Thermoplastisch

Thermoplastische skeelerschoenAls je skeelers koopt, of alleen een nieuwe skeelerschoen aanschaft is het natuurlijk van cruciaal belang om een goed passende schoen te kopen.

Let er echter wel op dat de schoen thermoplastisch vervormbaar (moldable boot) is zodat je nog kleine aanpassingen kunt doen om de pasvorm te verbeteren.

Thermoplastische skeelerschoen

Maar wat betekent thermoplastisch nu precies en wanneer is een schoen thermoplastisch te vervormen en wanneer juist niet?

Om hier goed antwoord op te kunnen geven duiken we eerst kort in de skeelerschoen zelf en hoe deze wordt gemaakt.

Skeelerschoenen worden net als schaatsschoenen opgebouwd uit meerdere lagen carbonvezel. Omdat er bij het skeeleren veel meer kracht op de schoen wordt uitgeoefend dan bij schaatsen zijn deze normaal gesproken uit meer lagen carbon opgebouwd.

Carbon is van zichzelf keihard en niet erg vervormbaar, daarom kwam men op het idee om tussen de carbonlagen thermoplastische gel te doen in de contrefort (enkel- en hielgedeelte) en bij sommige (duurdere) modellen in het gehele bovenwerk van de schoen.

Dit thermoplastische materiaal wordt vervormbaar bij een temperatuur van ongeveer 70 – 80 graden.

Skeelerschoen aanmeten

Inline skating schoen in de ovenOm de schoen op de benodigde 70 – 80 graden te krijgen wordt de schoen in een oven geplaatst.

Wanneer de schoen op temperatuur is kun je de schoen aantrekken, zorg ervoor dat de veters bij het instappen volledig los zijn om schade aan het materiaal te voorkomen.

Veter vervolgens de schoen helemaal tot boven dicht, maar let op bind de veters niet te strak vast.

Ga vervolgens op het puntje van de stoel zitten en maak een goede kniehoek om de skeelertechniek te simuleren, maar ga absoluut niet op de schoenen staan.

Al zittend kun je de schoen om je enkels en je hiel ‘kneden’ en na ongeveer een kwartier zijn de schoenen genoeg afgekoeld en het carbon inmiddels weer keihard geworden en kun je de schoen uittrekken.

Drukpunten

Drukpunten skeelersHet komt zelden voor dat een thermoplastische skeelerschoen in één keer goed zit en je zonder pijnlijke drukpunten of blaren rijdt.

Om dit te verhelpen kun je met een föhn het gedeelte waar je nog niet tevreden over bent, meestal het enkelgewricht, verwarmen.

Doordat je de föhn op een klein oppervlak van de schoen richt zal alleen dit gedeelte zacht worden en kun je de plekken rond je drukpunten beetje bij beetje vervormen.

Let op, ik zou je aanraden om het vervormen van de skeelerschoen altijd bij een speciaalzaak te laten doen, zelfs de latere kleine aanpassingen om schade aan de schoen te voorkomen.

Schoen met frame in de oven?

Ja dit kan prima en bij de meeste speciaalzaken wordt dit ook gedaan, let er natuurlijk wel op dat de wielen uit de frames zijn gehaald. Deze smelten wel namelijk.

In de leest (onderkant) van de schoen zit namelijk geen thermoplastisch materiaal, waardoor de bevestigingspunten van het frame niet kunnen veranderen.

In de onderstaande video wordt zelfs door Powerslide gedemonstreerd hoe je de schoenen met frames in de oven kunt verwarmen.

Vacumeren

Een nieuwere methode om een thermoplastische skeelerschoen te vervormen is door deze te vacumeren.

Wanneer de schoen uit de oven komt trek je deze aan. Vervolgens wordt er een zak om de schoen en je been gedaan, waarna deze volledig vacuüm wordt getrokken.

Door dit vacuüm komt de schoen strak om de voet te zitten om een nog betere en strakkere pasvorm te creëren.