Cardiotraining op skeelers

      Geen reacties op Cardiotraining op skeelers

Als we het woord ‘cardiotraining’ horen denken we normaal gesproken meteen aan hardlopen, echter vinden veel mensen hardlopen saai en langzaam. Gelukkig kun je ook een geweldige cardiotraining op skeelers doen.

Waarom skeeleren zo’n geweldig idee is als cardiotraining? Nou omdat je op skeelers erg veel spiergroepen traint en daarnaast goed aan je conditie kunt werken.

Cardiotraining op skeelers geweldig idee!

Cardiotraining op skeelersAls je al gewend bent aan hardlopen en de schaats- en skatesport je na aan het hart ligt is het zeker de moeite waard om je cardiotraining eens te verplaatsen van je hardloopschoenen naar je skeelers.

Met skeeleren/inline-skaten verbrand je een vergelijkbaar aantal calorieën en ook de gezondheidswinst en het verbranden van vet zijn ongeveer hetzelfde.

Wist je bijvoorbeeld dat je met een half uurtje skeeleren op een gemiddeld tempo ongeveer 300 calorieën verbrandt?

Of toch niet? Om terug te komen op “gezondheidswinst” is het misschien toch niet zo vergelijkbaar en is skeeleren zeker op één gebied gezonder dan hardlopen.

Met een half uurtje skeeleren verbrand je al ongeveer 300 calorieën!

Skeeleren vs. hardlopen

Hardlopen op loopbandSkeeleren is zelfs “gezonder” dan hardlopen omdat het beter is voor de gewrichten in je benen en je knieën.

Dit komt omdat je op skeelers rolt en de impact op je knieën veel minder is dan bij hardlopen.

Een vereiste voor inline-skaten is goede omstandigheden, dus een vlak en glad wegdek als asfalt en als het even kan droog en windstil.

Kortom waar we niet zouden moeten joggen kun je beter skeeleren, bijvoorbeeld als je in een stad woont en daar ook hardloopt is het verstandig af en toe je skeelers onder te binden om je knieën te sparen.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil helemaal niet beweren dat hardlopen per se slecht voor je is, maar wissel het eens af.

Afwisseling in je trainingsschema helpt je om fris te blijven en te blijven doorgaan je lichaam te ontwikkelen.

Als je nog nooit hebt geskeelerd probeer het dan eens om een conditietraining op skates te doen. Wedden dat je met spierpijn thuiskomt als je nooit skeelert?

Skeeleren is vergelijkbaar met joggen op het gebied van gezondheidswinst, calorieën en vet verbranden en het trainen van je beenspieren. (International Roller Skating Association)

Welke spieren train je met skeeleren?

KuitspierenUiteraard denk je meteen aan je beenspieren en dat klopt ook, in de skeelerhouding met licht gebogen knieën train je je bovenbeenspieren (musculus quadriceps femoris) en hamstrings.

Daarnaast train je de binnenste én buitenste dijbeenspieren, maar ook je bilspieren krijgen er van langs als je skeelert.

Maar dat is niet alles, want iedereen die ooit geskeelerd heeft weet dat balans houden misschien de belangrijkste vaardigheid van een skater is.

Als we denken aan balans en evenwicht, dan denken we ook meteen aan de core spieren van je lichaam, namelijk: buikspieren, schuine buikspieren en je rug.

Surprise surprise, als skeelert train je niet alleen je benen, maar ook je buik en je rug. En als je een beetje fanatiek bent kun je ook je armen meenemen in je training.

Met deze ideale cardiotraining op skeelers train je uiteraard ook je hartspier, je uithoudingsvermogen en je gehele coördinatie.

Verbrand je vet met skeeleren?

Skeeleren in een groep als conditietrainingNu de “million dollar question” verbrand je vet met skeeleren? Uiteraard, in principe kun je met elke sport vet verbranden. Uh behalve denksport natuurlijk.

Net als andere sporten als: lopen, joggen, touwtje springen, zwemmen is skeeleren een fysieke activiteit en train je op skeelers spieren in het hele lichaam.

Je spieren hebben brandstof nodig om te kunnen bewegen en om deze energie te genereren verbrandt je lichaam calorieën.

Hoe sneller en intensiever je skeelert, des te meer calorieën ga je verbranden.

Dus begin met een rustig tempo en voer dit langzaam op als je doel vet verbranden is. Ook bergop skeeleren is handig om net dat stapje extra te zetten.

Als je een goed geasfalteerde heuvel in je omgeving hebt, probeer deze dan zeker eens uit. Je kunt zelfs met jezelf de strijd aangaan om keer op keer je tijd van de voet van de heuvel tot de top te verbeteren.

Let er bij de afdaling wel op dat je niet te snel gaat en constant blijft afremmen. Weet je niet goed hoe je moet remmen op skeeler, lees dan hier het artikel met alle remtechnieken op skeelers op een rijtje.

Kan iedereen skeeleren?

Gezien de lol die je op skeelers kunt beleven en hoe goed skeeleren vergeleken met hardlopen voor je gewrichten is kan in principe iedereen skeeleren.

Zorg ervoor dat je in een veilige omgeving het skeeleren onder de knie kunt krijgen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een leeg parkeerterrein.

Daarnaast is het als beginnende skeeleraar verstandig om goede beschermers te dragen. Zorg er dus voor dat je altijd een skeelerhelm draagt, ditzelfde geldt voor elleboog, knie- en polsbeschermers.

Daarnaast is het voor echte beginners handig om een instructeur te hebben, of tenminste iemand die al goed kan skeeleren om je te ondersteunen en een aantal tips te geven.

Om je alvast een beetje op weg te helpen kun je natuurlijk ook altijd even in de beginnersgids op IkGaSkeeleren duiken.

Is skeeleren duur?

Goedkope skeelersWij Nederlanders kijken natuurlijk altijd even wat iets kost en om te beginnen met skeeleren heb je inderdaad een aantal opstartkosten.

Je hebt skeelers nodig en een skeelerhelm en andere bescherming, maar dit hoeft niet meteen extreem duur uit te pakken.

Lees voor je skeelers gaat kopen even mijn gids over skeelers kopen door. Je kunt dat hier doen: Skeelers kopen? Hier moet je op letten!

Skeeleren een goede cardiotraining

Probeer hardlopen als vorm van cardiotraining eens te vervangen door skeeleren, je krijgt dan niet alleen een geweldige conditietraining maar zult er ook veel plezier aan beleven.

Ook al houd je ontzettend van hardlopen, zo nu en dan eens een verandering doorvoeren in je trainingsschema zal je scherp en gemotiveerd houden.

Heb jij skeeleren al in je wekelijkse beweegroutine opgenomen en wat zijn je resultaten sinds je dit hebt gedaan, laat het me even weten in de reacties.

Heb je nog geen skeelers, maar ben je wel ontzettend nieuwsgierig om deze vorm van trainen te proberen?

Klik dan op de link hieronder en ontvang ook nog een 10% extra korting op alle skeelers en vergeet die helm, knie- en elleboogbeschermers niet!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *