Dragen skeelerhelm extreem belangrijk, 85% minder kans op hersenletsel

Het dragen van een skeelerhelm is door de KNSB bij alle officiële skeelerwedstrijden, toertochten en andere activiteiten verplicht gesteld.

Toch rijden veel skeeleraars en inline-skaters nog steeds zonder een helm op hun hoofd. Met dit artikel hoop ik je te kunnen overtuigen dat het dragen van een skatehelm uiterst belangrijk is en de kans op hersenletsel met 85% kan vermindert.

Helmplicht?

Fietshelm verplicht in veel landenAls je voor jezelf gaat skeeleren of skaten is het dragen van een helm niet verplicht, echter bij alle officiële door de KNSB (Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond) georganiseerde evenementen is dit wel het geval.

Dit heeft ook voor een groot gedeelte te maken met het feit dat je volgens de Nederlandse wet als skeeleraar/inline-skater in de categorie ‘voetganger’ valt en dus de voetgangersregels op jou van toepassing zijn.

Als skeeleraar/inline-skater val je volgens de Nederlandse wet in de categorie ‘voetganger’ en zijn dus de verkeersregels van voetgangers op jou van toepassing.

Er wordt in Nederland door betrokken instanties ook al jaren gesproken over het invoeren van een helmplicht, maar zover is het tot nu toe dus nog niet gekomen.

Hetzelfde geldt overigens voor het invoeren van een verplichte fietshelm, in de ons omringende landen is het verplicht dragen van een fietshelm de normaalste zaak van de wereld.

Powerslide skeelerhelmen Onlineskateshop

Dragen skeelerhelm voorkomt ernstig letsel

Gary Hekman met skeelerhelmDat het dragen van een skeelerhelm ernstig hoofdletsel kan voorkomen lijkt me duidelijk, maar laten we toch eens in de cijfers duiken, want ik denk dat ik je dan pas echt kan overtuigen.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat skeeleren mét helm het risico op hoofd- en hersenletsel met 63 tot 85% vermindert.

Uiteraard moet je hiervoor wel vallen, want als je gewoon blijft staan is er niets aan de hand, maar ik moet geloof ik de eerste skeeleraar nog tegenkomen die nog nooit is gevallen tijdens het skeeleren.

Bovendien hoeft het niet aan jou te liggen dat je ten val komt. Denk maar eens aan die uit het niets overstekende hond voor je voeten langs waar je van schrikt.

Of net dat takje op de weg waardoor je wielen ineens blokkeren en je voorover op je snufferd valt.

Of wat te denken van die vriend of vriendin waarmee je skate die voor je neus valt en waar jij niet meer op tijd omheen kunt sturen of afremmen.

Hoe dan ook er zijn genoeg (klunzige) manieren waardoor je kunt vallen op je skeelers en waarna je achteraf blij zult zijn dat je je skeelerhelm droeg.

Lees hier ook mijn artikel over hoe je het beste valpartijen kunt voorkomen tijdens het skeeleren.

Zorg er uiteraard altijd voor dat je de helm correct draagt, dus niet achterstevoren of met het riempje los.

Deze helmen worden specifiek ontworpen om goed om bepaalde delen van je hoofd te klemmen voor de optimale bescherming.

Dragen skatehelm nóg belangrijker voor kinderen

Valpartij met skatehelmVoor kinderen is het dragen van een skatehelm nóg belangrijker, omdat kinderen vaker vallen op inline-skates doordat ze motorisch vaak nog niet zo goed ontwikkeld zijn, maar ook gewoon omdat het kinderen zijn en kinderen nou eenmaal vaak vallen.

Er is echter een nóg belangrijkere reden waarom onze kids altijd een helm zouden moeten dragen tijdens het skaten.

Kinderen hebben gezien het formaat van hun lichaam relatief gezien een groot hoofd en dat hoofd weegt ongeveer een kwart van het totale lichaamsgewicht.

Uit onderzoek is daarom gebleken dat kinderen vaker op hun hoofd zullen landen dan volwassenen, simpelweg omdat hun hoofd relatief zwaarder is in vergelijking met de rest van hun lichaam.

Bovendien kunnen kinderhoofdjes minder grote klappen verwerken dan de hoofden van volwassenen en kunnen ze hier blijvende hersenbeschadigingen aan overhouden, zorg er dus voor dat je kind altijd zijn of haar helmpje op heeft tijdens het skaten.

Een leuke bijkomstigheid is dat de meeste kinderen van felle en opvallende kleuren houden en ze door het dragen van hun gekleurde skeelerhelmpje dus ook nog eens extra goed opvallen in het verkeer.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een skeelerhelm?

Nu je weet hoe belangrijk het dragen van een skeelerhelm voor kinderen én volwassenen kan zijn zal ik je een aantal tips geven waar je op moet letten als je een helm koopt (zowel in een winkel als online).

 1. Maattabel skeelerhelmZorg altijd voor een goed passende helm, want een skeelerhelm moet altijd strak om het hoofd passen, maar natuurlijk ook weer niet te strak.Een goede methode om de helmmaat te bepalen is door met een meetlint 2 centimeter boven de wenkbrauwen de omtrek van het hoofd te meten, vervolgens kan met behulp van de maattabel hiernaast de juiste maat bepaald worden.
 2. Kies een helm met genoeg ventilatiegaten. Het is altijd lekker om een beetje frisse wind over je verhitte hoofd te voelen.
 3. De riempjes moeten makkelijk vast te maken zijn, maar ook makkelijk te verstellen om de helm een nog net iets betere pasvorm te geven.
 4. Zorg dat de skatehelm voldoet aan het EN 1078 keurmerk om er zeker van te zijn dat deze uitvoerig getest en goedgekeurd is (tegenwoordig zul je bijna geen helm zonder dit keurmerk meer vinden of je moet je helm bij één of andere vage Chinese webshop kopen).
 5. Koop altijd een helm waarbij de bekleding in de buitenschaal is gegoten, deze zijn altijd beter dan helmen waarbij de delen aan elkaar gelijmd zijn.
 6. Gebruik een skeelerhelm maximaal 5 jaar om de beste bescherming te bieden. Voor kinderen is dit uiteraard nog vaker omdat kinderhoofden nog groeien.
 7. Koop een helm met felle kleuren om goed op te vallen in het verkeer.
 8. Koop nooit een tweedehands skeelerhelm, omdat deze door eerdere valpartijen onzichtbare beschadigingen kan hebben die jouw veiligheid in het geding kunnen brengen.

Hiernaast is het belangrijk om je skeelerhelm goed te onderhouden om beschadigingen en veiligheidsrisico’s eerder op te merken en actie te ondernemen.

Daarom is het belangrijk om je helm regelmatig af te nemen met een vochtige doek, gebruik echter geen agressieve schoonmaakmiddelen om verdere beschadigingen te voorkomen.

Steeds meer mensen dragen schaatshelm

Schaatshelm verplicht bij marathonschaatsenOm even kort een zijstraat in te slaan wil ik het ook nog even met je hebben over het dragen van een schaatshelm.

Dit kan overigens ook een skeelerhelm zijn waar je een muts onder draagt voor een beetje extra warmte.

Maar als ik dit jaar om me heen kijk op de overdekte ijsbanen die ik in de winter toch wel wekelijks met een bezoekje vereer zie ik steeds meer mensen met een helm schaatsen.

Persoonlijk vind ik dit een uitstekende ontwikkeling, hoewel ik er zelf nooit een draag, ben ik er groot voorstander van. Shame on me!

Ijs is eigenlijk net zo hard als beton of asfalt en daarom is het ook logisch dat je een helm draagt tijdens het schaatsen, vooral omdat het vaak nog sneller gaat dan skeeleren.

Overigens is de schaatshelm al verplicht bij marathonschaatsen en bij de mass start van het langebaanschaatsen.

Mijn eigen ervaring met de skeelerhelm

Kapotte skeelerhelm na valUiteraard klinkt de theorie erg logisch, maar ik heb zelf ook veel ervaring op skeelergebied en het dragen van een helm en wil dit persoonlijke verhaal toch even met je delen.

Een aantal jaren geleden verloor ik tijdens een skeelerrit het voorste wiel uit mijn rechter skeeler (vraag me niet hoe dit kon gebeuren, maar het gebeurde toch).

Toen ik mijn skeeler weer neer wilde zetten voor de volgende uiteraard krachtige slag voelde ik meteen dat er geen wiel zat en ik vol op m’n frame stond waardoor ik meteen stilstond.

Ik maakte een duikeling voorover, wist m’n hoofd nog net te draaien zodat ik niet vol op mijn mond zou vallen, en viel vol op mijn rechter slaap.

De klap op het grind was zo heftig dat mijn helm brak, maar nu komt de clou, hoewel mijn skeelerhelm brak heeft deze wel de klap opgevangen waardoor ik eraf kwam met slechts schaafwonden en een gekrenkt ego.

Veilig skeeleren heb je zelf in de hand (of eigenlijk op je hoofd 🙂

Vrouw met skeelerhelmIk kan het niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een skeelerhelm te dragen tijdens het skeeleren.

Toch ga ik erover ophouden, want ik kan me voorstellen dat dit artikel een beetje irritant kan worden.

Voor ik afsluit heb ik hieronder nog een aantal skeelerhelmen voor zowel volwassenen als kinderen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding op een rijtje gezet.

Ben jij wel eens hard gevallen met skeeleren?

Wat was jou ergste valpartij en wat heb je eraan overgehouden? Ohja en droeg je een helm toen het gebeurde? Laat het me even weten in de reacties!

5 gedachten over “Dragen skeelerhelm extreem belangrijk, 85% minder kans op hersenletsel

 1. Britta

  Ik heb sinds mijn kinderjaren niet meer ge-skate/geskeelerd, en wil dit samen met mijn vriend weer gaan oppakken. Nu hadden we de skeelers en beschermers snel besteld, maar toen bleven we steken op de keus voor een helm. wel of niet? Je verstand zegt natuurlijk meteen dat het verstandig is om een helm te dragen, maar in alle eerlijkheid; het staat niet cool.

  Ik heb persoonlijk nog nooit een (volwassen) skater met een helm op straat gezien, dat helpt ook niet erg mee. Imago en ego spelen wel degelijk mee. Ik doe het toch maar wel; het is een veiligheidsobject. Maar mijn vriend wil er niet dood mee gevonden worden…

  1. Dylan de Vaij Auteur bericht

   Britta, ik snap de reactie van je vriend ook wel heel goed.. Het lijkt natuurlijk toch wel een beetje vreemd en geeky met zo’n doppie op je koppie en het klopt dat lang niet iedereen een helm draagt.

   Ik denk persoonlijk echter dat het niet heel lang meer duurt voordat iedereen wél een helm draagt. Je ziet het nu al met fietshelmen, vooral bij kinderen, kinderen fietsen naar school met een helm op en dit zet andere ouders ook weer aan om hun kids een fietshelm te laten dragen.

   Waar ik woon zijn veel Duitse toeristen (vooral in de zomer) en deze fietsen allemaal braaf met een helm op, simpelweg omdat dit in Duitsland verplicht is.

   Bij de echte speedskaters, zeg maar schaatsers op wielen en niet de skaters, is er ook geen discussie, deze dragen ook bijna allemaal een helm. Bij officiële KNSB evenementen is het natuurlijk ook verplicht, maar hier bestaat geen twijfel.

   Ik vind persoonlijk ook wel dat er een groot verschil zit tussen hoe je van plan bent te skeeleren en hoe snel je gaat. Ben je een echte speedskater die altijd diep zit en met de neus bijna op het asfalt zit en met soms meer dan 40 km/u voorbij raast dan zou ik zeker een helm op doen.

   Echter voor casual skaters die veel rechter op de benen staan en vaak niet sneller gaan dan misschien een stevig fietstempo, 20 km/u ofzo dan snap ik best dat niet iedereen een helm op doet.

   Lang verhaal samengevat, ik denk dat het in Nederland binnen nu en 10 jaar nog wel eens verplicht kan worden, maar voor nu doe gewoon wat goed voelt, maar bedenk wel dat een ongeluk in een klein hoekje zit en jij niet eens altijd de veroorzaker hoeft te zijn.

   Groeten

   1. Rene de Klein

    Dylan,

    Een helm dien je altijd te dragen. Dat heeft noets met snelheid te maken. Als je stilstaat en je slaat achterover dan is het leed zonder helm niet te overzien.
    Ondanks mijn ervaring heb ik al zeker een 3 tal helmen laten sneuvelen. 1 zelfs in stilstand.
    Ik rij geen meter zonder helm. En dat zou ik iedereen ook adviseren te doen.

 2. Margo

  Onze dochter is bij haar eerste NPT gevallen. Tanden eruit, het was vreselijk! Gelukkig wel haar helm op maar ze ging zo hard dat ze zichzelf gewoonweg niet op kon vangen. Ze rijdt altijd met helm (shorttrack, lange baan en inline) en sinds dat gebeuren ook met bitje. Nadat zij begonnen is met rijden met een bitje doen veel meer kinderen dit (wedstrijdrijders). Mooi ok te zien, maar jammer dat er zoiets aan vooraf moest gaan.
  Ook ik verbaas me echt over het gebrek aan helmen en bescherming en ben het helemaal eens met je artikel!

 3. Franka

  Ook ik ben gek op skeeleren en dan zonder helm, want ja…het staat niet stoer èn ik doe het al jaren en val eigenlijk nooit op wat bijna-misgaan momenten na. Tot gisteren. Ik ben van achter aangereden door een auto, die een inhaal actie verkeerd inschatte wat betreft tegemoetkomend verkeer. Doordat de auto te snel terug stuurde werd mijn linker skeeler door het achterwiel geraakt en sloeg ik achterover op het wegdek met mijn hoofd. Ik mag van geluk spreken, dat ik alleen schaafwonden en blauwe plekken heb en alleen maar een lichte hersenschudding. Ik heb ervan geleerd. Draag ajb een helm. Het is stoerder om je hoofd (en verdere leven) te beschermen, dan uiterlijk vertoon belangrijker te vinden. Bedankt voor de informatie op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *