Top 5: Blessures door skeeleren (en hoe je ze voorkomt)

We weten inmiddels dat skeeleren en inline-skaten een gevaarlijke sport kan zijn, maar wat zijn de cijfers die hierbij horen? En wat zijn de meest voorkomende blessures door skeeleren?

In dit artikel ga ik dieper in op de 5 meest voorkomende blessures door skeeleren en hoe je deze blessures kunt voorkomen en wat de beste beschermers zijn om jou veilig te laten skeeleren.

Inhoud

Aantal inline-skaters/skeeleraars in Nederland

Blessures door skeelerenLaten we beginnen met een aantal cijfers, in Nederland zijn er ongeveer 500.000 actieve inline-skaters/skeeleraars die minimaal 1 keer per jaar skeeleren.

Van deze half miljoen skaters is ongeveer de helft onder de 18 jaar en zijn ongeveer 25.000 mensen aangesloten bij een officiële skeelerclub.

Dit betekent dus dat het overgrote deel van de skeeleraars in Nederland nergens geregistreerd staan en dus op eigen houtje eropuit gaan en hier is niks mis mee.

Hier denkt de KNSB misschien anders over, omdat zij liever een goed overzicht hebben van het aantal actieve inline-skaters in ons land.

Aantal blessures door skeeleren

Jaarlijks lopen ongeveer 25.000 mensen in Nederland een skeelerblessure op, waarvan jaarlijks ongeveer 7.500 inline-skaters een behandeling op de Spoedeisende Hulp (SEH) nodig hadden.

Van deze geblesseerde skeeleraars moeten ongeveer 500 sporters in het ziekenhuis worden opgenomen met bijvoorbeeld botbreuken of erger.

Meest voorkomende blessures door skeeleren

Kneuzingen en blauwe plekkenDan komt nu het gedeelte van dit artikel waar jullie allemaal naar uitkeken natuurlijk, de Top 5: Blessures door skeeleren.

Dit zijn de 5 meest voorkomende kwetsuren die jaarlijks worden opgelopen door skeeleraars, maar er zijn natuurlijk nog meer (uitzonderlijke) blessures.

Voorbeelden hiervan zijn onder andere: rugklachten, tanden die je kwijtraakt tijdens een valpartij, pijn aan je tenen door té krappe skeelerschoenen en natuurlijk een gebroken ego als je voor al je vrienden op je eigen klungelige manier onderuit gaat.

#1: Kneuzingen & blauwe plekken

De nummer 1 meest voorkomende skeelerblessure is met afstand kneuzingen en blauwe plekken.

Dit zijn natuurlijk onschuldige blessures waar je niet lang last van houdt, maar die toch erg vervelend kunnen zijn als je op een vervelend lichaamsdeel bent gevallen.

Als je bijvoorbeeld plat op je kont bent gevallen kun je je stuitje kneuzen en hier kun je lang last van hebben en heb je nog weken een zachte stoel nodig om op te zitten.

Maar ook blauwe plekken op je armen en benen kunnen erg vervelend zijn als je bijvoorbeeld een strakke spijkerbroek draagt.

#2: Schaafwonden

Van een valpartij op je skeelers kun je zeer vervelende schaafwonden overhouden, tenzij je een motorpak draagt tijdens je skeelerrit, maar dit lijkt me niet erg waarschijnlijk.

Glijdend over het asfalt heb je binnen de kortste keren al je ledematen open en gutst het bloed eruit. Maar gelukkig kun je in een eerder artikel lezen hoe je deze schaafwonden het beste kunt verzorgen.

#3: Botbreuken

Röntgenfoto van een handVan de eerste twee blessures duurt de herstelperiode niet erg lang, maar als je een botbreuk hebt opgelopen tijdens het skeeleren dan ben je iets langer uit de running.

Vooral gebroken polsbreuken, gebroken vingers en ellebogen komen vaak voor. Dit komt omdat als je valt op je skeelers je jezelf altijd probeert jezelf op te vangen met je handen, als een natuurlijke reflex.

Maar ook been- en kniebreuken komen vaak voor, dit komt vooral voort uit botsingen met auto’s, gebouwen en andere grote en harde objecten.

Daarom is het erg belangrijk om altijd beschermers te dragen en dan met name de pols- en elleboogbeschermers blijken keer op keer belangrijk.

#4: Spierblessures

Blessures die je misschien minder snel in verband zou brengen met inline-skaten of skeeleren zijn spierblessures, maar toch komen deze vaak voor.

Denk hierbij vooral aan de kuitspieren, bovenbeenspieren, hamstrings, lies- en heupspieren. Opmerkelijk hierbij is dat bijna de helft van alle spierklachten bij skeeleraars komt door overbelasting.

Een andere oorzaak van spierblessures bij skeeleraars zijn vreemde valpartijen, waardoor verrekkingen kunnen ontstaan.

Maar een andere reden voor spierklachten zijn dat mensen hun eigen lichaam niet goed genoeg kennen en verder en harder skeeleren dan ze eigenlijk zouden moeten doen, waardoor spierscheurtjes kunnen ontstaan.

#5: Hersenschuddingen

In deze top 5 komt helaas ook de hersenschudding voor als één van de vijf meest voorkomende blessures door skeeleren.

Dit komt in de meeste gevallen doordat sommige skeeleraars nog steeds geen valhelm dragen tijdens het rijden.

De gevolgen hiervan kunnen niet te overzien zijn en dus resulteren in lichte of zelfs zware hersenschuddingen.

In sommige uitzonderlijke gevallen komt zelfs blijvende hersenschade voor, maar gelukkig komt dit niet vaak voor dankzij het dragen van een skeelerhelm.

Valpartij blessure skeeleren

Skeelerblessures voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen dat weet iedereen, daarom heb ik hier een aantal tips voor je om blessures te voorkomen.

  • Doe een goede warming-up voor je skeelerrit en een goede cooling-down na afloop. In de praktijk zou dit kunnen beteken dat je de eerste kilometer van je rit lekker rustig aan rijdt en ook de laatste kilometer weer rustig uitrolt.
  • Koop skeelers van een goede kwaliteit en let erop dat de skeelerschoen een goede pasvorm heeft (bij voorkeur een thermoplastische schoen). Pleeg ook regelmatig onderhoud aan je wielen en lagers om vastlopers te voorkomen. Controleer ook geregeld of de asjes en de lagers van je skeelers nog goed vastzitten zodat je onderweg geen wielen zult verliezen.
  • Probeer jezelf een goede skeelertechniek aan te leren, of neem lessen om dit te leren. Een goede techniek zal ervoor zorgen dat je makkelijker stuurt op skeelers en beter in balans bent, waardoor je minder snel zult vallen.
  • Leer hoe je moet vallen. Als je merkt dat je je balans niet kunt houden probeer dan richting een zachte berm te sturen zodat je je kunt laten vallen in het gras.

Draag altijd een skeelerhelm en beschermers

Draag altijd een helm met skeelerenLast but not least kan ik het niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het dragen van een helm is.

Je hoofd is de stuurhut van je lichaam en deze wil je goed beschermen, want het hoeft niet eens jouw fout te zijn waardoor je ten val kunt komen en een smakkerd met je hoofd op het asfalt kunt maken.

Ben jij op zoek naar een goede skeelerhelm bekijk dan eens deze helm van Powerslide met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Polsbeschermers.

Ook het dragen van polsbeschermers is vooral voor beginnende skeeleraars een must. Dit omdat je een val voorover altijd vanuit een natuurlijke reflex zal proberen op te vangen met je handen.

Dit lijdt jaarlijks tot vele botbreuken in de pols en de hand, maar kan dus voorkomen worden met polsbeschermers.

Mocht je nog op zoek zijn naar goede polsbeschermers dan zijn deze polsbeschermers van Rollerblade echt een aanrader!

Extra tips om veiliger te skeeleren

Skeelerblessures voorkomenMisschien een ongebruikelijke tip, maar ik wil hem je toch meegeven: draag vooral strakke kleding tijdens het skeeleren.

Je wilt namelijk niet weten hoe knullig en lomp het lijkt als je met je ene skeeler blijft haken in je veel te wijde broek en daardoor valt.

Of dat je vriend of vriendin je vastgrijpt aan je veel te wijde t-shirt, waardoor jullie beide uit balans raken en vallen.

Probeer skeeleren in regenachtige weersomstandigheden te beperken, nat asfalt kan verraderlijk glad zijn waardoor je snel kunt vallen.

Skeeleren in het donker is in de meeste gevallen ook onverstandig omdat het overige verkeer je vaak niet ziet. Als je in het donker gaat skeeleren draag dan altijd lampjes aan je kleding!

Wellicht overbodig om te vermelden, maar let altijd goed op in het verkeer. Vooral automobilisten kunnen je snelheid soms slecht inschatten, waardoor je een noodstop moet maken.

Wist je trouwens dat je als skeeleraar of inline-skater volgens de Nederlandse wet gezien wordt als voetganger en voor jouw dus dezelfde verkeersregels gelden als voor voetgangers?

Leer goed remmen, ook niet onbelangrijk

Ongeluk met autoIndien je wel een keer die ene noodstop moet maken is het belangrijk dat je ook weet hoe je dat het beste kunt doen.

Nu zijn er meerdere remtechnieken op skeelers en dit is voor iedereen verschillend welke jouw voorkeur geniet, maar oefen deze eerst tot je deze perfect uit kunt voeren voordat je jezelf in het verkeer gaat begeven op je skates.

In het artikel: Remmen met skeeleren, alle remtechnieken op een rijtje leg ik je precies uit welke remtechnieken er allemaal zijn en hoe jij die uit kunt voeren.

Lees ook eens het artikel: Valpartijen tijdens inline-skaten voorkomen waarin ik je uitleg hoe je het beste kunt voorkomen dat je überhaupt ten val zult komen.

Skeeler veel maar doe het veilig!

We zijn er dus achter gekomen dat kleine blessures als kneuzingen en blauwe plekken de meest voorkomende blessures zijn door skeeleren, maar dat er jaarlijks toch ook wel veel mensen langs de SEH moeten om een gebroken pols of arm in het gips te laten zetten.

Gelukkig dragen de meeste Nederlandse skeeleraars al altijd een helm en wie dit niet doet zou dit wel moeten doen om hersenschuddingen en ander hoofdletsel te voorkomen.

Het blijft een feit dat skeeleren een gevaarlijke sport kan zijn, maar ook dat veel blessures voorkomen kunnen worden door oplettendheid en het dragen van beschermers.

Heb jij ooit een skeelerblessure opgelopen en draag jij altijd netjes je skeelerhelm en je beschermers? Laat het weten in de reacties hieronder.

2 gedachten over “Top 5: Blessures door skeeleren (en hoe je ze voorkomt)

  1. Jolanda

    Tweede keer op de skates en nog niet leren remmen. Ik moest een noodstop maken maar geen idee wat ik deed maar opeens lag ik. Gekneusd stuitje en breukje in mijn duimtop aan over gehouden ondanks alle bescherming. (Helm, polsbeschermers, kniebeschermers en elleboogbeschermers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *