Als je als beginnend skeeleraar en overigens ook als gevorderde skeeleraar nieuwe skeelers gaat kopen zie je soms door de bomen het bos niet meer.
Daarom heb ik een aantal aandachtspunten en tips voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten als je skeelers koopt.
Inhoud
SKEELERS KOPEN? LET OP DE PASVORM!
Als je nieuwe skeelers gaat kopen is het eerste waar je op let normaal gesproken de pasvorm, zitten ze niet te strak en aan de andere kant van het spectrum zitten ze niet te los om je voet.
Het is uiteraard heel verstandig om skeelers in de goede maat te kopen, echter is het woord “pasvorm” een erg relatief begrip.
Het reikt verder dan simpelweg de goede maat uit het schap te pakken of online te bestellen.
Erg gevorderde, of zelfs professionele, skeeleraars zullen kiezen voor of een volledig custom made skeelerschoen of een thermoplastische schoen.
Thermoplastisch vervormbare skeelerschoen
Een thermoplastisch vervormbare schoen betekent dat deze na verwarming vervormd kan worden en dus de vorm van je voet aan kan nemen.
In de praktijk gaat het hierbij bijna altijd om het gedeelte rond je enkel, de zogenaamde ‘contrefort’, omdat zich in dit gebied gevoelige drukpunten bevinden.
Custom made skeelerschoen
Custom made skeelerschoenen, of custom made inline boots, zijn schoenen die speciaal voor jouw voet ontworpen zijn.
Het begint allemaal met een passessie, waar een gipsmodel van je voet uit zal komen.
Vervolgens wordt de schoen rondom het model van je voet speciaal voor jou gemaakt.
Deze schoen zal dus niemand zo lekker zitten als jou omdat deze enkel en alleen voor jou gemaakt is, let er wel op dat hier ook een erg hoog prijskaartje aan kan hangen.
SKEELERS MOETEN METEEN GOED VOELEN
Het klinkt misschien een beetje cliché, maar als je nieuwe skeelers gaat kopen moeten ze gewoon meteen goed voelen.
Dit kan zijn in een winkel na het passen van de skates, maar kan ook een gevoel zijn bij skeelers die online koopt na het lezen van de recenties. Je gevoel zal je niet vaak bedriegen!
Beste inline-skates voor beginners
Beginnende inline-skaters of skeeleraars zullen waarschijnlijk het beste af zijn met hoge hardboot inline-skates.
Deze hoge harde schoen zal genoeg ondersteuning bieden aan je enkels waardoor je beter uit de verf komt, skeeleren langer zult volhouden en uiteindelijk meer plezier eraan zult beleven.
Middelmatige skeeleraars
Als je absoluut geen beginnende skeeleraar meer bent, maar jezelf ook geen crack wil noemen dan kun je het beste kiezen voor een goede middenklasser en gelukkig zijn daar genoeg van.
Neem bijvoorbeeld de Powerslide R2 skeelers waar ik zelf ook op ben begonnen, dit is een veelzijdige skeeler waar je alle kanten mee op kan.
De skeelerschoen van de R2 gaat een leven lang mee en wanneer je jezelf ontwikkeld tot een erg goede skeeleraar kun je er makkelijk een ander frame onder monteren met andere/grotere wielen.
Met een ander onderstel en andere wielen zul je ook op een hoger niveau uit de voeten kunnen op de Powerslide R2.
Klik hier om de Powerslide R2 skeelers voor een verlaagde prijs aan te schaffen.
Skeelers voor wedstrijdskeeleraars
Als professioneel skeeleraars, of als iemand die het ambieert om prof te worden, kun je het beste kiezen voor custom skeelers, waarbij je de complete set zelf samenstelt.
Je zult hierbij niet alleen kiezen voor een custom made of volledig thermoplastische skeelerschoen, maar ook welk frame je eronder gemonteerd wil zien en zelfs welke lagers je tussen je wielen wilt.
Ga je voor een stijver frame of juist een lichter frame? 3 of 4 wielen? En dan heb je ook nog eens de keuze of je wielen van 110 mm of 125 mm wilt.
WELKE WIELEN GA JE KOPEN?
Voor je een wielkeuze kunt maken is het belangrijk om eerst te bepalen wat jouw doel is met skeeleren.
Is jouw doel meedoen aan wedstrijden en deze ook gaan winnen, of ben je simpelweg op zoek naar skates je kunt afvallen door te gaan skeeleren?
Wedstrijdskeeleraars zullen altijd kiezen voor ofwel 110 mm wielen of 125 mm wielen die gemaakt zijn van een hardere compound.
Recreatieve skeeleraars en fitness-skaters
Recreatieve skeeleraars en fitness-skaters kunnen het beste kiezen voor 84 mm of 90 mm wielen van een iets zachtere compound.
A, omdat kleinere wielen makkelijker rond te draaien zijn dan grotere wielen (ook onder slechte weersomstandigheden).
B, omdat een zachtere compound wielen meer demping zal geven aan je gewrichten, waardoor je langer en meer plezier zult beleven aan het skaten.
Wel of geen remblokje?
Een andere belangrijke keuze die je moet maken is of je skeelers of skates gaat kopen met of zonder remblokje.
Als je kiest voor skates met remblokje kun je op de traditionele manier afremmen en tot stilstand komen door het gewicht van je ene skate naar achter te verplaatsen en het remblokje op de grond te drukken.
Op skeelers zonder remblokje gaat remmen iets moeilijker, maar hier heb je weer het voordeel dat je het gewicht van het remblokje niet mee hoeft te nemen en zal deze nooit in de weg zitten.
Er zijn genoeg andere technieken om te remmen op skeelers zonder remblokje, denk bijvoorbeeld aan de beroemde T-Stop.
STUNTSKATES KOPEN
Een andere factor om rekening mee te houden is of je een skeeleraar bent met het oog op snelheid en afstand of dat je een skater bent die liever stunts doet.
Stuntskates, of aggressive skates, zijn skates die speciaal gemaakt zijn om stunts mee te doen en waarmee je dus naar hartenlust kunt jumpen, grinden en sliden.
Kunststof buitenschoen, zachte binnenschoen
Stuntskates hebben als belangrijk kenmerk dat ze een hoge schoen hebben van kunststof of plastic met hierin een zachte losse binnenschoen.
Deze harde schoen geeft extra steun aan je enkels die je nodig hebt om je stunts uit te kunnen voeren.
Het frame met 4 wielen heeft meestal een grind-gedeelte in het midden waarmee je beter over een leuning of balk kunt grinden.
Let bij het kopen van stuntskates goed op de kwaliteit van het frame omdat deze grote klappen te verduren krijgt en frames van slechtere kwaliteit erg snel kunnen slijten en uiteindelijk breken.
GA SKEELEREN DEZE ZOMER!
Het maakt niet uit welk type skeelers je gaat kopen, maar doe jezelf een plezier en ga komend voorjaar en zomer lekker skeeleren.
Je zult zien er is geen sport zo lekker dan met de wind door je haren een lekker skeelertochtje te rijden.
Of je nu wedstrijden wilt winnen en de volgende Bart Swings of Sven Kramer wilt worden, of dat je het doet om af te vallen, want met skeeleren verbrand je misschien ongemerkt toch lekker veel calorieën.
Het maakt allemaal niet uit wat voor jou de reden is om te gaan skeeleren, neem van mij aan dat je het geweldig gaat vinden.
Ik hoop dat ik je met dit artikel een aantal aandachtspunten mee heb kunnen geven waar je op moet letten als je nieuwe skeelers of inline-skates gaat kopen.
Laat in de reacties hieronder even weten voor welke skeelers of skates jij hebt gekozen en waar je het liefste skeelert.
Ikk heb fila skates gekocht bij decathlon, voor 80 euro ongeveer. Om te beginnen prima, na 8 weken een gemiddelde snelheid van 18 km per uur. Ik wil aks de wieltjes ver op zijn overstappen op middenklassers om nog sneller ter kunnen gaan. Tips zijn welkom, ook tips voor waar ik zeer kan kopen( omgeving midden Limburg)