Olympische status

Olympische Status skeelerenWaarom wordt er niet geskeelerd op de Olympische Spelen? De skeelersport hunkert naar de Olympische status, maar waarom is dit tot nu toe nog niet gelukt?

Al jaren wordt er door vertegenwoordigers van de wereld skeelerbond (FIRS) bij de organiserende comités gelobbyd om het skeeleren, of inline-skaten zoals het in de rest van de wereld genoemd wordt, op de Olympische kalender te krijgen.

Ok er wordt dus aan gewerkt, maar waarom werd er dan niet geskeelerd in Rio in 2016? Dit komt omdat er slechts plaats is voor een bepaald aantal sporten op de Olympische Spelen.

Olympische status skeeleren?

Voor de Spelen in Rio de Janeiro werd gekozen om golf en rugby in het programma op te nemen, waardoor het maximaal aantal sporten voor deze Spelen was bereikt.

In 2020 in Tokio dan, is het skeeleren daarbij? Ook hierop luidt het antwoord wederom nee.

Ondanks een grote lobby en het feit dat het inline-skaten wel op een shortlist van 8 sporten voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio stond heeft men toch voor andere sporten gekozen.

Hiermee heeft het skeeleren de strijd verloren van honk- en softbal, karate, skateboarden, sportklimmen en surfen.

Tweet toevoeging sporten Olympische Spelen

Dus voorlopig zullen we onze helden op wielen nog niet snel op de Olympische Spelen voorbij zien komen.

Voorwaarden Olympische sport

Om in aanmerking te komen voor de Olympische status moeten sporten aan meer dan 30 voorwaarden voldoen.

Zo moet een sport wereldwijd veelvuldig beoefend worden en is het hebben van een overkoepelende organisatie verplicht.

Gouden Olympische medailleDeze bond moet dan weer aangesloten zijn bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om in aanmerking te komen voor een plek op de Olympische Spelen.

Het inline-skaten voldoet aan de voorwaarden, waarom is het dan nog niet Olympisch?

De sport moet vervolgens door de bond aangedragen bij het IOC, waarna het nog door de 107 leden van het IOC en het organiserende comité moet worden toegelaten.

Hierbij wordt gekeken naar kernwaardes als:

  • Geschiedenis van de sport
  • Mondiale populariteit
  • Imago van de sport
  • Ontwikkeling van de sport.

Wijzigingen in het reglement

Door een wijziging in het reglement in 2014 hebben organiserende steden/landen meer vrijheid gekregen in de samenstelling van het programma van de Spelen.

Hierdoor kunnen organiserende comités meer hun eigen voorkeur uitspreken over de aan het programma toe te voegen sporten.

Dus wanneer de Olympische Spelen van 2024, 2028 of 2032 naar een land zou gaan waar het skeeleren erg populair is zou een vernieuwde lobby van de FIRS (Fédération Internationale Roller Sports) zomaar resultaat kunnen hebben.

World Games

World Games logoHet inline speed skaten wordt echter wél beoefend op de World Games, de tegenhanger van de Olympische Spelen.

De World Games worden sinds 1981 elke 4 jaar georganiseerd door de International World Games Association (IWGA) in het jaar na de Olympische Spelen.

Op de World Games komen sporten aan bod die niet Olympisch zijn, maar wel door veel mensen over de hele wereld beoefend worden, waaronder dus het skeeleren op de piste.

Voor de World Games in 2013 in het Colombiaanse Cali besloot de KNSB om geen rijders te laten deelnemen vanwege het hoge kostenplaatje.

Dit tot grote onvrede van de Nederlandse skeelertoppers. De volgende World Games zijn in 2017 in Wrocław in Polen en daarna in 2021 in Birmingham in de Verenigde Staten.