De marathon bij het skeeleren is een wedstrijd die wordt verreden over dezelfde afstand zoals we die van de klassieke marathon bij het hardlopen kennen.
Marathon op skeelers
Dit is dus 42 kilometer en 195 meter, de afstand die de Griekse soldaat Pheidippides in 490 v.Chr. van Marathon naar Athene liep om de overwinning op de Perzen te verkondigen.
Ok, op de geschiedenis van de marathon zelf kom ik later terug. Eerst even terug naar de skeelermarathon, want daar gaat het hier natuurlijk over.
De marathon wordt gebruikelijk op een afgezet parcours in een stad of rond een dorp gereden, soms moeten er meerdere ronden gereden worden om tot de gewenste 42,195 km te komen.
Deze 42 en een beetje kilometers worden tegenwoordig vaak binnen een uur afgelegd, dit komt mede door de steeds grotere wielen, zoals de 3 x 125 mm wielen.
World Inline Cup
De beste skeeleraars ter wereld nemen jaarlijks deel aan de ‘World Inline Cup’, de WIC is een competitie over meerdere marathons.
De WIC wordt georganiseerd door de FIRS en aan het eind van het seizoen wordt over de gereden marathons een klassement opgemaakt.
De bekendste wedstrijden van de World Inline Cup zijn de marathons van Rennes, Dijon en Berlijn.
Aan de meeste skeelermarathons kun je ook als recreant deelnemen, de marathon van Berlijn is de grootste skeelermarathon ter wereld.
Duizenden amateur inline-skaters starten na de wedstrijdrijders om ook de marathon af te leggen.
Gelukkig voor de minder getrainde skeeleraars onder ons is het vaak ook mogelijk om een kwart of een halve marathon te rijden tijdens deze evenementen.
EK’s en WK’s
Ook tijdens elke Europees kampioenschap en wereldkampioenschap wordt de marathon verreden.
De marathon is hierbij zelfs vaak het afsluitende nummer en wordt vaak als het belangrijkste en mooiste onderdeel van het kampioenschap gezien.
Tijdens het EK in Heerde en Steenwijk in 2016 won onze eigen Nederlandse Gary Hekman nog de Europese titel op de marathon.
Marathon
Zoals gezegd ligt de oorsprong van de marathon in een boodschapper van het leger in het oude Griekenland die van het stadje Marathon naar Athene liep.
Toen eind 19e eeuw de moderne Olympische Spelen vorm kregen wilde de organisatoren een eerbetoon brengen aan de klassieke idealen van het oude Griekenland.
De Franse filoloog Michel Bréal stelde voor om de marathonloop op het programma van de Olympische Spelen van 1896 te zetten.
Het skeeleren, of inline-skaten, wacht overigens nog op de Olympische status, hierdoor zullen we de skeelermarathon nog niet snel op de Olympische Spelen zien.