Rugpijn met skeeleren voorkomen

      7 reacties op Rugpijn met skeeleren voorkomen

Vroeg of laat krijgt bijna elke fanatieke skeeleraar te maken met rugpijn tijdens het skeeleren, gelukkig zijn er ook een aantal simpele tips en oefeningen om rugpijn met skeeleren te voorkomen.

Rugpijn met skeeleren

Rugpijn met skeeleren voorkomenJe bent een fanatieke skeeleraar en wil zo aerodynamisch mogelijk skeeleren om zo weinig mogelijk wind te vangen.

Dus je buigt diep voorover en gaat diep zitten, echter na een paar minuten merk je al een branderig en stekend gevoel in je rug.

Je kunt deze positie niet langer meer volhouden en je lichaam dwingt je overeind te komen, maar waarom?

Rugklachten tijdens het skeeleren en dan met name pijn in de onderrug ontstaat door het lang aanhouden van dezelfde houding waarbij de rugspieren volledig aangespannen zijn.

Dit leidt tot overspanning van de spieren in de onderrug, waardoor rugpijn ontstaat.

Doe een goede warming-up

Om te beginnen is een goede warming-up voor je gaat skeeleren erg belangrijk om je rug sterk maar toch flexibel te houden.

Tijdens deze warming-up kun je extra aandacht geven aan je core- en rugspieren die een natuurlijk corset rond je wervelkolom vormen.

Of je rugpijn zich nu hoog of laag in de rug bevindt, meestal verstijven de spieren rondom de pijnlijke gebieden. Ook deze verstijving kan pijn met zich meebrengen.

Train je rugspieren

SkeletAls je rugpijn ervaart tijdens het skeeleren kan het helpen om je rugspieren te trainen en sterker te maken.

Dit kun je in een sportschool doen op allerlei dure apparaten, maar er zijn ook vele oefeningen om thuis je rug te versterken. Kijk maar eens op Optimaalsporten.nl

Let wel op dat je je rug pas gaat trainen als je rugpijn weer is afgenomen of liever geheel is verdwenen.

Het trainen van je rugspieren kan het beste gedaan worden onder begeleiding van een fysiotherapeut omdat het zo’n kwetsbaar onderdeel van je lichaam is.

Rekken en strekken

Rekken en strekkenNaast het trainen van je spieren is het belangrijk om je spieren soepel te houden. Rekken en strekken is daarom een essentieel onderdeel van de warming-up.

Denk hierbij vooral aan het soepel maken van de spieren in en rond je heup, billen, bovenbenen en natuurlijk je rug.

Overigens kan regelmatig rekken en strekken nooit kwaad.

Ook als je niet skeelert, of überhaupt niet eens sport, dan nog is het hebben van soepele spieren en gewrichten een belangrijk onderdeel om je lichaam gezond te houden.

Rugpijn voorkomen met goede skeelerhouding

Sven kramerEchter de nummer #1 manier om rugpijn met skeeleren te voorkomen is om je houding tijdens het skeeleren te verbeteren.

Ook al is in windtunnels bewezen dat je door te skeeleren met een bolle rug het meest aerodynamisch bent, betekent dit niet dat dit het prettigste is voor je rug.

Probeer een goede kniehoek te maken, maar je rug recht te houden. Je komt hierdoor iets hoger en zult meer wind vangen, maar dit zal je rugklachten aanzienlijk verminderen.

In het schaatsen is Sven Kramer een duidelijk voorbeeld van iemand die eigenlijk veel te hoog zit en meer gebogen zou moeten rijden. Maar mede door blessures uit het verleden doet hij dit niet (meer) en kijk eens wat het hem tot nu toe heeft opgeleverd.

Rug rechten tijdens het skeeleren

Ontspannen skeelerenOok als je geen rugpijn ervaart met skeeleren en kilometer na kilometer met een gebogen rug kunt skeeleren is het belangrijk om af en toe de rug te rechten.

Je ziet dit in het marathonschaatsen en in skeelerwedstrijden over grotere afstand ook vaak terug.

Na een aantal snelle ronden komen de rijders even overeind om de rug te rechten en even te ontspannen.

Tip: Tijdens het rechten van je rug kun je makkelijker drinken uit de bidon die je altijd (of nooit) meeneemt tijdens je skeelerrit.

Heb jij (ooit) last van rugpijn tijdens het skeeleren gehad? Laat dan in de reacties achter wat je hieraan hebt kunnen doen en of je nu pijnvrij skeelert.

Chronische lage rugpijn voorkomen

Lage Rugpijn Herstel Methode coverWil jij chronische lage rugpijn voorkomen? Dan wil ik je de Lage Rugpijn Herstel Methode van de Lage Rugpijn Fysio aanraden.

Je leert in dit eBook hoe je in 5 simpele stappen van je rugpijn af kunt komen en deze ook in de toekomst kunt voorkomen.

Hierdoor kun je niet alleen makkelijker skeeleren maar ook pijnvrij al je dagelijkse activiteiten kunt blijven doen.

Je kunt het boek direct downloaden in PDF-formaat op je pc, smartphone of tablet waardoor je meteen aan de slag kunt gaan met de eerste oefeningen,.

Je loopt overigens geen enkel risico, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT BEGINNEN!

Dit populaire boek is inmiddels meer dan 1.500 keer gedownload!

7 gedachten over “Rugpijn met skeeleren voorkomen

  1. Dylan de Vaij Auteur bericht

   Ik denk dat doktoren zullen zeggen dat je zelf aan moet voelen hoe ver je kunt gaan en vooral niks moet forceren.

   Ik zou wel rechtop proberen te skeeleren in dit geval met een rechte rug. Eventueel een rugbrace oid dragen voor extra stevigheid.

 1. Lauren de Bruijn

  Nuttige tips! Ik hou van skeeleren en ik doe het vaak, maar kort geleden heb ik opgemerkt dat na de training mijn rug pijn doet. Ik heb altijd een goede warming-up gedaan en ik doe het niet voor het eerst, daarom weet ik niet wat er gebeurt is. Mijn vriend heeft me geadviseerd om naar een fysiotherapeut te gaan en zijn professionele opinie over mijn situatie te horen. Hopelijk zal hij mij kunnen helpen!

 2. benny

  Had al regelmatig last van mijn onder rug , en vandaag voor het eerst gaan skeeleren na enkele kilometers moeten stoppen met mijn rugpijn, heel jammer en had zoveel mogelijk mijn rug recht gehouden als iemand tips heeft hoor ik het graag ,als mijn pijn over is ga ok opnieuw proberen

 3. Sarah de Leeuw

  Ik ben nu twee weken bezig met skeeleren en ik merk elke keer weer dat ik last van mijn rug heb. Het is daarom inderdaad een goed idee mijn rugspieren te trainen. U zegt dat dit het handigst is om onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen. Kan er veel misgaan als je zelfstandig je rug traint?

 4. Jos

  Als je je onderrug traint door sit ups te doen en te planken krijg je een sterkere core. Door tijdens het skeeleren je navel naar binnen te trekken ontlast jeje onderrug waardoor deze aanzienlijk minder pijn gaat doen, dit werkt fantastisch voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *