Grote noordelijke ijsbanentest (Thialf / Kardinge / Elfstedenhal)

Noordelijke ijsbanentestDe drie noordelijke provincies hebben elk een overdekte ijsbaan, daarom vond ik het wel eens tijd worden voor een test.

In dit artikel geef ik mijn ongezouten mening over de bekendste ijsbaan ter wereld, namelijk Thialf in Heerenveen.

Maar ook de andere twee (misschien minder bekende) banen in het noorden, namelijk Kardinge in Groningen en de Elfstedenhal in Leeuwarden komen aan bod.

Ik heb gelet op bijvoorbeeld: parkeerruimte, toegangsprijs, ijskwaliteit, temperatuur in de hal, kantine, shop en uiterlijk.

Ok, ga er maar even goed voor zitten, want “here we go” en we trappen af met onze nationale trots Thialf in Heerenveen.

Inhoud

Thialf Heerenveen

Thialf HeerenveenHet vernieuwde ijsstadion Thialf is prachtig gerenoveerd en ziet er van buiten geweldig uit, het heeft zelfs een beetje een futuristisch tintje alsof er een ruimteschip in Heerenveen is geland.

Ook aan de binnenkant is de ijsbaan flink op de schop gegaan en is blauw de hoofdkleur geworden. Wat meteen opvalt als je de “oude” ijshal kende is dat het veel lichter is geworden, wellicht door het helder witte plafond.

Maar nog voor je binnenkomt valt meteen het gigantische parkeerterrein op waar je je auto altijd kwijt kunt (denk ik).

Thialf duurste ijshal van het noorden

Om meteen met de deur in huis te vallen, Thialf is met  een toegangsprijs van €8,- de duurste van de drie ijsbanen.

Voor een knipkaart voor 5 keer entree betaal je €36, terwijl je voor een 10-rittenkaart €68 betaalt.

Maar hiervoor kun je natuurlijk ook rijden op het ijs waar al die grootheden hun topprestaties leveren of geleverd hebben.

Lekker warm in de ijshal

Iets wat meteen opvalt als je je eerste rondjes in het nieuwe Thialf rijdt is dat de temperatuur in de hal erg aangenaam is.

We hebben het hier uiteraard over een ijshal waar het op de grond natuurlijk vriest. Maar boven het ijs is het volgens mij al snel 8,9 of 10 graden waardoor je het niet snel koud zult krijgen tijdens het schaatsen.

Hoewel je zou denken dat de hoge temperatuur tot slecht ijs zou kunnen leiden blijkt dit totaal niet het geval.

Maar blijkbaar kunnen ze de verschillende temperatuurlagen goed controleren, want de ijskwaliteit blijft uitstekend gedurende de middag of avond.

Dit komt ook met name omdat er na ongeveer anderhalf tot twee uur gedweild wordt, beetje afhankelijk van de drukte en de aanslag op het ijs.

Topsportcultuur

Als fanatiek schaatser kun je gewoon niet om Thialf heen, elke schaatsfan zou eens in zijn leven een keer deze schaatstempel met eigen ogen moeten bewonderen.


Vanaf het moment dat je het parkeerterrein oprijdt en de hal binnenloopt wordt je overvallen met een magisch gevoel dat wellicht alleen geëvenaard kan worden door de supersnelle hoogland banen in Calgary en Salt Lake City.

Sportcentrum Kardinge Groningen

Sportcentrum Kardinge GroningenNu komen we alweer aan bij de tweede overdekte ijsbaan van deze grote test, namelijk Kardinge in Groningen waar een enkel toegangskaartje €7,25 kost.

Deze ijshal maakt onderdeel uit van Sportcentrum Kardinge met onder meer een subtropisch zwembad en tennisbanen op het middenterrein van de 400 meter baan.

Vanaf de net vernieuwde ringweg van de stad Groningen is de ijsbaan makkelijk te bereiken en ook hier is er ruimschoots ruimte om je auto (gratis) te parkeren.

Ook Kardinge verbouwd

Wie deze Groningse ijsbaan nog kent van een aantal jaren terug zal ontdekken dat de ingang ongeveer 100 meter is verplaatst.

Ook deze sportaccommodatie heeft net een facelift ondergaan en wat meteen opvalt is het gerenoveerde sportcafe meteen bij de ingang en de receptie/kassa tussen het zwembad en de ijsbaan in.

Ijsbaan Kardinge

Dit is echter alleen uiterlijk vertoon, want aan de ijsbaan zelf is niks veranderd. Je kunt dus nog steeds de tenniswedstrijden op het middenterrein volgen en tegenwoordig wordt er zelfs gehockeyd.

Ook zijn de vertrouwde motiverende gigantische posters van ex-schaatsers nog prominent aanwezig aan de muur.

Ijskwaliteit soms ondermaats

Maar dan hetgeen waar het allemaal om draait, het ijs natuurlijk. Omdat ik zelf erg dichtbij Kardinge woon kom ik er geregeld en ervaar ik bijna elke keer dat de kwaliteit van het ijs erg slecht is.

Vaak is het ijs zelfs meteen na het dweilen al erg ribbelig en komen er in de bochten al snel kleine scheuren als het erg druk op de baan is.

Echter het ijs slaat ook erg snel aan in Kardinge, waardoor er al snel een klein laagje geschraapt ijs op komt (lijkt erg op heel dun sneeuw).

Dit kan liggen aan de temperatuur en lucht in de hal, maar kan ook liggen aan het niet op tijd dweilen van het ijs.

Zo ben ik er persoonlijk meerdere malen op zondagochtend geweest toen de baan om 10 uur open ging en er pas om 1 uur weer werd gedweild. De kwaliteit van het ijs was op het laatst zo slecht dat je zelfs weerstand ondervond op het zwaar aangeslagen ijs.

Brrrrr koud koud

Een volgend minpunt voor Sportcentrum Kardinge vind ik de temperatuur in de hal, waar het in Thialf vaak warm aanvoelt is het in Groningen ijskoud.

Natuurlijk hoort dit bij een wintersport als schaatsen, maar als je anders gewend bent voelt de hal wel extreem koud en kil aan. Het devies is dus: muts op, handschoenen en een extra laag kleding aan en rijden maar.

Elfstedenhal Leeuwarden

Elfstedenhal LeeuwardenDe Elfstedenhal in Leeuwarden is de nieuwste ijsbaan van de drie en een toegangsbewijs kost hier €6,50 waarmee het ook meteen de goedkoopste van de drie is.

De hal werd meteen immens populair toen deze na de zomer het zomerijs liet liggen tot en met de winter, waardoor er van juli tot april geschaatst kon worden.

Als je de baan in Leeuwarden binnenloopt valt meteen op hoe licht de ijsbaan is en hoe mooi deze is afgewerkt met dikke houten balken aan het plafond à la het Vikingskipet in Hamar (Noorwegen).

Deze populariteit is er nog steeds en is de Elfstedenhal een drukbezochte ijsbaan geworden. Dit succes kent echter ook een keerzijde, want op bijna elke doordeweekse avond kan het er erg druk zijn op de baan.

Kids op het middenterrein

In Leeuwarden hebben ze wel een goede oplossing gevonden voor het “probleem” van langzame kinderen op de 400 meter baan.

Je kunt namelijk via een tunnel op het middenterrein komen waar een klein ijsbaantje, de zogenaamde ‘krabbelbaan’ van 30 bij 60 meter ligt speciaal voor kinderen.

Uitstekend eten en drinken

Net als de andere twee ijsbanen beschikt de Elfstedenhal ook over een gezellig 11scafé waar voor of na het schaatsen een hapje en een drankje genuttigd kan worden.

Bovendien hangt hier een gemoedelijke sfeer waar je rustig een bakje koffie kunt gaan drinken terwijl je kroost zich vermaakt op de ijsbaan.

Ijskwaliteit Elfstedenhal

Elfstedenhal binnenkantWaar de ijskwaliteit in Kardinge nog wel eens te wensen over wil laten ligt de ijsvloer er in Leeuwarden altijd super bij.

Niet alleen is de kwaliteit van het ijs uitstekend als de hal zijn deuren opent, het wordt ook goed onderhouden, want er wordt na een uur schaatsen altijd gedweild.

Lekker weertje daar in LWD

De rode draad in deze test is toch ook wel een beetje hoe de temperatuur in de hal is, zo is het in Thialf Heerenveen voor een ijshal best warm en in Kardinge Groningen vriezen je vingers er bijna af.

Nou in de Elfstedenhal in Leeuwarden is de temperatuur precies goed, niet te warm, want je bent tenslotte op een ijsbaan, maar ook zeker niet te koud zodat je lekker comfortabel je rondjes kunt schaatsen.

Geen ijsbaan in Drenthe?

Ik hoor je denken als je denkt aan de noordelijke provincies, dan denk je ook meteen aan Drenthe, heeft die dan geen overdekte schaatsbaan?

Neen, sinds 2016 heeft de ijsbaan ‘De Bonte Wever’ in Assen haar deuren moeten sluiten. Hoewel er wel plannen zijn voor een nieuwe ijsbaan in Assen of Hoogeveen is er nog niks concreet.

Conclusie

Kind leert schaatsen met stoelAlle drie overdekte ijsbanen in het noorden van het land zijn goede ijsbanen, maar wat betreft overall score steekt Thialf in Heerenveen er voor mij toch nog steeds met kop en schouders bovenuit.

Niet alleen vanwege het goede klimaat, makkelijke parkeren en goede ijskwaliteit, maar ook vooral door de sfeer die er hangt.

De wetenschap dat dat de baan is “where the magic happens”, dat Thialf de snelste baan van Nederland is en jij ook de kans krijgt om dat ijs te ervaren.

Als goede tweede zou ik de Elfstedenhal in Leeuwarden willen aanmerken, deze nieuwe baan is iets kleinschaliger opgezet dan Thialf, maar heeft alles in huis om heerlijk te kunnen schaatsen.

Met het kleine kinderbaantje op het middenterrein scoort het ook punten voor ouders met jonge kinderen omdat ze daar ongedwongen hun gang kunnen gaan. Het enige wat de Elfstedenhal wat mij betreft mist ten opzichte van Thialf is de sfeer en de geschiedenis.

Ook gezien de laagste toegangsprijs van de drie krijg je in de Elfstedenhal in Leeuwarden echt waar voor je geld en is het erg aantrekkelijk om daar je rondjes te gaan rijden.

Op de derde en laatste plaats zet ik de Groningse schaatsbaan Kardinge, niet omdat het een slechte ijsbaan is, maar hij schiet op bovenstaande punten gewoon net te kort ten opzichte van Thialf en de Elfstedenhal.

Nogmaals Kardinge in Groningen is zeker geen slechte ijsbaan, maar als je precies in het midden tussen de drie ijshallen woont zou ik zeker naar Thialf of de Elfstedenhal gaan.

Echter woon je in Groningen of er net buiten dan is Kardinge een goede overdekte ijsbaan met alles erop en eraan waar je in een gemoedelijke sfeer je rondjes kunt rijden of je kinderen kunt leren schaatsen.

2 gedachten over “Grote noordelijke ijsbanentest (Thialf / Kardinge / Elfstedenhal)

  1. Wesley

    Dinsdag was ik voor het eerst in 5 jaar weer op Kardinge en heerlijk geschaatst. Vanochtend weer gegaan, drie dagen later, en wist niet wat ik zag. IJs was tien keer slechter dan drie dagen geleden met precies alle problemen die je hierboven beschrijft. Gelukkig is er nieuwbouw in zicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *