Skeeleren met spierpijn goed of slecht idee?

Spierpijn met skeelerenIedereen die vaak skeelert – of überhaupt sport – weet hoe het is om de volgende dag met ontzettende spierpijn uit bed te stappen.

Je vraagt je dan misschien af of het verstandig is om die dag meteen weer te gaan skeeleren of dat je misschien beter kunt wachten tot de spierpijn is afgezakt.

In dit artikel wil ik je ten eerste uitleggen wat spierpijn is en waarom je er de ene keer wel last van hebt en een andere keer niet.

Daarnaast duiken we dieper in de vraag of het goed is voor je spieren om te gaan sporten met spierpijn en hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Tenslotte kijken we nog naar de vraag of je spierpijn kunt voorkomen of verminderen en hoe je dat dan zou moeten doen.

Inhoud

WAT IS SPIERPIJN?

Zoals het woord “spierpijn” al zegt is het een pijnlijk gevoel in je spieren. In de medische wereld wordt spierpijn ook wel ‘myalgie’ genoemd.

Er zijn 2 belangrijke vormen van spierpijn, namelijk:

  • Vroege spierpijn – Een brandend gevoel in je spieren die al tijdens de training kan ontstaan of direct na afronden van de training.
  • Verlate spierpijn – Je begint de pijn in je spieren pas te voelen na 24 – 48 uur waarna je spieren ook minder belasting kunnen verdragen.

Bij vroege spierpijn ontstaat dit brandende gevoel in je spier al gedurende de training of direct erna en dit komt door een ophoping van melkzuur in je spieren.

Dit melkzuur is een afvalstof die vrijkomt als je spieren energie uit glucose haalt. Als je lichaam plotseling veel energie nodig heeft wordt er dus ook veel melkzuur geproduceerd waardoor de zenuwuiteinden geprikkeld worden en spierpijn veroorzaken.

Normaal gesproken wordt melkzuur afgebroken door je lever, maar wanneer er teveel melkzuur geproduceerd wordt hoopt dit op in je spieren waardoor deze verzuren en verkrampt aanvoelen.

Verlate spierpijn is pas na 24 tot 48 uur na de inspanning voelbaar en wordt veroorzaakt door kleine haarscheurtjes in de spiervezels.

Bij verlate spierpijn zijn je spieren ook minder belastbaar, als je dan gaat sporten krijg je soms het gevoel dat je door je benen zakt (als de pijn zich in je benen bevindt natuurlijk).

Deze kleine scheurtjes zijn niet schadelijk omdat je lichaam deze zelf herstelt en zelfs extra spiervezels aanmaakt om deze scheurtjes te dichten zodat je spieren in de toekomst een nóg zwaardere inspanning aankan. Dit wordt ook wel ‘supercompensatie’ genoemd.

SYMPTOMEN VAN SPIERPIJN

Skeeleraar met spierpijnEnkele veelvoorkomende symptomen van spierpijn zijn:

  • Heftige zeurende pijn in je spier(en)
  • Verstijfde spieren
  • Pijn wordt heviger bij aanraking
  • Spieren minder belastbaar
  • Verkramping van de aangedane spier

Spierpijn of myalgie is een gevoel van pijn aan een spier. Spierpijn kan door een groot aantal oorzaken ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting van spieren zoals die bij sport optreedt. Spierpijn kan ook een symptoom zijn van verschillende ziekten zoals infectieziekten. Of van letsel, zoals een spierscheurtje. (Wikipedia)

OORZAKEN VAN SPIERPIJN

Spierpijn kan veel verschillende oorzaken hebben, dit kan bijvoorbeeld komen door overbelasting, maar ook door een slechte warming-up en/of cooling-down.

Overbelasting

De meest voorkomende oorzaak van spierpijn is overbelasting. Nu denk je bij het horen van het woord overbelasting dat dit altijd slecht is.

Echter als het gaat om sporten en overbelasting hoeft dit niet per se slecht te zijn.

Pijn in je spieren tijdens of na het sporten kan komen door overbelasting, echter wil in dat in dit geval zeggen dat je simpelweg harder getraind hebt dan voorgaande keren waardoor er inderdaad kleine scheurtjes in het spierweefsel is ontstaan.

Deze scheurtjes herstellen zichzelf en worden alleen maar sterker waardoor je je spieren de volgende keer nóg meer kunt belasten.

Kleine waarschuwing: voer dit echter ook weer niet te ver door, want als je je spieren te ver overbelast kunnen er ook grotere spierscheuren ontstaan die niet vanzelf herstellen.

Slechte of geen warming-up / cooling-down

Warming-up: Rekken en strekkenAls je gaat sporten – dus ook skeeleren – is het verstandig om een goede warming-up te doen voor je intensief gaat sporten om je spieren op de juiste temperatuur te brengen en alvast te laten wennen aan het vermogen dat ze weldra moeten leveren.

Daarnaast is het doen van een goede cooling-down na de inspanning net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je spieren niet te snel afkoelen.

Uit onderzoek is gebleken dat een goede warming-up voor het sporten en een net zo goede cooling-down na het sporten ervoor zorgt dat je 40% minder kans hebt om een spierscheuring of een andere spierblessure op te lopen.

Een goede warming-up en cooling-down duurt ongeveer 5 – 10 minuten waarin je rustig jogt en alle benodigde spieren rekt en strekt.

Uiteraard is de warming-up en cooling-down die je nodig hebt sterk afhankelijk van welke sport je beoefent, zo spreek je bij skeeleren bijvoorbeeld andere spiergroepen aan dan bij tennis.

Spierpijn door verschillende ziektes

Spierpijn kan ook voorkomen als gevolg van verschillende ziektes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: fibromyalgie, ziekte van Lyme, MS, ziekte van Pfeiffer griep en koorts.

Echter zijn deze spierpijnen anders dan spierpijn na een heftige sportinspanning waarbij de spierpijn fel en heftig is. Spierpijn voortkomend uit een ziektebeeld zijn meestal relatief mild maar wel zeurend en langdurig.

SKEELEREN MET SPIERPIJN

Ok, dan nu de prangende vraag die ons allen bezighoudt: Is skeeleren met spierpijn een goed of slecht idee?

Het antwoord op deze vraag is even simpel als moeilijk, want volgens vele fitness experts moet je niet dezelfde spiergroepen trainen wanneer deze zich nog in de herstelfase bevinden (herstelfase = spierpijn).

Echter is dit in de sportschool makkelijker te bewerkstelligen dan bij een duursport als skeeleren. Je pakt simpelweg de ene dag je bovenlichaam en de andere dag je onderlichaam aan.

Waarna je bovenlichaam weer is hersteld en je deze weer kunt trainen om vervolgens je onderlichaam tijdens de volgende training weer te pakken.

Bij skeeleren kan dit dus niet, want je kunt niet de ene dag op een andere manier skeeleren dan de andere dag.

Dus voor skeeleren en andere duursporten geldt: Ja het mag maar luister naar je eigen lichaam, als jij denkt dat het kan dan moet je het doen.

Je kunt alleen het beste wel de intensiteit verlagen zolang je spieren nog pijn doen om spierblessures te voorkomen.

Dus ga de eerste dag intensief aan de slag en skeeler al je records uit de boeken, waarna je de volgende dag een rustig toertochtje voor jezelf uitstippelt en van het uitzicht geniet.

WACHT OOK NIET TE LANG TOT JE VOLGENDE TRAINING

GewichthefferWe hebben nu geleerd dat rust nemen erg belangrijk is om je spierkracht te laten groeien, maar je moet ook weer niet té lang rust nemen na een training. (Nee het is zeker geen vakantie).

Er wordt zelfs door sommige prominente topsporters en ex-topsporters beweerd dat een goed rustschema belangrijker is dan een goed trainingsschema.

Echter het meest ideale moment om je volgende training in te plannen is wanneer je nog heel licht een klein pijntje in je spieren voelt.

Op dit moment van het laatste restje spierpijn zijn je spieren voldoende hersteld (en gegroeid) waardoor ze gereed zijn om de volgende uitdaging aan te gaan

Volgens sommige (top)sporters is een goed uitgebalanceerd rustschema belangrijker dan een goed trainingsschema. Het blijft altijd zoeken aan die gulden middenweg.

SPIERPIJN VOORKOMEN

Kun je spierpijn voorkomen? Tot op zekere hoogte kun je spierpijn wel voorkomen, de beste manier is om goed naar je lichaam te luisteren.

Echter een goede opbouw in je trainingsintensiteit en goede uitgebalanceerde voeding is ook een must.

Zorg ook voor een goed en strak trainingsschema zodat je spieren hier ook aan kunnen wennen en ze niet voor verrassingen komen te staan.

Heb je aan een voorgaande training extreme spierpijn overgehouden dan is het verstandig bij de volgende training de belasting iets terug te schroeven om je spieren hieraan te laten wennen en het langzamer op te bouwen naar het gewenste doel.

SPIERPIJN VERZACHTEN

Er zijn vele wondermiddeltjes die claimen de pijn in je spieren te kunnen verzachten of zelfs verhelpen. Spierpijn volledig genezen kan niet met welk middeltje dan ook, dit moet je lichaam helemaal zelf doen en neemt in de meeste gevallen 1 á 2 dagen in beslag.

Je kunt spierpijn wel verzachten door vooral de aandacht van je spieren te halen en ergens anders op te focussen. De pijn verlichten kan op de volgende manieren en met de volgende middelen:

Massage

SportmassageEen lichte massage na het sporten kan inderdaad helpen om het herstel van beschadigde spiercellen te bevorderen.

Daarnaast geloven vele sporters dat het masseren van een spier helpt om afvalstoffen als melkzuur sneller uit de spier te kunnen verdrijven.

Hier is echter tot op heden geen sluitend bewijs voor gevonden.

Het grootste voordeel van een massage na het sporten zit waarschijnlijk tussen je oren.

Als jij het fijn vindt om na het skeeleren gemasseerd te worden (wie vindt dit nou niet) en je gelooft dat het werkt, dan werkt het waarschijnlijk ook voor jou.

Spierbalsem smeren

Wie kent ze niet die warme smeermiddelen met die sterke muntgeur waarvan de huid waar je het opsmeert aanvoelt alsof deze in brand staat.

Dit soort middelen, als bijvoorbeeld Toco Tholin, maken de plek waar je het smeert erg warm waardoor jij je spierpijn tijdelijk niet, of minder, zult voelen.

Dit is uiteraard een mooi resultaat, maar kan ook gevaarlijk zijn. Als jij je spierpijn niet goed voelt bestaat het risico op overbelasting met alle gevolgen van dien.

Mijn advies is daarom als je verwarmende spierbalsem gebruikt om niet van je vooraf vastgestelde training af te wijken en de intensiteit onderweg niet te verhogen zodat je geen spierblessure hebt opgelopen als deze spierbalsem is uitgewerkt.

Compressiekousen dragen

Het dragen van compressiekousen tijdens het skeeleren kan inderdaad de spierpijn enigszins beperken. Let op ook met deze comressiesokken zul je te maken krijgen met spierpijn, maar iets minder.

Het dragen van compressiekleding zorgt voor een lagere hoeveelheid creatinekinase in je bloed.

Hoe meer je van het enzym creatinekinase in je bloed hebt des te hoger is de spierschade na een grote inspanning. Minder spierafbraak betekent dus minder spierpijn.

Voedingssupplementen met aminozuren

Voedingssupplementen met aminozuren zijn vooral bekend onder krachtsporters en bodybuilders en heeft de eigenschap dat het de spiergroei bevorderd.

Uit recent onderzoek is echter gebleken dat deze sportsupplementen ook bijdragen aan een sneller herstel van je spieren en dus spierpijn zal verminderen.

Afkoelen in een ijsbad

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, topsporters die na een training met een vertrokken gezicht in een ijsbad plaatsnemen.

Dit doen ze omdat door het extreem en plotseling afkoelen van het lichaam je bloedvaten vernauwen waardoor je bloeddruk hoger wordt.

Hierdoor kan het herstel van de spieren sneller zijn intrede doen en is de rustperiode tot de volgende training korter. Bovendien zul je hierdoor minder pijn in je spieren ervaren, een echte win-win-situatie dus.

MET SKEELEREN VOORAL SPIERPIJN IN BOVENBEENSPIEREN

Skelet met spierenOmdat skeeleren een duursport is, afgezien van de aggressive skating variant waarbij het vooral draait om stunts, zul je in veel gevallen na een lange skeelerrit de volgende dag ook spierpijn ervaren.

Bij skeeleraars uit deze spierpijn zich vooral in de voorste bovenbeenspieren, de zogenaamde quadriceps.

Dit komt omdat je tijdens het skeeleren altijd laag probeert te zitten met een zo klein mogelijke kniehoek en de spier die deze kniehoek in stand moet houden is de quadriceps, naast je kniegewricht zelf uiteraard.

Een goede manier om deze voorste bovenbeenspier te trainen is onder andere het doen van squats, waarmee je naast je bovenbenen ook je bilspieren traint.

Andere spieren waarin je spierpijn kunt ervaren tijdens of na het skeeleren zijn: je bilspieren, liesspieren (adductoren), heupspieren, hamstrings en kuitspieren.

In het kader van volledigheid kun je ook last krijgen van de spieren in je onderrug met skeeleren. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde houding op skeelers. Check hiervoor mijn artikel: Rugpijn met skeeleren voorkomen.

CONCLUSIE

Zoals je hebt kunnen lezen is spierpijn niet iets wat je kunt negeren en je moet daarom zeker goed naar je lichaam luisteren.

Het belangrijkste advies wat ik je hierbij kan meegeven is: Ga niet over het randje! Als je spierpijn op voelt komen tijdens de training schroef dan de intensiteit iets terug.

Voor skeeleren geldt: Kom dan iets overeind en matig je snelheid een beetje waardoor je geen blijvende spierschade veroorzaakt en het bij “gewone” spierpijn blijft en niet een spierblessure wordt.

Voel je de spierpijn pas daags na de training dan is het belangrijk om rust te nemen om je spieren de kans te geven zichzelf te herstellen en sterker te worden.

Wil je die dag toch gaan skeeleren doe het dan rustig aan. Verklein de afstand die je wilt rijden en matig je snelheid.

Wat zijn jouw ervaringen met spierpijn tijdens of na het skeeleren of inline-skaten? Laat het even weten in de reacties hieronder!

1 gedachte over “Skeeleren met spierpijn goed of slecht idee?

  1. Lauren de Bruijn

    Ik wist wel dat een goede warming up echt belangrijk is maar ik had geen idee dat cooling down zo nodig is! Eerder sportte ik alleen en nu begrijp ik dat ik deed het verkeerd omdat ik wat problemen met mijn gezondheid heb en ik wist niet wat goed voor mij is en wat slecht. Gelukkig heb mijn vriend me geadviseerd dat ik medische fitness moet proberen. Ik zal het doen en hopelijk een stuk gezonder zal worden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *