Bart Swings, van skeelerkoning naar schaatskampioen?

Bart Swings won een dikke twee weken geleden nog de de skeelermarathon van Berlijn, maar heeft afgelopen weekend ook een trainingswedstrijd op de schaats op zijn naam geschreven.

Zal dit jaar dan eindelijk het succesjaar worden waar deze sympathieke zuiderbuur al zolang op wacht?

Bart Swings de skeelerkoning

Bart Swings marathon BerlijnBart Swings kreeg op 8-jarige leeftijd een paar skeelers van de Sint en rijgt tegenwoordig de prijzen aan elkaar op wielen.

Bart is dus een geweldenaar op skeelers met vele wereldtitels op zak, waarom blijft het grote succes op schaatsen dan nog steeds uit?

Ok, eerlijk is eerlijk op een aantal overwinningen in de wereldbeker (vooral mass starts), brons op het WK Allround van 2013 en zilver op het EK Allround van 2016 na.

Maar de vele wereldtitels die hij op inline-skates binnen heeft gehaald heeft jij nooit op de schaats kunnen evenaren.

Naar mijn mening is dé grote reden hierachter dat wedstrijden op skeelers meestal races zijn met meerdere skeeleraars in een baan, of op een piste.

Hierdoor kun je tegen elkaar racen en je aan anderen optrekken. Dit in tegenstelling tot schaatsen waarbij je bijna altijd alleen tegen de klok rijdt.

Bart Swings Team Victorie tweet

Tweet van de ploeg van Bart Swings, Team Victorie

Bart Swings succesvol op de massastart

Behalve natuurlijk bij de massastart, waarbij schaatsers met zijn allen in een baan tegen elkaar rijden en Bart Swings al meerdere keren de beste is gebleken.

Toegegeven in het schaatsen rijdt er natuurlijk ook een supertalent rond die Sven Kramer heet en het erg moeilijk maakt voor anderen om wedstrijden te winnen.

Terugkomend op de actualiteit Bart Swings is al vroeg in het seizoen in vorm door met een tijd van 1.45,99 de 1.500 meter op zijn naam te schrijven tijdens een trainingswedstrijd in Inzell.

En dan te bedenken dat hij twee weken eerder nog de meest prestigieuze marathon op skeelers van het seizoen op zijn naam schreef.

De rijder van het Powerslide Matter Team won voor de vierde keer op rij de marathon van Berlijn in een eindsprint en versloeg nipt onze eigen Nederlandse Gary Hekman.

Eindsprint met spagaatfinish van Bart Swings tijdens de marathon van Berlijn 2016

Manon Kamminga won bij de vrouwen in Berlijn

Manon Kamminga skeelerenOverigens won de Nederlandse Manon Kamminga voor de derde keer in haar carrière de marathon in de Duitse hoofdstad op skeelers.

Bart Swings is het levende bewijs dat schaatsen en skeeleren uitstekend te combineren valt en kon dit seizoen wel eens hoge ogen gooien op de schaats.

Met het resultaat in Inzell van afgelopen weekend op zak kan de rijder van Team Victorie dit seizoen misschien echt de strijd om de podiumplaatsen.

Vooral op de 1.500 meter lijkt de schaatsbelg de strijd aan te kunnen gaan met de grote kanonnen op schaatsen.

Deze overwinning in een trainingswedstrijd is en blijft natuurlijk een momentopname, maar zal wel voor het nodige vertrouwen zorgen in kamp Swings.

Waarom maken skeeleraars de overstap naar het schaatsen?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk vrij eenvoudig, skeeleraars stappen over op de schaats omdat schaatsen een Olympische sport is en skeeleren niet.

Het hoogst haalbare op skeelers zijn wereldtitels en medailles op de World Games.

De World Games is de tegenhanger van de Olympische Spelen en wordt elke vier jaar in een na Olympisch jaar georganiseerd voor sporten die op de OS niet aan bod komen, waaronder inline-skaten.

In het verleden zijn er meerdere skeeleraars geweest die de overstap naar de schaatsen hebben gemaakt en Olympisch kampioen zijn geworden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Derek Parra en Chad Hedrick.

Nederlandse skeeleraars / schaatsers

Michel Mulder Olympische Spelen 2014Ook in eigen land zijn er genoeg voorbeelden van sporters de het skeeleren en schaatsen uitstekend kunnen combineren.

Een goed voorbeeld hiervan is Michel Mulder, hij werd in 2014 zowel wereldkampioen op skeelers als Olympisch kampioen op schaatsen, een unieke prestatie.

Maar ook bekende schaatsers als Jan Blokhuijsen en Koen Verweij rijden in de zomer menig skeelerwedstrijd ter voorbereiding op het schaatsseizoen.

Goede voorbeelden bij de vrouwen zijn onder andere de eerder genoemde Manon Kamminga en Irene Schouten die het skeeleren en het schaatsen uitstekend kunnen combineren.

Overstap van skeelers op schaatsen

Het enige verschil tussen skeeleren en schaatsen is toch de ondergrond, of niet? Nee er zijn wel degelijk meerdere grote verschillen.

Het voornaamste verschil tussen skeeleren en schaatsen zit hem in de techniek.

Zo rijden veel skeeleraars tijdens wedstrijden bijvoorbeeld met de zogenaamde double push, een techniek waarbij je twee keer kunt afzetten binnen één slag.

Op schaatsen is deze techniek minder goed uit te voeren en heb je er bovendien geen voordeel van zoals je dat op skeelers wel hebt.

Pyeongchang 2018

Bart Swings schaatsenHet grote doel van iedere schaatser, waaronder ook Bart Swings, is natuurlijk de Olympische Winterspelen van Pyeongchang in 2018.

Of hij zijn erelijst kan uitbreiden met een Olympische medaille is nog even afwachten, maar hij komt dit seizoen waarschijnlijk weer een stapje dichterbij om volgend seizoen te kunnen oogsten.

Bart Swings zal hoe dan ook schaatsen met skeeleren blijven combineren, of is het skeeleren met schaatsen?

Hoe dan ook, skeeleren blijft een uitstekende training voor schaatsers tijdens de zomermaanden.

Hoewel de techniek op een aantal kleine details verschilt zijn deze relatief eenvoudig weer af te leren voor de winter en is de overstap van skeelers op schaatsen relatief makkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *