Snel fit worden voor het nieuwe schaatsseizoen [10 Thuis fitness oefeningen]

Snel fit worden voor het nieuwe schaatsseizoenZoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt is Koning Winter in aantocht. Ben jij al klaar voor het nieuwe schaatsseizoen, of moet je nog even snel fit worden?

In dit artikel heb ik 10 thuis fitness oefeningen voor je samengesteld die jou helpen om snel weer fit te worden voor de winter.

Hoewel je ook als je fit bent weer even moet wennen aan het schaatsen is het natuurlijk altijd beter om goed beslagen ten ijs te komen.

Inhoud

SNEL FIT WORDEN

Je zult denken: “Snel fit worden is een erg interessante titel, maar wat is snel en kan dat wel?” Dit verschilt inderdaad per persoon en is ook afhankelijk van jouw fitheid op het moment van instappen.

Echter als je onderstaande oefeningen dagelijks, of een aantal keren per week, uitvoert dan ben je binnen 4 – 6 weken absoluut schaatsklaar en fit voor de winter.

Deze oefeningen kun je in de meeste gevallen zonder dure apparaten uitvoeren alhoewel een eenvoudig setje dumbbells wel goed van pas kunnen komen.

Zo kun je voor veel oefeningen perfect gebruik maken van je eigen lichaamsgewicht om jouw uithoudingsvermogen en beenspieren te trainen.

Naast je onderlichaam is het ook belangrijk om je bovenlichaam te trainen, want de schaatsbeweging komt niet alleen uit je benen maar ook uit je core en je rug.

10 THUIS FITNESS OEFENINGEN

De volgende fitness oefeningen kun je zonder grote apparaten uitvoeren met slechts een set dumbbells.

Let wel op dat je goed naar je lichaam luistert stopt of de intensiteit vermindert als je merkt dat het te veel wordt.

Ga absoluut niet boven je kunnen trainen, want dit is gedoemd te mislukken en zorgt vrijwel altijd voor (spier)blessures.

#1: HARDLOPEN

HardlopenHardlopen is waarschijnlijk de eenvoudigste fitness oefening die je altijd vanuit huis kunt uitvoeren.

Hardlopen is samen met o.a. skeeleren en schaatsen één van de meest effectieve manieren om conditie op te bouwen.

Let er wel op dat je goede hardloopschoenen koopt met genoeg demping.

Daarnaast is het verstandig om lopen op verharde wegen af te wisselen met lopen op gras of bospaden om je gewrichten te ontlasten.

Lees ook mijn artikel over de verschillen en overeenkomsten tussen skeeleren en hardlopen en waarom je uiteindelijk beter voor skeeleren kunt kiezen.

#2: SQUATS

SquatsOm extra kracht te krijgen in je bovenbenen en billen is het uitvoeren van squats de ideale oefening.

Als je nog een onervaren squatter bent is het verstandig om te squatten zonder gewichten en naarmate je vaker squat kun je steeds zwaardere dumbbells in je handen nemen tijdens de oefening.

Een squat voer je uit door je voeten op schouderbreedte neer te zetten en met of zonder gewichten in de hand diepe kniebuigingen te maken.

#3: BURPEES

BurpeesVoortbordurend op de squat kun je burpees doen, deze oefening bestaat eigenlijk uit squatten, planken en opdrukken in één.

Bij een burpee ga je rechtop staan en zakt door je knieën in een squat, echter deze keer zet je zelfs je handen op de grond en springt met je benen naar achteren waardoor je in de opdrukstand komt te staan.

Vervolgens zet je je benen weer tussen je armen (sprong of stapjes) waardoor je weer in de squat komt te staan, waarna je je benen weer strekt en omhoog springt.

Je land vervolgens weer op beide voeten en gaat weer rechtop staan.

Zoals je ziet is een burpee eigenlijk de overtreffende trap van de squat en zal deze oefening voor nog iets meer spierpijn zorgen.

#4: SIT-UPS

Om uiteindelijk het uiterste uit je benen te kunnen halen moet je core (buikspieren, rugspieren en romp) ook uit het juiste hout gesneden zijn.

De simpelste manier om je buikspieren te trainen is door het doen van sit-ups en ook deze kun je makkelijk in je eigen woonkamer uitvoeren.

Wellicht overbodig om uit te leggen, maar ik doe het toch even. Bij een sit-up ga je op je rug liggen met je benen ofwel gestrekt of opgetrokken en kom je met je bovenlichaam omhoog.

Als kleine tip wil ik je nog meegeven dat het handig is om sit-ups op een zachte ondergrond te doen, zoals een yogamatje, om pijn aan je rug, kont en stuitje te voorkomen.

#5: “SCHAATSEN” OP EEN SCHAATSPLANK

Je kunt zelfs in je woonkamer de schaatsbeweging oefenen door op een schaatsplank van links naar rechts te glijden.

Op een dergelijke schaatsplank train je jezelf om de juiste schaatshouding met de juiste kniehoek weer in je systeem te brengen zodat je zonder moeite het ijs weer op kunt.

Daarnaast is het een erg goede training voor zowel je bovenbeenspieren, heupen en billen.

Ik heb recent een artikel geschreven over hoe je eenvoudig zelf een schaatsplank kunt maken om deze thuis fitness oefening op te kunnen doen.

#6: KIKKERSPRONGEN

Je kent ze wel de welbekende kikkersprongen die je op een vlakke ondergrond of bij een trap op kunt doen. Let wel op dat je een erg ruime en grote trap hebt als je ze daarop wilt doen.

Een kikkersprong is ook weer een verlengstuk van een squat, want je doet eerst een squat en in plaats van dat je rustig omhoog komt spring je nu omhoog.

Je kunt ook op een verhoging springen om extra intensiteit in je training te brengen, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een sterk en stabiel oud kastje.

#7: LEG LIFTS

De leg lift is een ideale oefening om zowel je benen als je buikspieren te trainen en stiekem pak je ook je billen weer mee.

Ga op je rug liggen en spreid je armen, houd je benen gestrekt en til deze op tot je met je neus je knieën raakt.

Vervolgens, nog steeds in gestrekte toestand, weer zakken tot ongeveer 10 centimeter boven de grond en herhaal je de oefening.

Let erop dat je bij het naar beneden bewegen van je benen de grond niet raakt, maar er net iets boven blijft zweven.

Leg lifts 2 vrouwen

#8: OPDRUKKEN

OpdrukkenOpdrukken is een uitstekende oefening om je schouders en je armspieren te trainen.

Je gaat in de ligstand liggen en rust op je handen en tenen waarna je langzaam je armen buigt en jezelf omhoog drukt.

Je zult op een gegeven moment voelen dat je armen vermoeid raakt en je zelfs kunt gaan trillen om die laatste push-up uit te kunnen voeren.

Wanneer je nog niet genoeg kracht in je armen hebt om een volledige push-up aan te kunnen kun je ook op je knieën rusten in plaats van je tenen.

#9: PLANKEN

Planken thuis fitness oefeningenPlanken is wellicht één van de eenvoudigste thuis fitness oefeningen die er is, maar is tegelijk extreem zwaar om lang vol te houden.

Je begint in de opdrukstand alleen deze keer zet je niet je handen op de grond, maar buig je je armen waardoor je ellebogen op de grond komen.

Probeer je lichaam zo recht mogelijk te houden, je bilspieren aan te spannen en je navel naar binnen te trekken.

Je zult dit meteen in je buikspieren voelen en het zal moeilijk zijn dit lang vol te houden.

Let op, als je het planken niet meer correct uit kunt voeren stop dan en neem even rust waarna je het nogmaals (korter) kunt proberen.

#10: LUNGE EN ZIJWAARTSE LUNGE

Een lunge is een uiterst effectieve oefeningen voor je bovenbenen en helpt je om je stabiliteit en balans te verbeteren.

Je begint door rechtop te staan en je voeten op schouderbreedte op de grond te zetten.

Vervolgens stap je met 1 been ongeveer een meter tot anderhalve meter naar voren en laat je op dit been door je knie zakken.

Terwijl je uitademt druk je jezelf weer omhoog en gaat weer rechtop staan. Let erop dat je je vanuit je hiel omhoog drukt en niet vanuit je kniegewricht.

Zijwaartse lunge

Zijwaartse lungeEen zijwaartse lunge volgt hetzelfde principe, maar zoals de naam al doet vermoeden, doe je dit niet naar voren maar naar de zijkant.

Ga weer rechtop staan met je voeten op schouderbreedte en stap nu met 1 been ongeveer een meter uit naar de zijkant.

Buig bij het landen weer door je knie en druk jezelf weer omhoog en land weer met beide benen naast elkaar.

Lunges is een ideale oefening om je gehele onderlichaam te trainen en die immer gewilde powerdijen te kweken.

SNEL FIT WORDEN? DE VOLGENDE DIMENSIE!

Fit in 4 Minuten DVD coverWil jij ook in recordtempo weer fit worden? Dan wil ik je naast bovenstaande thuis fitness oefeningen het Fit in 4 Minuten Video Coaching Programma aanraden.

Bewegingsdeskundige Katja Callens heeft een uniek trainingsprogramma opgesteld waarmee je fit wordt in slechts 4 minuten per dag.

Klinkt ongelooflijk? Je leert hoe je in deze 4 minuten je lichaam tot het uiterste pusht en bent ook echt gesloopt na deze korte workout.

Fit in 4 Minuten Video Coaching Programma

Deze 4 minuten per dag zijn zo intensief dat het niet voor iedereen geschikt is om deze training te volgen.

Op de website van het Fit in 4 Minuten Video Coaching Programma vind je een vragenlijst waar je na het invullen ervan wel of niet toegelaten wordt tot de training,

Daarnaast krijg je via onze exclusieve kortingslink een unieke kans om in korte tijd je lichaam te transformeren voor een klein prijsje.

Je loopt bovendien geen enkel risico en kunt dit trainingsprogramma gratis uitproberen, want dankzij de 21 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Klik hier om de toelatingstest te doen en word snel fit! (Direct downloaden en aan de slag!)

JA IK WIL SNEL FIT WORDEN [TOELATINGSTEST]

Ruim 7.500 fitte mensen gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *