Review: Oakley (Pro) M Frame, misschien wel de beste sportbril ooit!

Sven Kramer met Oakley M Frame sportbrilAls je aan oogbescherming tijdens het skeeleren denkt kom je al snel uit bij de Oakley (Pro) M Frame sportbril, die door velen wordt bestempeld als de beste sportbril ooit.

De Oakley M Frame is een ware klassieker die de tand des tijds heeft doorstaan en werd al in 1989 geïntroduceerd en is “still going strong” op de skeelerbaan en schaatsbaan.

Hij is zelfs nog steeds zo populair en goed dat Oakley in 2014 een vernieuwde versie op de markt bracht waarin enkele vernieuwingen werden doorgevoerd maar het originele design praktisch onveranderd bleef.

OOGBESCHERMING TIJDENS SKEELEREN

Inline-skatersOk, zo’n sportbril lijkt stoer en cool, maar heb je daadwerkelijk een oogbescherming nodig tijdens je skeelerrit?

Om hier goed antwoord op te geven denk ik terug aan een situatie die ik zelf heb meegemaakt waar mijn sportbril misschien wel m’n oog gered heeft, of in ieder geval gered heeft van een pijnlijk ook.

Ik reed op een landweggetje toen een auto mij passeerde, deze auto moest iets door de berm waar grind lag.

Vanaf zijn achterwiel is er blijkbaar een klein steentje omhoog geschoten en ineens hoorde ik “pats” op het glas van mijn Oakley M Frame.

Gelukkig zijn de glazen van de M Frames van uitzonderlijke kwaliteit en zie je er helemaal niks meer van, maar ik moet er niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren als het steentje in mijn oog was gekomen.

ZONNEBRIL EN BEESTJES

BeestjesNaast de bescherming tegen vuiligheid en steentjes in je ogen voorkomt het dragen van een sportbril tijdens het skeeleren ook dat er beestjes in je ogen vliegen, want kom op beestjes in je mond is al meer dan genoeg, toch?

En natuurlijk is het dragen van een zonnebril altijd verstandig als de zon schijnt, primair om je ogen te beschermen tegen de UV-straling van de zon.

Maar wist je dat er ook sportbrillen, met name Oakley’s, zijn om juist in het donker beter te kunnen zien?

Zo zijn er gele, oranje, roze, groene, blauwe en vuurrode glazen die elk stuk voor stuk zorgen voor meer diepte en contrast onder wisselende omstandigheden.

GESCHIEDENIS VAN OAKLEY

Oakley logoLaten we eerst eens dieper ingaan op Oakley zelf. Oakley werd in 1975 opgericht door James Jannard en vernoemde het bedrijf naar zijn hond ‘Oakley Anne’.

Jannard begon met het verkopen van de ‘Oakley Grip’ vanuit zijn kofferbak op motorcross evenementen.

Deze handvatten voor crossmotors waren anders dan alle andere handvatten in die tijd. Jannard gebruikte namelijk een nieuw materiaal genaamd ‘Unobtanium’ waardoor de crossers meer grip hadden op hun stuur.

Dit gepatenteerde materiaal wordt nog steeds gebruikt om de earsocks en de nose pieces van de Oakley (sport)brillen van te maken.

Oakley EyeshadeIn 1980 lanceerde Jannard de O-Frame, een crossbril met het Oakley logo op de band. Hiermee kreeg het bedrijf grote bekendheid in de sport en in 1983 begon Oakley ook skibrillen te verkopen.

De eerste zonnebril die Oakley produceerde was de ‘Factory Pilot Eyeshades’, een sportbril die in 1985 op de markt werd gebracht.

OAKLEY (PRO) M FRAME/MUMBO

Oakley MumboMaar het meest iconische model onder de sportbrillen is toch wel de Oakley (Pro) M Frame die in 1989 werd geïntroduceerd onder de naam ‘Mumbo’, vandaar ook de ‘M’.

De reden waarom ik ‘Pro’ er steeds tussen haakjes bij zet is dat de Oakley M Frame later ook zijn uitgebracht met pootjes die je niet in kunt klappen, deze werden de Pro M Frames genoemd. Bij de normale M Frame kun je de pootjes dus wel gewoon inklappen.

Zoals gezegd heette de M Frame in eerste instantie Mumbo toen deze werd uitgebracht in 1989. De reden voor de naamsverandering is een juridische strijd met een Amerikaans kledingbedrijf genaamd ‘Mambo’.

De Oakley M Frame was meteen vanaf zijn introductie met name zeer geliefd bij wielrenners en schaatsers, maar ook in vele andere sporten zag je de bril voorbij komen.

Sven Kramer Vancouver 2010Je kunt met Oakley M Frames ook goed gooien zoals Sven Kramer in Vancouver 2010

“NEW” M FRAMES

Oakley Pro M Frame Black lensHoewel er in de loop der jaren steeds werd gesleuteld aan het model van het frame en lens kwam er in 1996 een compleet nieuwe versie op de markt, deze editie werd ook wel de ‘New M Frames’ genoemd.

Het frame werd minder hoekig en ook de lens werd kleiner om beter rond je hoofd te passen tijdens het sporten.

Ook werd er een verbeterde versie Unobtanium ontwikkeld die ervoor zorgt dat de nose pieces en earsocks als het ware steeds meer aan je hoofd gaan kleven naarmate je meer gaat zweten, waardoor de bril niet af zal glijden tijdens het sporten.

LEGERBRILLEN

Oakley M Frame 3.0In 2006 introduceerde Oakley een M Frame speciaal voor het Amerikaanse leger. Deze M Frame 2.0 had een iets ander design maar zag er nog wel steeds uit als een M Frame.

Bovendien werden de lenzen van de M Frame 2.0 zo ontwikkeld dat deze niet breken als deze wordt geraakt door een kogel!

In 2012 lanceerde Oakley de M Frame 3.0 voor het leger, deze 3.0 heeft een aantal tweaks ten opzichte van de 2.0, zo is de bril weer iets lichter geworden.

OAKLEY M2 FRAME

Oakley M2 FrameIn 2014 kwam de meest recente versie van de M Frame familie op de markt, namelijk de Oakley M2 Frame. Hoewel deze sportbril erg lijkt op het originele design heeft het toch wel een aantal kenmerken waarmee hij zich onderscheidt.

Zo zijn de pootjes hoekiger en kunnen deze los worden gekoppeld en is het logo in de pootjes korter en nog iets meer ovaal.

Ook heeft deze nieuwe generatie M Frame slechts twee lensvormen, namelijk de standaard vorm en de iets grotere XL.

LENSKLEUREN

Oakley lensvergelijking G30Zoals gezegd zijn er veel verschillende types lenzen voor alle verschillende omstandigheden. Bij strakblauwe lucht en de zon hoog aan de hemel is de keuze natuurlijk makkelijk, dan kies je voor een donkere lens zoals de ‘Black Iridium’.

Bij een bewolkt (donker) weertype wil je juist een lens die meer contrast biedt, nu kun je beter kiezen voor een ‘HI Yellow’ lens, een ‘Persimmon’ lens of een ‘G30’ lens.

Persoonlijk vind ik de G30 de beste keuze omdat deze erg veel rust in je zichtveld geeft en zich beter aanpast aan wisselende omstandigheden.

Als het laat op de avond is en het wordt al donker dan zou ik voor een ‘Clear’ lens kiezen, omdat je in het donker met een transparante lens gewoon het beste zicht hebt.

SPORTBRIL KOPEN?

Oakley M Frame Team Orange Clear lensAls je een sportbril gaat kopen zou ik je aan willen raden om je eigen gevoel te volgen. Pas eerst verschillende merken en types in een winkel en maak dan je keuze.

Tip: Ga sportbrillen passen in een winkel, maar bestel op internet omdat dit vaak veel geld kan schelen.

Persoonlijk zou ik altijd voor een Oakley (Pro) M Frame of een M2 Frame kiezen omdat ik deze het mooiste vind, maar ook omdat het een klassieker is die altijd goed blijft zitten. “Never change a winning team” toch?

Ben jij op zoek naar de beste sportbril? Check dan zeker de aanbiedingen van Bol.com hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *