Interview #2: Bram, van clubkampioen naar recreatief skeeleren

Interview Bram van der KlaauwVoor het tweede interview op IkGaSkeeleren.nl ben ik afgereisd naar het mooie Brabant (virtueel via Skype welteverstaan) en heb ik met Bram van der Klaauw gesproken.

In een ver verleden (1984 – 1987) heeft Bram geschaatst en geskeelerd bij de Amsterdamse studentenschaatsvereniging IJSVU die toen verbonden was aan de VU.

Jaren later in 2003 is schaatsvereniging IJSVU met een andere Amsterdamse schaatsvereniging US Schaatsen & Fietsen en heten ze samen tegenwoordig SKITS.

Tegenwoordig is Bart vooral een recreatieve skeeleraar en kun je hem tegenkomen op de wegen en fietspaden rond zijn woonplaats Deurne in Noord-Brabant.

Na het eerste interview met de Belgische skatebabe Nathalie die ontzettend goed werd ontvangen ben ik erg trots op dit tweede interview met Bram van der Klaauw. Ik zou zeggen lees lekker verder en veel leesplezier!

Inhoud

#1 Hallo Bram kun je jezelf eens voorstellen?

Uiteraard, ik ben Bram van der Klaauw, ben 55 jaar oud en woon in Deurne in Noord-Brabant. Ik ben in het dagelijkse leven werkzaam bij een groot IT-bedrijf als senior software engineer.

Ik ben inmiddels ruim 25 jaar getrouwd met mijn vrouw Angeline en heb twee prachtige dochters, Nina (29 jaar) en Kim (26 jaar).

In mijn vrije tijd ga ik graag uit eten met mijn vrouw maar kook ik ook graag zelf voor vrienden en familie en drink ik graag een wijntje of een speciaal biertje.

En uiteraard ga ik in mijn vrije tijd in de zomer vaak skeeleren en dan met name lange afstanden (50+ km).

Dit doe ik vaak samen met m’n vrouw alleen gaat zij dan meestal op de fiets. In de winter ga ik elke week schaatsen op de ijsbaan in Eindhoven.

Daarnaast kijken we veel series op Netflix en gaan we graag een weekendje weg om lekker te wandelen en tot rust te komen.

#2 Wanneer ben je begonnen met skeeleren?

Ik schaatste destijds al jaren steevast elke winter en heb toen rond 1980 samen met een vriend mijn eerste skeelers gekocht.

Dit waren (volgens mij) de eerste skeelers van Zandstra met 5 wielen van 74 mm met zo’n harde en hoge plastic schoen.

Hier heb ik toch jaren met veel plezier op geskeelerd en heb ik ook mijn eerste paar clubwedstrijden van de IJSVU op gereden.

#3 Dit was zeker een leuke tijd bij de skeelerclub?

Skeeleraar van achterenHahaha, joh je moest eens weten dit was zeker een leuke tijd! Heb een geweldige tijd gehad in Amsterdam en heb altijd erg veel plezier gehad bij de schaats- en skeelerclub.

In de winter gingen we samen lekker schaatsen en in de zomer bonden we de wielen onder en maakte we prachtige tochten.

Ook hadden we elk jaar clubkampioenschappen en reden we voornamelijk korte sprints (100 m – 300 m) en je raadt het al die heb ik meerdere keren gewonnen.

Maar wat ik me het meest herinner is de gezellige tijd die ik daar heb gehad en de goede vriendschappen die ik eraan over heb gehouden tot aan de dag van vandaag.

#4 Ben je na je afstuderen blijven skeeleren?

Nee helaas heb ik in de jaren na de universiteit veel te weinig geskeelerd, of eigenlijk helemaal niet.

Ik was veel te druk bezig met mijn carrière en de kinderen waardoor ik tot 1993 slechts sporadisch heb geskeelerd.

In de winter heb ik overigens in die tijd nog wel geschaatst en heb ik in 1986 zelfs de Elfstedentocht nog gereden. Deze heb ik in 1997 ook gereden, waardoor ik dus inmiddels twee kruisjes heb.

Hoop dat ik dit in mijn leven nog een keer mag meemaken en belangrijker nog dat ik tegen die tijd nog in staat ben om deze uit te rijden.

#5 Heb je ooit overwogen de Elfstedentocht op skeelers te rijden?

Neen, ik heb er wel van gehoord dat deze bestaat, maar dit vind ik echt te ver op skeelers.

70 á 80 Kilometer is voor mij echt de max op skeelers omdat skeeleren door de rolweerstand en soms slecht wegdek veel zwaarder is dan schaatsen.

#6 Wat voor skeelers heb je en hoe bevallen deze?

Powerslide R2 skeelersIk heb, net als jou, de Powerslide R2 skeelers en deze bevallen erg goed. Ik las dat jij er een ander frame onder hebt gezet met grotere wielen, maar dit heb ik niet gedaan.

Ik heb nog steeds de originele setup met 4x 100 mm wielen en dit bevalt me erg goed.

Wel heb ik er een aantal keren nieuwe wielen ingezet, maar ben altijd bij de originele Powerslide Infinity wielen met dezelfde diameter gebleven.

In het verleden heb ik wel geëxperimenteerd met een andere schoen op het frame, maar ben toch weer teruggegaan naar de originele schoen vanwege de stevigheid die deze biedt.

#7 Heb je wel eens blessures opgelopen tijdens het skeeleren?

Uiteraard ben ik in de loop der jaren wel meer dan eens gevallen, maar ik mag mezelf erg gelukkig prijzen dat ik nooit iets heb gebroken of erger.

Bij zo’n valpartij liep ik dan meestal alleen schaafwonden op aan mijn armen, benen en knieën.

#8 Draag je altijd een skeelerhelm?

SkeelerhelmDe eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik deze niet altijd draag terwijl ik weet hoe belangrijk deze is.

Als ik samen met m’n vrouw – zij op de fiets – op een mooie zomerse namiddag een klein toertochtje ga rijden in een laag tempo laat ik mijn skeelerhelm meestal thuis.

Als ik bewust van plan ben om een rondje intensief en op een (voor mijn doen) hoog tempo te rijden dan draag ik wel altijd een skeelerhelm.

#9 Heb je nog tips voor beginnende skeeleraars?

Haha, ja draag altijd pols, elleboog- en kniebeschermers. Alle gekheid op een stokje, begin heel rustig op een leeg parkeerterrein of iets dergelijks je balans op skeelers te vinden en de skeelertechniek onder de knie te krijgen.

Pas als je goed uit de voeten kunt en je vertrouwd en happy voelt op skeelers of inline-skates ga je de openbare weg op en kun je kilometers maken.

#10 Hoe lang denk je nog te (kunnen) skeeleren?

Als het aan mij ligt blijf ik skeeleren tot ik bejaard ben, maar in werkelijkheid heb ik geen idee.

Zolang m’n lichaam het toelaat ga ik door en blijf ik genieten van elke slag die ik op skeelers kan maken.

Ik moet eerlijk zeggen tot nu toe is mijn lichaam mij goed gezind en gaat het skeeleren en schaatsen me nog erg goed af.

Ik blijf er fit bij, hoewel ik inmiddels wel een klein bierbuikje rijker ben, en heb er erg veel plezier in en hoop daarom dat ik nog jaren kan skeeleren.

Wil jij ook geïnterviewd worden over jou leven op skeelers?

Wow Bram wat een verhaal en ontzettend bedankt voor dit interview. Ik denk dat heel veel jongeren een voorbeeld aan jou kunnen nemen om lekker de skeelers uit de kast te pakken, of skeelers te kopen en lekker fit te blijven door te gaan skeeleren.

Ben jij ook geïnspireerd geraakt en wil jij ook eens geïnterviewd worden over jouw avonturen op skeelers?

Meld je dan hieronder aan voor de IkGaSkeeleren nieuwsbrief of laat een reactie achter onderaan deze pagina.

[mc4wp_form id=”644″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *