Nadelen van skeeleren [Ja, skeelers zijn duur!]

Wat zijn de nadelen van skeeleren? Ik schrijf altijd over de grote voordelen die skeeleren heeft maar er zijn ook wel degelijk nadelen en die wil ik in dit artikel met jullie benoemen en ontleden.

Skeeleren, of inline-skaten, is een geweldige sport die mij na aan het hart ligt maar er zijn inderdaad een aantal nadelen, denk bijvoorbeeld aan de relatief dure aanschafprijs van skeelers of wisselende weersomstandigheden die het beoefenen van deze zo geliefde sport soms onmogelijk maken.

VOORDELEN VAN SKEELEREN

Twee meiden skeelerenLaten we positief beginnen, wat maakt skeeleren nu juist zo leuk? Ik denk dat hetgeen wat mij het meest aantrekt in skeeleren is dat het een buitensport is waarbij je alles uit jezelf kunt halen.

Als fitness skater train je werkelijk je hele lichaam en je kunt je geest tot rust brengen en alle hectiek en stress van de dag even vergeten.

En ja met skeeleren of inline-skaten verbrand je meer calorieën dan de meeste andere sporten (+/- 300 per 30 minuten), zelfs meer dan bij hardlopen.

Dus skeeleren kan ook de perfecte training voor je zijn als je op een leuke en snelle manier een aantal kilo wil afvallen, het is zelfs wetenschappelijk bewezen: skeeleren is beter dan hardlopen.

Dit gezegd hebbende heeft skeeleren, net als elke andere sport, ook een aantal nadelen. Zoals de grote Johan Cruijff vroeger al zei: “Elk voordeel heb z’n nadeel!”

Elk nadeel heb z’n voordeel, maar da’s logisch! (Johan Cruijff)

KOSTEN EEN VAN DE GROOTSTE NADELEN VAN SKEELEREN

Wond aan de polsWat skeeleren betreft is het eerste nadeel wat je tegen zult komen natuurlijk de bijbehorende kosten, want goede skeelers zijn nu eenmaal erg duur.

Vooral als je skeelers of skates van een bekend merk wilt, zoals bijvoorbeeld Powerslide of Rollerblade.

Overigens wil ik je aanraden altijd skeelers van een bekend en bewezen merk te kopen omdat deze in aanschaf misschien duur zijn maar in veel gevallen veel langer meegaan. Op het gebied van skeelers kan goedkoop echt duurkoop blijken.

Daarnaast moet je, als je verstandig bent, natuurlijk ook investeren in een skeelerhelm en andere beschermers.

Persoonlijk vind ik het dragen van polsbeschermers een must omdat het een natuurlijke reactie van je lichaam is om jezelf met je handen op te vangen als je valt. Zonder polsbeschermers heb je dan erg veel kans om je pols, spaakbeen of ellepijp te breken.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het dragen van een goede skeelerhelm, want wist je dat je 85% minder kans op hersenletsel hebt tijdens een valpartij als je een skeelerhelm draagt?

WAAROM ZIJN SKEELERS ZO DUUR?

Powerslide R2 skeelersHet prijskaartje op skeelers die wij in de (web)winkel zien is natuurlijk het prijskaartje van het eindproduct.

Maar wat wij als consument vaak vergeten is dat er jaren onderzoek nodig is om deze skeelers net iets beter, net iets sneller, net iets steviger of net iets mooier te maken dan zijn voorganger.

Daarnaast betaal je natuurlijk voor geleverde vakmanschap, dure materialen en de vele uren werk die in deze (soms handgemaakte) skeeler zitten.

Maar je betaalt natuurlijk het grootste gedeelte van het prijskaartje voor het merk en dit is op zich niet geheel onlogisch.

Deze grote merken hebben in het verleden veel geld moeten investeren in onderzoek en ontwikkeling om een gerespecteerde merknaam te worden en die schuld uit het verleden moet beetje bij beetje afbetaald worden.

Als een merknaam nog onbekend is moet er ook veel geld geïnvesteerd worden in adverteren, bouwen aan relaties en om simpelweg gezien te worden.

Hiervoor moeten ze vaak veel dingen gratis weggeven aan bijvoorbeeld professionele skeeleraars zodat zij de naamsbekendheid van het merk kunnen laten groeien.

Uiteraard willen grote merken wanneer ze bekend zijn en goed in de markt staan dit geld terugverdienen en winst maken zoals elk ander bedrijf.

Overigens voor je skeelers gaat kopen in een (web)winkel, lees dan eerst dit artikel grondig door: Skeelers kopen? Hier moet je op letten!

SKEELEREN IN DE REGEN

Skeeleren in de regenEen ander groot nadeel van skeeleren is dat je het beste kunt skeeleren als het droog is en we kennen Nederland, hoe vaak is het hier meerdere dagen achter elkaar droog?

Je kunt overigens wel skeeleren in de regen en elk groot merk heeft tegenwoordig wel een regenwiel opgenomen in zijn assortiment, alleen is dit erg veeleisend voor je dure skeelers.

Dit komt met name omdat vocht de grootste vijand is van de lagers van je skeelers. Als er vocht in je lagers komt (dit is moeilijk te voorkomen als het regent) dan kunnen deze gaan roesten en zullen je skeelers minder soepel tot niet rollen.

Dus als je gaat skeeleren in de regen, of je komt onderweg een regenbui tegen, dan is het verstandig om het geheel uit elkaar te schroeven en je wielen, lagers en asjes goed droog te maken om het vervolgens weer te monteren om je skeelers langer mee te laten gaan.

Echter is dit alleen nog maar materiaalschade, want de schade aan je lichaam kan vele malen groter zijn als je valt omdat het natte wegdek ineens spekglad is.

Skeeleren op natte wegen kan erg gevaarlijk zijn omdat nat asfalt en natte klinkerwegen extreem glad kunnen worden als je hierop skeelert, wees dus altijd op je hoede.

LICHAMELIJKE KLACHTEN

Daar waar ik dit artikel begon met te zeggen dat skeeleren de perfecte training is voor je gehele lichaam kan ook dit juist een groot nadeel zijn.

Als je namelijk de skeelertechniek niet goed onder de knie hebt dan kan skeeleren een grote (verkeerde) impact hebben op je lichaam.

Dit komt vooral veel voor bij beginners en wordt voornamelijk veroorzaakt doordat zij zich op een verkeerde manier voortbewegen.

Daarnaast zorgt skeeleren bij veel mensen, ook ervaren skeeleraars, voor rugklachten en/of knieklachten.

Ook kan skeeleren zorgen voor pijn in je bovenbenen, kuiten, voeten en billen maar dit gaat in de meeste gevallen om spierpijn en dit gaat vanzelf weer weg.

SKEELEREN MOEILIJK TE LEREN?

Nadelen van skeelerenSkeeleren is een relatief moeilijke sport om te leren omdat het erg technisch is en je erg goed je lichaam in balans moet kunnen houden.

Een bekend spreekwoord luidt: “Jong geleerd is oud gedaan” en dit gaat voor skeeleren ook zeker op, want des te jonger je begint des te makkelijker het valt te leren.

Als je nog nooit eerder hebt geskeelerd en het je toch erg leuk lijkt raad ik je aan om op de Cardiff Skates te beginnen.

Deze skeelers bieden je het comfort van je eigen schoenen en hebben bovendien 2 extra wielen die zorgen voor en ultieme balans. Ohja en het nemen van een paar lesjes kan natuurlijk ook geen kwaad.

WEGEN DE NADELEN OP TEGEN DE VOORDELEN?

Persoonlijk vind ik de nadelen van skeeleren niet opwegen tegen de voordelen zal ik skeeleren altijd als iets positiefs blijven ervaren.

Ik wil je aanraden om alleen in de lente en de zomer te skeeleren en in de wintermaanden lekker te gaan schaatsen of een andere sport te beoefenen.

Skeeleren is niet alleen een sport waarmee je snel en relatief makkelijk een goede conditie op kunt bouwen of zelfs kilo’s afvallen maar het is ook een erg leuke bezigheid waarmee je je hoofd leeg kunt maken en de zorgen van de dag kunt vergeten.

Mijn advies is dus: Ga lekker skeeleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *