Double Push

De ‘Double Push’ is een skeelertechniek die over is komen waaien uit de Verenigde Staten.

Geschiedenis van de Double Push

Het is onbekend wie de techniek heeft bedacht, maar Chad Hedrick wordt wereldwijd gezien als de man die de double push voor het eerst liet zien.

Voordat Hedrick zijn opwachting maakte in het inline-skaten in 1992 werd door alle skeeleraars nog gereden in de conventionele schaatstechniek.

Deze alternatieve techniek bewees zichzelf snel toen Chad Hedrick veel prijzen bij elkaar reed, waardoor het hele inline-skate peloton de double push ging kopiëren.

Dubbele afzet

Double Push skeelerenZoals de naam al zegt is de double push techniek in feite een techniek waarbij je twee keer af kan zetten in één slag.

Een keer met de buitenkant van je skeeler en een keer met de binnenkant.

Dit is overigens makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik ga toch een poging wagen om de double push uit te leggen. (zie afbeelding)

Bij het neerzetten van je linker skeeler beweeg je met je gehele lichaamsgewicht over de skeeler heen, waardoor je automatisch op de buitenkant van de wielen komt.

Om je “val” op te vangen maak je vervolgens een scherpe bocht naar links, waardoor je wrijving creëert en dus de eerste afzet al te pakken hebt.

Doordat je zo’n scherpe bocht naar links maakt zul je onder je eigen lichaamsgewicht weg sturen, waardoor je automatisch op je rechterbeen “valt”.

Maar voordat je je rechter skate neerzet zet je natuurlijk nog wel even af met je linkerbeen en voila dan heb je je tweede afzet in één slag te pakken.

Deze tweede afzet is de normale afzet zoals we die uit het schaatsen kennen en blijft de belangrijkste afzet.

De eerste afzet is pure winst, mits de techniek goed wordt uitgevoerd natuurlijk!

Minder rollen

Als je de double push goed uitvoert zul je een minder lange slag krijgen en dus minder rollen op de skeelers.

Hoewel je zou denken dat je met de langere rolfases voor de afzet in de normale schaatstechniek minder energie zou verspillen dan de korte rolfases van de dubbele afzet is dit niet per se het geval.

Skeeleraars die de double push tot in de perfectie goed uit kunnen voeren zeggen juist dat deze techniek meer ontspanning biedt dan de conventionele techniek. Dit is vooral het geval bij langere afstanden als bijvoorbeeld de marathon.

Double Push techniek uitgevoerd door Bart Swings

Double Push op ijs?

Hoewel het mogelijk is om de double push techniek op ijs uit te voeren is het niet bewezen sneller te zijn. Dit komt omdat ijs glad is en het ijzer van je schaats niet in elke hoek zijn grip zal behouden.

Een ijzer is vlak aan de onderkant en zal zich daardoor niet goed in het ijs “graven” waardoor je snel zult wegglijden tijdens de eerste afzet, ook wel de ‘under push’ genoemd.

Hoewel sommige schaatsers, veelal uit het inline-skaten afkomstig, de double push wel hebben geprobeerd uit te voeren op het ijs zijn ze hier nooit mee doorgegaan omdat het simpelweg (bijna) geen winst oplevert.

De hoofdreden waarom de dubbele afzet op schaatsen niet werkt is waarschijnlijk omdat je op schaatsen niet zo’n scherpe bocht kunt maken tijdens het glijden.

Natuurlijk kun je schaats wel in die richting neerzetten, maar wanneer je je schaats reeds hebt neergezet kun je alleen rechtdoor glijden of een hele flauwe bocht maken.

Je kunt in ieder geval bij lange na niet de scherpe bocht maken die je op skeelers wel kunt maken en zo belangrijk is voor het goed uitvoeren van de double push.

Double push wel of niet gebruiken?

Double Push Inline-SkatingDe keuze om de double push wel of niet te gaan gebruiken hangt af van een aantal dingen.

Ten eerste, heb je de techniek echt wel goed onder de knie? Zo ja, dan zou ik altijd aanraden om deze ook te gebruiken.

Lukt het echter maar niet om snelheid te maken over de buitenkant van de skeeler, of heb je er geen goed gevoel bij? Of raak je zelfs je balans kwijt als je een dubbele afzet probeert uit te voeren? Gebruik hem dan vooral niet!

Ook als je het skeeleren uitsluitend gebruikt om in vorm te blijven voor het schaatsen zou ik niet overstappen, immers waarom zou je jezelf een nieuwe techniek aanleren als je deze toch meteen weer overboord gooit wanneer de ijshallen de deuren openen of de winter toeslaat.