Fitness Skating: Goed voor lichaam en geest

Fitness Skating: Goed voor lichaam en geestFitness Skating is een goede manier om zowel aan je lichaam als aan je geest te werken.

Dus als je een paar skeelers of inline-skates hebt pak ze dan snel uit de kast en ga aan je gezondheid werken op skeelers.

Als je nog geen skeelers hebt dan kun je met een kleine investering al een paar goede fitness skates kopen.

Tip: Lees hier mijn artikel over waar je op moet letten als je skeelers koopt, of neem eens een kijkje bij de fitness skates die ik onderaan dit artikel voor je heb uitgezocht.

Het maakt niet uit hoe groot je fitness behoefte ook is, skeeleren is een prachtige sport waarin je al je energie kwijt kunt en een geweldige workout kunt beleven.

Fitness Skating

Inline-skaten in een groepHet is je ongetwijfeld al opgevallen dat in de term ‘fitness skating’ het woord ‘fitness’ zit. Dit betekent dus dat je een complete training kunt beleven simpelweg door te gaan skaten of skeeleren.

Ok, je moet jezelf natuurlijk wel “pushen” om een echte intensieve training te beleven, maar naar mijn mening is dit nu juist het allerleukste van alles.

Jezelf tracken met een sports tracker die via GPS je gemiddelde snelheid en topsnelheid meet en jezelf elke keer willen verbeteren.

Skeeleren is een sport waar jong en oud veel plezier aan kan beleven en als je regelmatig skeelert heeft dit de volgende gezondheidsvoordelen:

  • Je krijgt meer spierkracht en tevens meer uithoudingsvermogen
  • Je zult soepeler en flexibeler worden in je spieren en gewrichten
  • Je gaat uiteraard vet verbranden waardoor je een strakker en slanker lichaam krijgt
  • Je conditie zal sterk verbeteren
  • Je bent beter in balans en ook je coördinatie zal verbeteren
  • Je kunt je hoofd leegmaken en alle stress van je dag (even) vergeten

Het lijkt me duidelijk dat deze gezondheidsvoordelen die je krijgt van regelmatig fitness skaten ook andere aspecten van je leven positief kan beïnvloeden.

Bilspieren trainen met skeeleren

Bilspieren trainenDoor te gaan skeeleren krijg je overigens een betere en gezondere workout dan hardlopen.

Dit komt door de natuurlijke en soepele beweging die je maakt, waardoor je onder andere je knie niet een constante dreun te verwerken krijgt, zoals dit bij hardlopen het geval is.

Skaten en skeeleren is met afstand dé sport om je bilspieren te trainen, dit komt door de zittende houding waarin je skeelert. Een rondje skeeleren staat gelijk aan de vele squats die vrouwen tegenwoordig uitvoeren om een mooie bilpartij te ontwikkelen.

Daarnaast zie je ook nog wat van de buurt en ben je lekker in de buitenlucht en dit is op zichzelf al erg gezond.

Naast je bilspieren train je ook je bovenbeenspieren en je dijbeenspieren, terwijl deze met andere sporten vaak niet aan bod komen.

Slechts 20 – 30 minuten skaten per dag staat in veel gevallen gelijk aan anderhalf uur in de sportschool.

Je kunt echter ook je geest trainen met fitness skating en dus je mentale gezondheid verbeteren.

Je geest trainen met fitness skaten

Train je geestOmdat het een leuke activiteit is en een makkelijke manier om te “socializen” en “netwerken” is het de ideale sport om samen met vrienden of collega’s te ondernemen.

Maar het is meer dan enkel gezelligheid, samen skeeleren is namelijk ook dé manier om een goede band en vertrouwen in elkaar op te bouwen omdat je elkaar erdoorheen moet trekken als de ander te vermoeid is om op de terugweg tegen de wind in te beuken.

Je kunt je geest trainen met fitness skating en alle stress en depressieve gebeurtenissen van de dag vergeten door al je aandacht in het skeeleren te leggen.

En dit heb je wel nodig, want tijdens het skaten moet je constant opletten om je balans en coördinatie goed te houden, maar ook om goed door het (drukke) verkeer te kunnen bewegen.

Skeeleren met muziek

iPodKleine disclaimer vooraf, want ik zou je dit eigenlijk niet moeten aanraden vanwege de verkeersveiligheid.

Maar here we go, skeeleren met muziek in je oren kan je helpen om alles om je heen te vergeten.

Vaak voel je hierdoor ook minder (spier)pijn waardoor je meer uit je training kunt halen en langer door kunt gaan.

Denk hierbij vooral aan muziek die je oppept en een wat ruiger genre waardoor je jezelf zowel fysiek als mentaal tot het uiterste kunt pushen.

Zoals gezegd raad ik je aan om de muziek op een erg laag volume te zetten zodat je het verkeer om je heen goed hoort aankomen om ongelukken te voorkomen.

Lichaam en geest gaan hand in hand op skeelers

Lichaam en geestJe lichamelijke én geestelijke gezondheid gaan vaak hand in hand.

Als je tevreden bent over je lichaam voel je je vaak geestelijk ook gezond en als je je geestelijk goed voelt heb je meer en vaker zin om op skeelers de deur uit te gaan.

Wist je dat je met 30 minuten skeeleren met een gemiddelde snelheid al 300 calorieën verbrandt?

Dit kun je zelfs opkrikken en 450 calorieën verbrandt in 30 minuten fitness skaten als je intervals aan je training toevoegt.

Een interval is een tijdelijke verhoging van de snelheid, waarna je weer teruggaat naar de gebruikelijke snelheid. Met andere woorden een aantal korte tussensprints.

* Uiteraard is het aantal calorieën die je verbrandt afhankelijk van de afgelegde afstand en snelheid van je skeelerrit.

Kan iedereen skeeleren?

Inline-skateJa! Iedereen kan skeeleren, of leren skeeleren.

Als je nog nooit hebt geskeelerd of geskate is het belangrijk om bij de basis te beginnen en deze basis is het kopen van goede skates die genoeg stevigheid bieden en natuurlijk de juiste beschermers.

Omdat skeeleren een erg technische sport is en veel van je enkels vergt is het belangrijk om juist je enkels genoeg stevigheid te bieden.

Ik zou je daarom als beginnend fitness skater ook aanraden om skates met een hoge schoen te kopen zodat je goed je balans kunt houden en deze enkelspieren gaandeweg kunt trainen.

Ik heb hieronder een aantal uitsteken de fitness skates met een goede prijs kwaliteitverhouding voor je op een rijtje gezet.

Draag altijd een skeelerhelm

Vrouw met skeelerhelmDaarnaast heb ik een aantal beschermers voor je opgezocht, want als je pas begint met skeeleren zul je vroeg of laat een keer vallen en we willen natuurlijk voorkomen dat je dan botbreuken oploopt.

Maar het allerbelangrijkst is dat je altijd een skeelerhelm draagt! Je hoofd (met je geest die we juist willen trainen) is de controlekamer van je lichaam en deze moet je altijd goed beschermen.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het dragen van een skeelerhelm de kans op hersenletsel met 85% vermindert tijdens een valpartij.

Ga dus lekker skeeleren en verander je lichaam en breng je geest tot rust, maar let er wel op dat je dit op een veilige manier doet.

Draag altijd een skeelerhelm en pols- en elleboogbeschermers, vooral als je het skeeleren nog moet leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *