Skeeleren wél op Olympische Spelen voor jeugd

Skeeleren op Jeugd Olympische Spelen 2018Nadat skeeleren al een demonstratiesport was tijdens de Jeugd Olympische Spelen van 2014 in Nanjing heeft het IOC besloten dat het tijdens de volgende Jeugd Spelen in 2018 in Buenos Aires ook echt om de medailles geskeelerd gaat worden.

Op de ‘Youth Olympic Games’ (YOG) mogen in totaal 24 jonge atleten deelnemen, 12 heren en 12 dames in de leeftijd tussen 15 en 18.

Jonge skeeleraars die aan deze Spelen willen deelnemen kunnen zich tijdens het wereldkampioenschap in 2018 hiervoor kwalificeren.

De medailles zullen voor zowel mannen als vrouwen op de piste verdeeld worden op afvalkoersen van 500, 1.000 en 5.000 meter.

FIRS-president Sabatino Aracu

Sabatino Aracu president FIRSDe nieuwe president van de FIRS (Fédération Internationale Roller Sports), het internationale overkoepelende orgaan van alle roller sports, Sabatino Aracu noemt het een “historisch besluit” voor het inline-skaten.

Volgens hem wordt de stap naar de echte Olympische Spelen en een officiële Olympische status voor het skeeleren steeds kleiner.

Hij trekt deze conclusie omdat FIRS nu dus al voor elkaar heeft gekregen dat skateboarden in 2020 in Tokio op de echte Olympische Spelen te zien zal zijn.

Skeeleren spreekt wereldwijd mensen aan

Hij zegt: “Dit is een duidelijke bevestiging van dat deze disciplines wereldwijd aanspreken onder vooral jonge mensen en dat ze het Olympische programma eindelijk durven op te frissen.”

“Dit is het resultaat van jaren hard werken om te laten zien hoe serieus we zijn en de rolsporten verdienen onderdeel van de Olympische Spelen horen te zijn.”

“Daarnaast is het een bevestiging van het goede werk dat we gedaan hebben door het creeeren van een sterke nalatenschap in Nanjing na SportsLab 2014.”

“Inline-skaten is een compleet nieuw evenement op het Olympisch programma in Buenos Aires 2018 en past uitstekend in de cultuur van de lokale jeugd.”

“Skeeleren was onderdeel van het Sports Lab in 2014 en inspireerde de organisatoren van Buenos Aires 2018 om sport, cultuur en educatie naar de jongeren te brengen.”

Kijk voor meer informatie in de bijlage van het IOC op olympic.org en voor meer informatie over de Jeugd Olympische Spelen op nocnsf.nl.

Jeugd Olympische Spelen

De Jeugd Olympische Spelen worden sinds 2010 georganiseerd toen het ging om Zomerspelen in Singapore.

In 2012 werd in Innsbruck de eerste Winterspelen voor talenten tussen 15 en 18 jaar georganiseerd.

In 2014 werd in het Chinese Nanjing de tweede Zomerspelen voor jeugd gehouden, terwijl afgelopen jaar in Lillehammer de tweede Winterspelen voor jeugd plaatsvonden.

Skeeleren nóg geen echte Olympische sport

Youth Olympic Games Buenos Aires 2018 logoHoewel de skeelersport aan alle voorwaarden voldoet om een Olympische sport te zijn is het dit (nog) niet.

Dit heeft vooral te maken met de beperkte ruimte die er is op een Olympische kalender.

Sinds 2014 heeft de Olympische Spelen overigens wel een reglementswijziging ondergaan.

Organiserende landen mogen sinds dat jaar meer zelf bepalen welke sporten ze aan de kalender toe willen voegen.

Dit kan er dus toe leiden dat wanneer de Spelen in 2024, 2028 of 2032 in een land wordt georganiseerd waar skeeleren populair is dit zomaar een Olympisch onderdeel kan worden.

Skeeleren op Olympische Spelen kwestie van tijd?

Nu skeeleren officieel een onderdeel van de Jeugd Olympische Spelen in 2018 in Buenos Aires is geworden lijkt de stap naar toekenning van skeeleren op de grote Olympische Spelen steeds kleiner te worden.

Het lijkt niet meer dan een kwestie van tijd tot de Olympische Spelen naar een land komen waar inline-skaten een grote sport is waardoor het wordt toegevoegd tot de Olympische kalender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *