Hoe snel kun je maximaal skeeleren? (En hoe snel gaat de snelste schaatser?)

Hoe snel je maximaal kunt skeeleren is uiteraard van veel verschillende factoren afhankelijk maar het wereldrecord staat op naam van Sandro Bovo met 124,67 km/u (!) in 2016.

Laat mij dit uitleggen, want bij deze extreem hoge snelheid op skeelers moet vermeld worden dat het downhill was en dus bergafwaarts ging.

Dit record is dus leuk voor in de recordboeken (Guinness World Records) maar is niet representatief voor de maximale snelheid op skeelers onder normale omstandigheden.

Hoe snel kun je maximaal skeeleren?

Maximum snelheid op skeelers

De topsnelheid op skeelers op een vlakke ondergrond is (naar mijn weten) nooit echt vastgesteld maar eenvoudige berekeningen en nauwkeurige schattingen wijzen uit dat dit ongeveer tussen 52 en 55 kilometer per uur moet zijn.

Reken maar eens mee zo staat het wereldrecord op de 500 meter voor mannen op 37,843 seconden op naam van Andres Felipe Muñoz dit betekent een gemiddelde snelheid van 47,5 km/u.

Houd hierbij rekening met het feit dat dit met een stilstaande start was dan kun je eenvoudig redeneren dat de topsnelheid boven 50 km/u moet liggen.

In de video hieronder van Felix Rhijnen zien we hoe hij naar 60 km/u sprint, echter hierbij moet vermeld worden dat dit in de slipstream van een scooter gebeurt en dus niet volledig op eigen kracht.

Topsnelheid op schaatsen

De hoogste topsnelheid ooit gemeten op schaatsen staat op naam van Kjeld Nuis met 103 km/u tijdens een speciale recordpoging (zie video hieronder).

Echter is ook deze pieksnelheid zeer vertekend omdat op gang werd geholpen en uit de wind werd gehouden door een speciale auto met een soort windtunnel erachter.

Ook bij schaatsen is het een beetje gissen naar de absolute topsnelheid maar tijdens schaatswedstrijden wordt regelmatig de snelheid weergegeven en dan ligt met name in de tweede bocht op de 1.000 meter de snelheid regelmatig boven de 60 km/u.

Naar schatting zal de absolute pieksnelheid tijdens een normale schaatswedstrijd, op een hoogland baan, bij mannen rond de 62 km/u liggen en zal dit bij vrouwen rond 55 kilometer per uur liggen.

Bepalende factoren topsnelheid skeeleren

Zoals eerder opgemerkt is de maximale snelheid die jij kunt halen of die een professionele skeeleraar kan halen van bijzonder veel verschillende factoren afhankelijk.

Ondergrond: Je wielen maken natuurlijk contact met een bepaalde ondergrond. Des te gladder en harder de ondergrond des te sneller kun je skeeleren is de vuistregel. Zo skeeler je normaal gesproken sneller op glad asfalt en beton dan op klinkerwegen of asfalt met een grindlaag erop.

Weersomstandigheden: De hoogste topsnelheden worden veelal niet binnen op een skeelerpiste bereikt maar juist buiten gedurende de wegwedstrijden. Echter buiten ben je wel sterk afhankelijk van de elementen, want factoren zoals temperatuur, wind (mee- of tegenwind) en regen kunnen je snelheid beïnvloeden.

Skeeler je alleen of in een groep?: De maximale snelheid die je tijdens het skeeleren zult bereiken is in veel gevallen ook erg afhankelijk of je alleen skeelert of in een groep of peloton. In een grote groep kun je elkaar uit de wind houden en het kopwerk afwisselen waardoor je hogere snelheden bereikt.

Wielen en lagers: Je materiaal vormt een ander belangrijk aspect en hierin zijn de wielen en lagers het belangrijkste. Zo haal je gebruikelijk vooral de allerhoogste snelheden op een hardere wielsoort omdat deze simpelweg nog net iets beter rollen dan zachte wielen en is het daarnaast erg belangrijk dat je lagers ultiem soepel draaien, zorg er dus voor dat je deze goed schoonhoudt en regelmatig smeert.

Vorm en fitheid: Een andere belangrijke factor hoe snel je kunt skeeleren is uiteraard je eigen conditie en vorm. Zo zul je waarschijnlijk lang moeten trainen om de snelheden van wedstrijdskeeleraars te bereiken als dit je al lukt.

Gemiddelde snelheid veel interessanter?

Persoonlijk vind ik het kijken naar de gemiddelde snelheid vele malen interessanter omdat daar in mijn ogen veel meer uit blijkt hoe snel sommige skeeleraars daadwerkelijk 5 km, 10 kilometer of marathons afleggen.

Zo reed skeelerlegende en Olympisch kampioen op de massastart (schaatsen) Bart Swings in 2022 de marathon van Berlijn in een wereldrecord van 56:45 terwijl de snelste vrouw op de marathon Maira Yaqueline Arias is met 1:06:35.

Wanneer je het gemiddelde uitrekent dan reed Bart Swings deze marathon met een gemiddelde snelheid van 44,85 km/u, terwijl Arias ruim 38 kilometer per uur gemiddeld reed.

Zo’n marathon op de weg heeft natuurlijk veel lange rechte stukken waarop de snelheid hoog kan oplopen.

Zo ligt het gemiddelde van het werelduurrecord van Felix Rijhnen een stuk lager met 39,932 kilometer uit 2020 en 34,336 van Mareike Thum bij de vrouwen.

Deze werelduurrecords werden echter verreden op een piste van 200 meter in de bekende Arena van Geisingen.

Gemiddelde snelheid skeeleren

Waarom gaan schaatsers sneller dan skeeleraars?

De snelste schaatser ter wereld, Pavel Kulizhnikov, reed de 500 meter in 33,6 seconden terwijl de snelste man op skeelers, Andres Felipe Muñoz, hier 37,8 seconde over deed (ten tijde van schrijven in 2022).

Dit verschil trekt geleidelijk door naar de lange afstanden, zo reed schaatser Nils van der Poel de 10 kilometer in 12:30 minuten terwijl skeeleraar Fabio Francolini dit deed in 13:09 minuten.

Grote vraag is natuurlijk, waarom kun je op schaatsen een hogere topsnelheid en gemiddelde snelheid behalen dan op skeelers?

Dit heeft vooral te maken met frictie, een schaatsijzer, ook wel mes genoemd, is slechts 1 à 2 millimeter breed en het ijs in overdekte schaatshallen en overigens ook natuurijs is meestal loeihard, vlak en glad.

Hierdoor ontstaat er veel minder frictie dan wanneer je met 3 of 4 skeeler wielen van 2 tot 2,5 centimeter breed over een vaak veel ruwere ondergrond rijdt.

Om nog maar te zwijgen van de frictie die de lagers veroorzaken, hoe klein deze frictie ook is het is toch weer een extra overbrenging die op skeelers een rol speelt ten opzichte van schaatsen.

Conclusie

Hoe snel je maximaal kunt skeeleren is afhankelijk van erg veel verschillende factoren maar daarnaast ook vooral afhankelijk van jezelf.

De topsnelheid bij professionele skeeleraars ligt ergens rond de 50 tot hooguit 55 kilometer per uur en wanneer ze een beetje op gang worden geholpen en uit de wind worden gehouden door een scooter of auto dan rijdt een prof wellicht 60 km/u.

Wat gaf jouw GPS aan als topsnelheid bij jouw laatste skeelerrit? Laat het weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *