Skeeleren of hardlopen? 10 Redenen om voor skeeleren te kiezen

Skeeleren of hardlopen?Vanuit historisch oogpunt denken wij mensen meteen aan hardlopen wanneer je je conditie wilt verbeteren maar dit kun je natuurlijk met veel verschillende sporten doen, zo ook skeeleren. Maar wat is nu beter, skeeleren of hardlopen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, skeeleren is in veel opzichten beter dan hardlopen. In dit artikel ga ik je precies uitleggen waarom dit zo is en waarom ik je wil aansporen vaker de skeelers onder te binden en je hardloopschoenen thuis te laten.

Inhoud

#1 SKEELEREN BETER VOOR JE GEWRICHTEN

Skeeleren beter voor je gewrichtenSkeeleren is vele malen beter voor je gewrichten dan hardlopen omdat deze sport veel soepeler en vloeiender is.

Bij het neerzetten van je skeeler breng je deze geleidelijk naar het asfalt waardoor impact wanneer je de grond daadwerkelijk raakt erg klein is.

Hoe anders is dit bij hardlopen, hier zet je je voet recht op de grond neer en krijgen je knie- en heupgewrichten bij elke stap een kleine opdonder te verduren.

Je kunt dit wel beperken door goede hardloopschoenen met voldoende demping te kopen of op een zachte ondergrond als bijvoorbeeld gras te gaan rennen maar het wordt nooit zo vloeiend en soepel als bij skeeleren.

#2 I FEEL THE NEED, THE NEED FOR SPEED

Als je gek bent op snelheid dan moet je zeker voor skeeleren kiezen om je adrenaline kick te krijgen.

Wil je de wind door je haren voelen en hoge snelheden bereiken? Dit kan op skeelers, want als gemiddelde of gevorderde skeeleraar kun je toch al relatief makkelijk snelheden van rond de 25 – 35 km/u bereiken.

Bij hardlopen is dit waarschijnlijk slechts 10 of 12 km/u als je goed getraind bent. Laten we eerlijk zijn dit geeft toch geen kick?

#3 JE VERBRANDT MEER CALORIEËN

Afvallen met skeelerenAls je fanatiek gaat skeeleren of fitness skaten dan verbrand je meer calorieën dan wanneer je gaat hardlopen.

Uiteraard is het aantal verbrandde calorieën afhankelijk van de intensiteit van je training maar een gemiddeld persoon verbrand met een half uurtje skeeleren ongeveer 300 calorieën terwijl je met een half uur hardlopen “slechts” 250 kcal verbrandt.

Om een lang verhaal kort te maken, als het doel van je training afvallen en gewicht verliezen is dan zul je sneller slank worden met skeeleren dan met hardlopen.

#4 GROTERE AFSTANDEN AFLEGGEN

Op skeelers kun je grotere afstanden afleggen dan te voet, dit is vrij logisch omdat je ook hogere snelheden kunt bereiken en dus makkelijker van A naar B komt.

Ook als ongetrainde skeeleraar of inline-skater kun je relatief makkelijk 15 – 20 kilometer afleggen, terwijl je als ongetraind hardloper al grote moeite zult hebben met 4 of 5 kilometer.

#5 JE TRAINT MEER SPIERGROEPEN

Als je gaat hardlopen train je vooral je beenspieren. Nu zijn dit ook de voornaamste spiergroepen die je met skeeleren traint.

Maar op skeelers train je daarnaast nog zoveel meer. Je pakt sowieso je bovenbenen, je core en je heupspieren beter mee.

Wellicht nog belangrijker – voor veel vrouwen – je kunt je billen strak trainen met skeeleren, dus wil jij perfecte billen krijgen dan kun je het beste gaan skeeleren.

#6 ALS TRAINING VOOR HET SCHAATSSEIZOEN

Schaatsend meisjeSkeeleren is ooit in Nederland geïntroduceerd als dé perfecte training voor schaatsers in de zomer.

Hoewel het in het buitenland (Colombia, Verenigde Staten) altijd al een erg grote sport is geweest was dit in ons kleine kikkerlandje niet het geval.

Pas sinds eind jaren ’90, begin jaren ‘2000 verwerft skeeleren steeds meer een aparte status van het schaatsen.

En sinds een aantal jaren zijn we ook erg succesvol op skeelers omdat steeds meer atleten zich gaan specialiseren op wielen.

Denk hierbij aan de Europese en Wereldtitels van onder andere Ronald en Michel Mulder, Manon Kamminga en Gary Hekman.

Dus skeeleren heeft de afgelopen jaren een status aparte afgedwongen van grote broer schaatsen, maar dit betekent niet dat skeeleren geen goede training is voor schaatsers tijdens de zomermaanden.

Let er wel op dat je tijdens de eerste wintertrainingen wel weer erg moet wennen aan het schaatsen en bijvoorbeeld de specifieke skeelertechniek de double push beter niet op het ijs kunt gebruiken.

#7 GA SKEELEREN VOOR DE AFWISSELING

Als je gewend bent vaak te gaan hardlopen kan skeeleren een prettige afwisseling zijn. Ik kan me voorstellen dat je vooral op erg hete zomerdagen liever je skeelers pakt dan gaat hardlopen.

Omdat je op skeelers veel verder kunt komen dan te voet kun je nieuwe wegen ontdekken en je trainingsomgeving afwisselen.

#8 JE HOOFD LEEGMAKEN

Ok, toegegeven je hoofd leegmaken en alle stress van de dag vergeten kan inderdaad ook tijdens het hardlopen maar skeeleren is natuurlijk veel leuker!

Wist je overigens dat je zelfs kunt mediteren tijdens het skeeleren? Lees het volgende artikel dan maar eens aandachtig door en misschien is het ook wel iets voor jou: Skeeleren als ultieme meditatie.

#9 SKEELEREN MET KINDEREN

Jonge kinderen krijgen skeelerlesSkeeleren of inline-skaten is het erg leuke familieactiviteit en erg geschikt om samen met je kinderen te doen.

Veel jonge kinderen zijn niet erg geïnteresseerd in hardlopen en gaan liever skaten en wat is er nu leuker voor een vader of moeder om lekker met de kinderen mee te rollen.

Daarnaast kan het grote voordelen hebben voor de motorische ontwikkeling als je je kinderen leert skeeleren, hier kunnen ze in de toekomst veel baat bij hebben.

Het is wel belangrijk om altijd de juiste bescherming te dragen, dus polsbeschermers om en skeelerhelm op. Wist je trouwens dat het dragen van een skeelerhelm de kans op hersenletsel met 85% vermindert tijdens een valpartij?

#10 ULTIEM GEVOEL VAN VRIJHEID OP SKEELERS

Op skeelers heb je een ultiem gevoel van vrijheid, want je kunt gaan en staan waar je wilt en bovendien kun je de wereld verkennen omdat je een grote actieradius hebt.

Lekker vanuit je eigen woonkamer beginnen met skaten en onderweg een terrasje pakken aan het water waarna je voldaan weer naar huis rijdt.

SKEELEREN EN HARDLOPEN COMBINEREN

Hoewel skeeleren beter voor je gewrichten is en je meer calorieën verbrandt met skeeleren is het toch goed om beide sporten te combineren.

Dit vooral omdat je met skeeleren meer afhankelijk bent van weersomstandigheden dan bij hardlopen. Zo is het wegdek op skeelers spekglad als het regent en is dit natte weer bovendien erg slecht voor je skeelers en dan met name de lagers.

Ook kun je hardlopen gebruiken als warming-up voor het skeeleren of schaatsen. Als je gaat warmlopen let er dan op dat je niet te snel gaat rennen om genoeg energie over te houden.

Het is hoe dan ook belangrijk om naast je hoofdsport ook een andere vorm van bewegen aan je trainingsschema toe te voegen omdat je op deze manier je lichaam scherp houdt en verstijving van je spieren voorkomt en ook mentaal fris blijft.

Nu je dit artikel hebt gelezen wil ik zeggen: “Ga lekker naar buiten en skeeleren of hardlopen, want het zijn beide uitstekende sporten om in conditie te komen en je lichaam te vormen.”

VEEL SPORTEN BETEKENT GEZOND ETEN!

Ben jij op zoek naar gezonde en vooral heerlijke recepten die jou helpen meer energie te krijgen om te kunnen sporten? Check dan de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm.

In dit unieke receptenboek vind je talloze heerlijke recepten die jou helpen beter te kunnen sporten en lekkerder in je vel te zitten.

Je kunt het boek direct als PDF-bestand downloaden op je pc, smartphone of tablet waardoor je meteen aan de slag kunt gaan met het maken van je eerste heerlijke en gezonde recept!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE!

Dit bestseller receptenboek is inmiddels ruim 5.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *