdaad het is me een keer overkomen dat ik ze ben vergeten en dus 150 km op blote voeten heb geskeelerd wat op zich geen ramp is, maar zoals gezegd bij erg lange ritten heb je dan kans op blaren.

#4 CHECK DE VETERS VAN JE SKEELERS

Skeelers onderbindenEr zijn maar weinig dingen in het leven irritanter dan wanneer je je skeeler onderbindt en je veters bij de laatste keer strak trekken ineens “KNAP” zegt.

Hoewel ik eerder heb geschreven dat skeeleren met losse veters goed is om je enkels te trainen, is het niet de bedoeling als je van plan bent een grote afstand te skeeleren.

Check daarom altijd je veters voor je gaat skeeleren en houd altijd een setje op voorraad in je skeelertas en thuis.

#5 EET GOED VAN TEVOREN

Het is belangrijk om goed te eten voor je gaat skeeleren, vooral als je een grote afstand af gaat leggen.

Je lichaam verbrandt tijdens zo’n rit erg veel energie en daarom is het belangrijk dat deze energie wel voorradig is in je lichaam.

Op de pagina ‘Voeding‘ vind je een groot aantal tips en adviezen op het gebied van goed eten voor het skeeleren.

#6 VEEL DRINKEN TIJDENS EEN LANGE SKEELERTOCHT

Bidon met water, goed drinken tijdens skeeleren erg belangrijkDeze tip heeft een beetje dezelfde strekking als het goed eten voor het skeeleren, maar goed gehydrateerd blijven tijdens het skeeleren is misschien nóg belangrijker.

Uitdroging is waarschijnlijk de grootste vijand van sporters en dit is voor skeeleraars niet anders.

Als je vochtbalans niet op peil is en je dus last krijgt van (lichte) uitdrogingsverschijnselen zul je dit waarschijnlijk in je spieren merken doordat er kramp ontstaat.

Omdat skeeleren toch een echte zomersport is, is het belangrijk om genoeg te drinken – bij voorkeur water – omdat je door zweten veel vocht verliest.

Tijdens lange afstand skeeleren is het daarom ook van groot belang dat je een bidon met water (of afhankelijk van de afstand twee) bij je draagt zodat je onderweg ook kunt drinken.

#7 DRAAG EEN SPORTBRIL/ZONNEBRIL

Als je lange afstanden gaat skeeleren is het dragen van een sportbril of een zonnebril erg prettig.

Deze sportbrillen zijn verkrijgbaar in veel verschillende setups met vele verschillende glazen voor elk weertype.

Niet alleen om je ogen te beschermen tegen de zon, maar ook tegen stuifzand, insecten en steentjes die in je ogen terecht kunnen komen.

Persoonlijk ben ik een groot fan van de sportbrillen van Oakley en dan met name de Oakley (Pro) M Frame en de Oakley Radar.

Oakley heeft het ontwikkelen van goede sportbrillen tot kunst verheven en zijn de grote marktleider op dit gebied. Lees ook mijn review van de Oakley M Frame.

#8 SMEER JE GOED IN MET ZONNEBRAND

Insmeren met zonnebrandHoewel je het tijdens het skeeleren meestal niet meteen doorhebt kun je erg verbranden en daarom is het dus belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand.

Uiteraard denk je meteen aan de gebruikelijke lichaamsdelen om in te smeren, namelijk: armen, benen en gezicht.

Echter als je kaal bent vergeet dan niet om de bovenkant van je hoofd ook in te smeren, want anders kun je flink verbranden door de luchtgaten van je skeelerhelm.

Dit heb ik persoonlijk mogen ervaren toen ik een tijdje met een kale knar door het leven ging.

#9 BIND JE SKEELERS 1X GOED ONDER

Leer jezelf aan om je skeelers in 1 keer goed onder te binden en maak ze pas weer los als de rit erop zit.

Let er hierbij op dat je skeelers goed strak zitten maar dat je de bloedtoevoer naar je voeten niet afbindt.

Let erop dat je het deel rond je wreef en je enkel goed strak aantrekt dan kun je de veters rond de voorkant van je voet en je tenen iets losser laten om het gevoel in je tenen te behouden.

De meeste skeelers en inline-skates hebben tegenwoordig een buckle strap rond het enkelgedeelte, dit is een gesp die je makkelijk strak kunt trekken met een ratelsysteem.

#10 LAAT JE ZORGEN THUIS EN GENIET!

Skeeleren toertochtLast but not least, het is belangrijk om niet te piekeren en stressen tijdens het skeeleren.

Kijk liever om je heen en geniet de weidse landschappen om je heen en de wind door je haren.

Ga samen met vrienden lekker skeeleren of schrijf je in voor een toertocht bij jou in de buurt, dit is niet alleen een leuke ontspannen bezigheid maar ongemerkt doe je een uitstekende workout.

Zo verbrand je met een half uurtje skeeleren al zo’n 300 calorieën, zie dit met een andere sport maar eens te bereiken.

Ook als je een specifiek doel voor ogen hebt, x aantal kilo afvallen of conditie verbeteren dan kun je dit ook bewerkstelligen op een plezierige en leuke manier.

Geniet van elke meter die je kunt afleggen, want het is en blijft een bijzondere sport waarmee je fit en gezond kunt blijven en terwijl je plezier hebt.

INTERESSANTE SKEELERTIPS DIRECT IN JE MAILBOX?

Wekelijks schrijf in een interessante nieuwsbrief met vele tips, tricks, aanbiedingen en de laatste ontwikkelingen op het gebied van skeeleren/inline-skating en skeelers.

Lees als eerste de nieuwste artikelen van IkGaSkeeleren en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

[mc4wp_form id=”644″]

4 gedachten over “Lange afstanden skeeleren [10 Praktische tips]

 1. Denice

  Ik vroeg mij nog wat af. Voor de langere afstanden is het wel verstandig om wat water mee te nemen. Hoe nemen jullie bij voorkeur dit water mee? Ik draag het bij voorkeur aan een riem met een soort elastiek. Echter beging deze nu slap te worden waardoor het flesje er weleens uit vliegt als ik een bocht maak. Maar ik wil het flesje wel het liefst aan de rechterkant, want dat vind ik het prettigst. Ook heb ik het liefst niet zo’n grote fles, maar een van rond de 0,5 liter. de rest neem ik altijd gewoon in mijn broekzak mee. Wat is jullie ervaring met het meenemen van drinken. Wat is het handigst?

  1. Dylan de Vaij Auteur bericht

   Het is zeker verstandig water mee te nemen, zeker als je gaat skeeleren met de temperaturen van afgelopen week.

   Ik denk dat je moet doen wat voor jou het prettigst is. Persoonlijk heb ik m’n bidon gewoon in de hand. Heb mijn handen toch op de rug en vind het zelfs prettig om dan iets in mijn handen te hebben (kleine tik misschien :P)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *