Schaafwonden verzorgen na valpartij

      Geen reacties op Schaafwonden verzorgen na valpartij

Valpartij tijdens skeelerenElke fanatieke skeeleraar zal ooit in zijn leven een keer vallen, gelukkig loop je meestal alleen een paar schaafwonden op.

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je het beste met schaafwonden om kunt gaan en hoe je schaafwonden moet verzorgen.

Daarnaast ga ik kort in op hoe je valpartijen op skeelers überhaupt kunt voorkomen.

Wat is een schaafwond?

Een schaafwond is een verbreking van de continuïteit van de huid waarbij ten minste een deel van de opperhuid door de schurende werking is verdwenen.

Met andere woorden: Een schaafwond is een oppervlakkige wond die meestal niet of weinig bloedt.

Schaafwonden kunnen ontstaan door vallen of glijden over een ruw oppervlak waarbij letterlijk een deel van je huid wordt afgeschaafd.

Bij schaafwonden raken de zenuwuiteinden in de huid beschadigd, waardoor het geschaafde oppervlak vaal prikkend en pijnlijk aan kan voelen.

Schaafwonden verzorgen

Omdat er op het asfalt veel vuil en bacteriën aanwezig zijn zullen deze ook blijven plakken in de wond als je valt met skeeleren.

Daarom is het belangrijk om de schaafwond zo snel mogelijk schoon te maken en te desinfecteren omdat het anders kan gaan ontsteken.

Schoonmaken

Schaafwond op knieHet is belangrijk om de schaafwond met lauw stromend water goed schoon te maken met een desinfecterend middel.

Zorg er echter voor dat dit middel niet in de wond zelf komt, maar uitsluitend op de huid rondom de wond.

Het schuim van deze desinfecterende middelen kun je vervolgens afspoelen en daarna kun je de wond droogmaken door voorzichtig te deppen met een schone doek of steriel gaasje.

Wond beschermen

Op krukken cartoonBehandel hierna de schaafwond met desinfecterende zal, bij grote schaafwonden kun je het beste een gaasverband aanleggen.

Het is belangrijk om in de dagen na de valpartij de wond goed af te dekken met een pleister, of in het geval van een grote schaafwond een verband zodat er geen vuil in kan komen om de kans op infecties te minimaliseren.

Vervang de pleister of verband 2 keer per dag tot de schaafwond goed dicht gegroeid is.

Tip: Als je een spijkerbroek draagt is het verstandig om ook als de wond dicht is iets over de schaafwond te doen omdat de ruwe spijkerstof de wond weer open kan schuren.

Tip 2: Bij een hele grote schaafwond is het aan te raden een dokter te bezoeken.

Deze wond kan snel ontsteken door de grote hoeveelheid straatvuil en een tetanusprik kan dan nodig zijn.

Slapen met een schaafwond

Het slapen met een schaafwond kan vooral als vervelend worden ervaren omdat je dekbed aan de schaafwond kan gaan plakken.

Probeer dit altijd te voorkomen door een pleister of verband over de wond te doen, want het dekbed los peuteren van de wond is geen pretje.

Valpartij voorkomen

Zoals ik eerder zei zal elke skeeleraar vroeg of laat een keer vallen, dit hoeft niet eens je eigen schuld te zijn.

Een goede skeelertechniek kan je kans op valpartijen sterk verminderen, dus als je een beginner bent kun je het beste een aantal lessen volgen om beter te leren skeeleren.

Je kunt natuurlijk ook altijd het strand oprijden en daar een zachte landing maken zoals het meisje in de video hieronder.

 

Bescherming dragen

Ook het dragen van goede beschermers verminderd je kans op schaafwonden, het is daarom altijd aan te raden om knie/elleboog- en polsbeschermers te dragen.

Ook het dragen van een helm is een must en is bovendien verplicht bij officiële toertochten en skeelerwedstrijden.

Maar het beste advies wat ik je kan geven is let gewoon goed op in het verkeer en wees voorzichtig!

Be safe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *