Waarom is skeeleren zo populair?

Skeeleren is erg populairIn Nederland zijn ongeveer een half miljoen actieve skeeleraars en inline-skaters. Wat maakt het skeeleren zo populair?

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom er de afgelopen jaren zoveel mensen zijn begonnen met skeeleren en waarom jij dit ook zou moeten doen.

500.000 ACTIEVE SKEELERAARS IN NEDERLAND

Skeeleren is niet alleen in Nederland aan een opmars bezig, maar ook in andere landen schaffen mensen massaal inline-skates aan en gaan inline-skaten (zoals de sport in de rest van de wereld genoemd wordt).

In de Verenigde Staten stonden in 2010 bijvoorbeeld ruim 40 miljoen Amerikanen één of meerdere keren op inline-skates en waren er ongeveer 8 miljoen die wekelijks de skeelers onderbonden.

Toegegeven in de VS doen ook veel van deze mensen aan aggressive skating en stunt skating maar hierbij zul je je net zo goed met de schaatsbeweging moeten voortbewegen op wielen.

Ook in andere delen van de wereld is de skeelersport immens populair, zoals bijvoorbeeld in Colombia en Venezuela in Zuid-Amerika en China en Zuid-Korea in Azië.

WAAROM IS SKEELEREN ZO POPULAIR?

Fit worden met skeelerenOk, we weten nu dat het skeeleren en inline-skaten erg populair is in West-Europa, Amerika en Azië bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden en elke etnische afkomst, maar waardoor komt dit nu?

Om te beginnen zijn er natuurlijk de gezondheidsvoordelen die deze sport met zich meebrengen, want met skeeleren krijg je het beste van alle werelden in één sport.

Aan de ene kant verbrand je enorm veel calorieën met skeeleren, ruim 300 calorieën met een half uur skeeleren (uiteraard ook afhankelijk van je snelheid en je inzet).

En aan de andere kant doe je een volledige workout voor je onderlichaam, inclusief je core. Ik heb het natuurlijk over je benen, dijen, kuiten, heupen en uiteraard je achterwerk.

Je kunt jezelf letterlijk een ronde kont trainen door te gaan skeeleren, omdat je bilspieren na verloop van tijd in omvang toe zullen nemen en het vet rond je billen gaat verdwijnen.

Des te langer en sneller je gaat skeeleren des te intensiever zal je training worden en doe je bovendien een geweldige cardiotraining op skeelers.

Het mooie van skeeleren is dat het een kleine impact op je gewrichten heeft. Ter vergelijking komt hardlopen veel meer op je gewrichten aan, met name je knieën.

Uiteindelijk zul je met fitness skaten veel calorieën verbranden zonder dat je extreem moe hoeft te worden.

Skeeleren is een geweldige duursport die erg toegankelijk en je meteen mee kunt beginnen in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwemmen waarvoor je uiteraard een zwembad nodig hebt.

Als je lange afstanden wil skeeleren moet je nooit op 100% rijden, maar probeer een tempo te kiezen rond 70% – 80% van je kunnen waarvan je meteen voelt dit uren vol te kunnen houden.

TOEGANKELIJKHEID VAN SKEELEREN

Skeeleren toegankelijk voor iedereenOm bij het voorbeeld van zwemmen te blijven heb je inderdaad een zwembad nodig in je omgeving om te kunnen zwemmen.

Dit is bij skeeleren niet het geval, simpelweg je skeelers onderbinden en de deur uit rollen is genoeg.

Uiteraard moet je wel even investeren in een paar goede skeelers of inline-skates en je kunt gaan. Ik heb hieronder een aantal betaalbare en goede skeelers en skates voor je op een rijtje gezet.

Het is daarom geen verrassing dat veel mensen beginnen met skeeleren omdat je hier vanuit je huis mee kunt beginnen.

Het is toegankelijk voor iedereen en relatief makkelijk om te leren – beginners – en dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden achter de enorme populariteit van het skeeleren van de afgelopen jaren.

Zeker als beginnende skeeleraar is het overigens wel belangrijk om goede beschermers te dragen. Iedereen zou sowieso altijd een skeelerhelm moeten dragen, maar ook pols, elleboog- en kniebeschermers zijn zeker aan te raden.

ALLEEN OP DE WERELD

Een andere reden waarom veel mensen gaan inline-skaten kan zowel positief als negatief worden geïnterpreteerd, want op skeelers kun je lekker in je eigen wereldje kruipen.

Dankzij het onmisbaar worden van de smartphone zijn mensen meer egoïstisch geworden en sluiten veel mensen zich meer en meer af van de buitenwereld.

Veel mensen zien het als de ultieme ontspanning na het werk of school om met oordopjes in lekker een rondje te skeeleren terwijl je muziek luistert.

Uiteraard is het bij je dragen van je mobieltje tijdens het skeeleren erg handig om zo met behulp van een sports tracker je prestaties te kunnen aflezen.

In dit soort apps kun je aflezen hoe lang je hebt gesport en hoeveel kilometers je hebt afgelegd, maar ook wat je gemiddelde snelheid en topsnelheid was en hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Skeeleren is bij uitstek een individuele sport, tenzij je vrienden hebt die je bij kunnen houden, maar verreweg de meeste mensen zullen in hun eentje skeeleren.

Skaten kan een gevoel van vrijheid geven wat veel mensen aanspreekt omdat je grote afstanden in je eentje kunt afleggen en de wereld ontdekken. Zorg alleen wel voor goed wegdek op deze ontdekkingstocht.

BIJPRATEN MET VRIENDEN OP SKEELERS

Skeeleren met vrienden en vriendinnenDaarentegen kan skeeleren natuurlijk wel een leuke sociale activiteit zijn, als je die oordopjes thuis laat natuurlijk.

Want als je vrienden, vriendinnen of familieleden hebt waarmee je kunt gaan skeeleren is dit natuurlijk extra leuk. Kun je meteen op de hoogte worden gebracht van de laatste roddels.

Let er hierbij wel op dat wanneer je een fanatieke fitness skater aan het worden bent niet iedereen je meer kan bijhouden en een skeelermaatje jou ook erg kan afremmen. Advies is dus om iemand te kiezen die ongeveer even goed als jou kan skeeleren.

SKEELEREN IDEALE SCHAATSTRAINING?

Als je beide sporten zou analyseren dan kom je tot de conclusie dat skeeleren gewoon schaatsen op wielen is.

Dit is echter niet per se het geval, want de skeelertechniek is toch iets anders dan de schaatstechniek en hier zul je toch even aan moeten wennen na een overstap.

Schaatsen is qua techniek iets verfijnder, waar skeeleren het rauwe broertje is. Vooral als je double push techniek gebruikt zal de overstap op schaatsen moeilijker zijn.

Skeeleren is een goede sport voor schaatsers om in conditie te blijven en in een soortgelijke beweging te blijven, maar let er wel op dat het wel weer even wennen zal zijn als je weer op het ijs staat.

INLINE-SKATING TOPSPORT

Inline-skating is topsportDaar waar de skeelersport voor recreanten juist groter en groter wordt is de wedstrijdsport in Nederland juist krimpende.

Skeelerkanon en voormalig Nederlands kampioen op de marathon Gary Hekman, die overigens dit jaar op dit onderdeel werd verslagen door Jordy Harink, luidde de noodklok omdat de skeelersport in zijn ogen stervende is.

Hoewel we met de gebroeders Mulder en een aantal anderen op de korte sprintnummers nog wel een aantal toppers in huis hebben is dit op de marathon een volledig ander verhaal.

Hekman ziet soms tijdens deze loodzware wedstrijden maar 15 deelnemers aan de start staan en gaat dan liever fietsen of schaatsen op het zomerijs dan een skeelerwedstrijd waar weinig interesse voor is. Lees hier het volledige artikel met Gary Hekman.

Hoe anders is dit in Colombia waar het dringen is in de top en de wedstrijden zelfs live op nationale televisie worden uitgezonden.

Wat voor Nederland het schaatsen is, is voor Colombia het inline-skaten, want de Colombianen pakken tijdens WK’s en waarschijnlijk ook de komende World Games steevast vele gouden medailles.

De World Games zijn te vergelijken met een kleinere versie van de Olympische Spelen. Op de World Games komen sporten, als skeeleren, kickboksen en dansen, aan bod die volgens velen Olympisch zouden moeten zijn, maar nog geen Olympische status hebben gekregen.

In het artikel over de Olympische Status leg ik je uit hoe het mogelijk is dat een sport die wereldwijd door zoveel mensen actief wordt beoefend niet op de Olympische Spelen te bewonderen is. Hopelijk komt hier snel verandering in, de eerste signalen zijn in ieder geval positief.

GA LEKKER SKEELEREN!

SkeelersDe skeelersport is de afgelopen jaren erg populair geworden omdat het een aantrekkelijke en leuke sport is om je lichaam in conditie te brengen en te houden.

Skeeleren is een uitstekende training waarbij de drempel om in te stappen erg laag is omdat je deze sport gewoon vanuit huis kunt beoefenen. Simpelweg skeelers aan – beschermers aan – en gaan.

Zoals gezegd zijn er in Nederland op dit moment ongeveer een half miljoen actieve inline-skaters en mijn gevoel zegt dat dit aantal de komende jaren nog verder zal stijgen.

Dit komt ook mede door de social media kanalen van bijvoorbeeld de Belgische “Skatebabe” Nathalie die ik heb mogen interviewen die laten zien hoe je je lijf kunt transformeren door te gaan skeeleren.

Daarom wil ik iedereen aanraden lekker te gaan skeeleren en zo de populariteit van de sport nog verder uit te breiden dat het IOC er niet meer omheen kan en de sport wel moet toevoegen aan de Olympische Spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *