Zomerijs [15 Redenen om juist nu te gaan schaatsen]

Als je op zoek bent naar een totaal nieuwe (vreemde) ervaring dan kun je van 3 juni t/m 15 juli weer schaatsen op het zomerijs in Thialf.

Juist, er is niks leukers dan lekker schaatsen in een koude, of minder koude, ijshal als buiten de mussen van het dak vallen van de hitte.

Inhoud

ZOMERIJS, GA LEKKER SCHAATSEN!

Verschillen tussen schaatsen en skeelerenWaar afgelopen jaar vanaf juni het zomerijs nog in de Elfstedenhal in Leeuwarden lag en bleef liggen tot en met de winter omdat Thialf toen werd verbouwd is het zomerijs dit jaar weer terug in Heerenveen.

Maar waarom zou je je wielen nu alweer in willen ruilen voor ijzers? In dit artikel geef ik je 15 redenen waarom je juist nu kunt gaan schaatsen op het zomerijs.

#1 SCHAATSEN IS GEWOON LEUK

Je kunt er lang en breed over praten, maar schaatsen is gewoon een super leuke bezigheid om alleen te doen of juist met vrienden. Ook in de zomer!

Vooral voor kinderen is het een ideaal uitje om te ondernemen en je kinderen de eerste ontmoeting met het ijs te geven.

Als jouw kind nog nooit heeft geschaatst kun je ze het beste op de Zandstra Easy Gliders laten beginnen overigens om ze de beste eerste kennismaking met het ijs te geven.

#2 HET IS RUSTIG OP DE IJSBAAN

Waar het tijdens de winter soms mega druk is op de ijsbaan en je soms totaal geen ruimte hebt om lekker vrijuit te schaatsen is dit in de zomer wel anders.

Je bent er vaak alleen met een handjevol andere mensen op de baan en kunt lekker je eigen ding doen en de gehele breedte van de baan gebruiken.

#3 BIJNA NIEMAND ZIET JE VALPARTIJEN

Lotto-Jumbo schaatsploeg op zomerijs 2017 ThialfAls je het schaatsen nog niet volledig onder de knie hebt en nog vaak op je achterwerk valt ziet bijna niemand dit tijdens de zomer omdat, zoals we bij punt 2 al lazen, het lekker rustig is op de ijsbaan.

Dus ben je nog niet zo bekwaam als schaatser dan is dit de ideale gelegenheid om te oefenen terwijl bijna niemand je ziet.

#4 OEFENEN VOOR DE WINTER

Wil je je vrienden in de winter verbaasd doen staan met je schaatskunsten dan kun je daar nu alvast voor trainen.

Op deze manier heb je alvast een voorsprong op je vrienden en kun je de in de zomer geleerde techniek gebruiken in de winter.

#5 LEER VAN DE PROFS

Hoewel er voor professionele schaatsers speciale openingstijden zijn gaan ook veel ploegen tijdens de reguliere openingstijden het ijs op omdat het toch rustig is.

Op deze manier kun je spieken bij de profs en de techniek die zij hebben proberen te kopiëren.

#6 ZOEK VERKOELING OP DE IJSBAAN

Schaatsen met vriendenTijdens een hittegolf kan het lekker zijn om op een koele ijsbaan te schaatsen. Op deze manier ontloop je de hitte en kun je ook nog lekker aan het sporten.

Hoewel ik afgelopen winter nog in mijn grote noordelijke ijsbanentest schreef dat de temperatuur in Thialf relatief hoog is voelt dit in de zomer veel koeler door de warme buitentemperatuur.

Wat is er nu lekkerder dan: in de korte broek aankomen – schaatspak aan – schaatsen – schaatspak uit en korte broek weer aan.

#7 TEST JE NIEUWE MATERIAAL

Het is geen geheim dat schaatsen in de zomermaanden vaak veel goedkoper zijn dan tijdens de winter als iedereen ineens nieuwe schaatsen wil.

Kleine tip: Koop nu alvast je nieuwe schaatsen via de kortinglinks hieronder en test ze uit op het zomerijs.

#8 AFWISSELING

Als je gewend bent om de hele zomer te skeeleren of hardlopen dan kan het een welkome afwisseling zijn om de schaatsen onder te binden en je rondjes te rijden.

Schaatsen en skeeleren is een erg goede afwisseling van hardlopen en is bovendien minder belastend voor je gewrichten.

#9 ONTDEK HET VERNIEUWDE THIALF

Thialf HeerenveenMocht je het vernieuwde Thialf nog niet bezocht hebben dan is dit een perfect moment om dé schaatstempel van Nederland eens een bezoekje te brengen.

Niet alleen is de buitenkant volledig onder handen genomen, maar ook aan de binnenkant is er veel veranderd en is de baan veel lichter geworden vergeleken met de donkere oude hal.

#10 LEUKE ACTIVITEIT MET VRIENDEN

Schaatsen is bovendien een leuke activiteit om met vriend te doen. Je kunt lekker rondjes schaatsen en ondertussen bijkletsen.

Want je leert je vrienden pas echt kennen op het ijs.

#11 TRAIN VOOR DE ELFSTEDENTOCHT

ElfstedentochtOok al is er sinds 1997 geen Elfstedentocht meer verreden en volgens sommigen komt deze er ook nooit weer.

Toch is het belangrijk om je lichaam altijd voorbereid te houden voor het geval deze helse tocht er wel komt.

Daarom kun je nu ook mooi in de zomer aan je skills en uithoudingsvermogen op de schaats te werken.

#12 IDEALE CONDITIETRAINING

Schaatsen is een ideale training voor je conditie zonder dat je met krachten hoeft te gooien, tenminste als je in het bezit bent van een redelijk goede techniek.

Bovendien train je met schaatsen je hele lichaam, van je core tot je kuitspieren en niet te vergeten natuurlijk je bovenbenen.

#13 VAN SCHAATSEN KRIJG JE NOOIT GENOEG

Heb jij het gevoel dat je afgelopen winter niet genoeg hebt geschaatst en/of kun je je ei niet helemaal kwijt in skeeleren dan moet je zeker profiteren van het zomerijs en lekker gaan schaatsen.

#14 OMDAT HET TRADITIE IS

Schaatsen in de winterVoor mij persoonlijk is het al jarenlang een traditie om in de zomer te gaan schaatsen op het zomerijs.

Uiteraard omdat ik natuurlijk naast een skeelernerd ook helemaal schaatsgek ben, maar ook omdat het er gewoon een beetje bij hoort.

Het allermooiste is natuurlijk nog om op skeelers naar Thialf te rijden – vervolgens mijn rondjes schaatsen – om daarna weer naar huis te skeeleren.

#15 GEWOON OMDAT HET KAN

Schaatsen in de zomer op het zomerijs is een belevenis op zich en ik hoop dat ik je met alle bovenstaande redenen om juist nu te gaan schaatsen heb kunnen overtuigen om dit ook te doen.

Dus als je in het noorden van het land woont, ga lekker schaatsen en train je beentjes, want die legendarische Elfstedentocht kan de volgende winter zomaar eens komen.

ZOMERIJS 2017 NOG TOT 15 JULI IN THIALF

Het zomerijs ligt nog tot 15 juli in Thialf in Heerenveen, waarna de hal zijn deuren weer gaat sluiten tot de winter.

Ik zou zeggen, ga lekker schaatsen, want er is geen andere sport zo mooi, technisch en zo puur als schaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *