Wil jij goed leren schaatsen en later in de voetsporen van Sven Kramer en Ireen Wüst treden? Volg dan om te beginnen deze 10 stappen waarna je snel je techniek en kennis kunt uitbouwen.
Let op dit is een stappenplan voor de echte beginnende schaatser (kinderen) en kan wellicht beter overgeslagen worden door de gevorderde schaatsers.
Als je al bekend bent met skeeleren en inline-skaten dan heb je wel een kleine voorsprong, maar toch is schaatsen een sport op zich met een iets andere techniek en uitvoering.
Inhoud
LEREN SCHAATSEN
Dit gezegd hebbende, weet je wat zo mooi is aan schaatsen? Dat het een sport is die je op bijna elke leeftijd kunt beoefenen, van kind tot ver over de pensioengerechtigde leeftijd.
Daarnaast is schaatsen een prachtige sport, wij Nederlanders zijn er gek op, en is het een uitstekende training voor je balans, evenwicht en coördinatie.
Je zult merken als je vaker gaat schaatsen dat je beenspieren sterker worden en je gewrichten soepeler worden.
Maar bovenal zul je merken dat je algehele conditie beter wordt en dat je uithoudingsvermogen steeds groter wordt.
SCHAATSEN IS GEWOON ERG LEUK!
Naast de gezondheidsvoordelen is schaatsen natuurlijk ook gewoon erg leuk en plezier voor het hele gezin.
Je hebt niet veel nodig, want een paar goede schaatsen, natuurijs of kunstijsbaan en de bereidheid om iets nieuws te proberen zijn al genoeg.
Het is wel verstandig om warme kleren te dragen die tegelijkertijd licht zijn en je genoeg bewegingsvrijheid geven.
Hoewel een helm niet verplicht is zie je wel steeds meer mensen schaatsen met een helm en dit is ook erg verstandig omdat ijs net zo hard is als beton of asfalt.
Daarom wil ik vooral beginners, maar eigenlijk iedereen, aanraden je skeelerhelm ook op de ijsbaan te dragen.
Lees ook dit artikel: Hoe het dragen van een skeelerhelm de kans op hersenletsel met 85% vermindert.
EERSTE KEER SCHAATSEN HUREN
Als je voor het eerst gaat schaatsen wil ik je daarnaast aanraden schaatsen te huren bij de schaatsbaan of te lenen van een familielid of kennis.
Op deze manier geef je niet onnodig veel geld uit als je schaatsen niet leuk vindt en nooit weer wilt gaan.
Echter net als bij elke sport waar je serieus mee aan de slag wilt gaan is het uiteindelijk wel het beste om zelf goede schaatsen te kopen.
Als beginnende schaatser zou ik je aanraden de Viking Combi Klapschaats te kopen omdat deze schaats erg veel stevigheid biedt dankzij de hoge schoen, maar toch de hedendaagse techniek heeft van een klapschaats.
Daarom zul je op deze schaatsen grote stappen kunnen maken en kun je er jaren mee vooruit tot het moment dat je echt een snelheidsduivel op de baan bent en voor een paar professionele schaatsen met een thermoplastische schoen wilt gaan.
STAPPENPLAN VOOR BEGINNENDE SCHAATSERS
Ok, genoeg randvoorwaarden en voorbereidingen, laten we beginnen met het stappenplan om van jou een topschaatser te maken.
Want als je de basis eenmaal onder de knie hebt kun je deze finetunen en perfectioneren en dan is de sky werkelijk de limit.
Natuurlijk zul je niet meteen een topschaatser zijn als je je voort kunt bewegen op het ijs, maar met de juiste schaatslessen en trainingen kom je een heel eind.
STAP #1: BIND JE SCHAATSEN GOED VAST
Naast het zorgen voor goed passende schaatsen is het erg belangrijk om deze goed onder te binden.
Je hebt professionele schaatsers op tv vast wel eens hun schaatsen zien onderbinden en gezien dat zij deze erg strak aantrekken waarbij de bloedsomloop van hun voeten bijna word afgekneld.
Zij zullen de schaatsen meteen na de race weer losmaken om de doorbloeding weer op gang te brengen.
Dit wil dus niet! Zorg er inderdaad wel voor dat de schaatsen mooi strak om je voeten zitten en trek de veters en eventuele buckle strap goed strak, maar bind je voeten niet af.
Jij wilt je schaatsen namelijk veel langer aanhouden dan de profs en bovendien moeten ze toch nog comfortabel rond je voet zitten.
Trek de veters dus goed aan, maar zorg ervoor dat je schaatsen wel lekker om je voeten zitten en je je tenen kunt bewegen.
STAP #2: LOOP NAAR HET IJS
Het klinkt zo simpel: “Loop naar het ijs”, toch kan dit nog erg lastig zijn om op schaatsen normaal te lopen.
Belangrijk is wel dat je hoezen of beschermers rond je ijzers hebt als je richting het ijs loopt.
Bij veel overdekte ijsbanen kun je je vasthouden aan de reling en het is belangrijk dat je de hoesjes of beschermers pas verwijdert als je het ijs opstapt.
Misschien mag je ook wel even op de schouders leunen van een vriend of vriendin.
Ga nooit met onbeschermde schaatsen over een verharde ondergrond of hout lopen om deze goed scherp te houden en de ronding van de ijzers intact te houden.
STAP #3: OEFEN VALLEN EN OPSTAAN
Het is belangrijk dat je weet hoe je moet vallen op schaatsen, daarom kun je dit het beste eerst oefenen.
Glijd langzaam vooruit en ga door je knieën en laat je langzaam naar je zijkant vallen waarbij je een beetje naar voren leunt.
Je zit nu dus op het ijs, probeer je om te draaien en op handen en knieën te gaan zitten.
Zet je ene schaats tussen je handen op het ijs en doe daarna hetzelfde met de andere schaats.
Druk jezelf vanuit je knieën omhoog en als je dit goed doet zul je weer rechtop staan op je schaatsen.
STAP #4: VOORUIT BEWEGEN
Nu je kunt vallen en opstaan is het logische vervolg om je te leren voortbewegen op schaatsen.
Probeer eerst gewoon rechtuit te glijden met je benen ongeveer 20 centimeter uit elkaar en met een lichte kniehoek.
Let er wel op dat je je rug zoveel mogelijk recht houdt om rugklachten te voorkomen.
Gebruik waar nodig een stoel die je kunt vasthouden en voor je uit kunt duwen voor extra balans.
Houd je armen gestrekt vooruit en je handen tegen elkaar aan zodat je je lichaamsgewicht goed verdeelt. (Denk aan het zwemplankje van vroeger met leszwemmen)
Vervolgens probeer je met 1 voet naar de zijkant af te zetten. Dit doe je door deze schaats naar buiten te bewegen en onder je weg te laten glijden.
Als de schaats zover naar de zijkant gegleden is dat je je benen niet verder uit elkaar kunt krijgen is het tijd om voorzichtig af te zetten en je been op te tillen.
Plaats dit been weer naast je andere been en herhaal dit met hetzelfde been. Doe dit 10x met het ene been en vervolgens met je andere been.
STAP #5: OP 1 SCHAATS GLIJDEN
Bij schaatsen is het van cruciaal belang dat je goed in evenwicht bent en dus ook goed op 1 schaats kunt glijden.
Laat je op 2 benen aanduwen en wanneer je goed in balans bent til je 1 schaats van het ijs en probeert zo lang mogelijk op dit been te blijven glijden.
Als je merkt dat je je evenwicht gaat verliezen (als je te langzaam gaat) dan zet je je andere been weer op het ijs.
Vervolgens oefen je dit ook met je andere been.
STAP #6: VALBEWEGING
In stap 4 zette je steeds met hetzelfde been af, maar dit is natuurlijk niet écht schaatsen.
De goede schaatstechniek wordt ook wel de valbeweging genoemd omdat je letterlijk van je ene schaats op de andere valt.
Ga weer net als in de vorige oefening met licht gebogen knieën en je armen gestrekt vooruit glijden. (Laat je aanduwen)
Nu ga je op 1 been staan en laat deze naar buiten glijden en wanneer je voelt dat je niet verder naar buiten kunt zet je af.
Vervolgens “val” je op je andere schaats en beweeg je ook deze naar buiten en zet je weer af.
STAP #7: REMMEN OP SCHAATSEN
Er zijn verschillende manieren om te remmen op schaatsen en je kunt jezelf ook uit laten glijden, want je komt vanzelf tot stilstand.
Wil je echter sneller tot stilstand komen dan kun je het beste op 2 benen naast elkaar vooruit glijden met een weer een lichte kniehoek.
Vervolgend duw je de achterkant van je schaatsen naar buiten, terwijl je de voorkant juist naar binnen beweegt.
Hierdoor zal er frictie ontstaan met het ijs en zul je afremmen. Om sneller te remmen kun je simpelweg je hiel verder naar buiten drukken en je tenen verder naar binnen.
Veel gevorderde schaatsers gebruiken de glijstop zoals we die van het skiën kennen waarbij je je schaatsen ineens dwars op het ijs zet en met beide schaatsen dwars over het ijs glijdt waarbij je snel tot stilstand komt.
STAP #8: BOCHTEN SCHAATSEN
Als je pas net begint met schaatsen kun je bochten gewoon door schaatsen, je brengt simpelweg je linkerschaats iets verder naar binnen dan je rechter schaats waardoor je vanzelf naar links gaat.
Pas als je goed kunt schaatsen en voldoende balans hebt kun je pootje over proberen.
Belangrijk hierbij is dat je je lichaamsgewicht naar links beweegt en je heup goed richting de bocht beweegt.
Je gaat dan hangen in de bocht en laat simpelweg je schaatsen 1 voor 1 onder je vandaan glijden en zet aan het einde af waarbij je steeds je rechterbeen over je linkerbeen beweegt (overstappen).
STAP #9: SCHAATS EEN HEEL RONDJE
Wanneer je alle technieken los van elkaar onder de knie hebt is het tijd om het geheel te gaan combineren.
Je gebruikt de valbeweging om vaart te maken op het rechte stuk en kunt extra door versnellen met “pootje over” in de bochten.
Let erop dat je niet teveel met de punt van je schaats gaat afzetten maar probeer echt met je hiel af te zetten waardoor je tijdens de afzet de gehele oppervlakte van het ijzer gebruikt.
Dit is vooral van toepassing bij vaste schaatsen, want met de klapschaats wordt je hier sowieso toe gedwongen.
Waarna je na een compleet rondje van 400 jezelf tot stilstand brengt door middel van een “glijstop” met beide benen naast elkaar.
STAP #10: NEEM SCHAATSLESSEN
Uiteraard leer ik je in dit artikel slechts de theorie en kan ik het niet voordoen, daarom is het verstandig om schaatslessen te nemen.
Ook als gevorderde schaatser kun je overigens schaatslessen nemen, want er zijn altijd wel een aantal aandachtspunten om op te letten of verbeterpunten.
Bij elke ijsbaan (volgens mij) kun je schaatslessen nemen en dan kun onder begeleiding van gediplomeerde schaatstrainers de beste begeleiding krijgen.
Zij kunnen net iets verder in detail treden waarom het jou maar niet lukt om je evenwicht te houden en te blijven staan.
Check ook de onderstaande schaatslessen van de Nederlandse topschaatsster van weleer Barbara de Loor voor Zappsport.
PRAKTISCHE TIPS VOOR BEGINNENDE SCHAATSERS
- Blijf aan de buitenkant van de baan, rijden snellere en ervaren schaatsers op de binnenbaan van de ijsbaan. Voorkom ongelukken en blijf dus op de buitenbaan.
- Ga met één of meerdere vrienden of vriendinnen schaatsen, zo kun je elkaar motiveren, helpen en van elkaar afkijken en samen leren.
- Draag een skeeler- of schaatshelm, het dragen van een helm tijdens het schaatsen is niet verplicht maar kan veel letsel voorkomen. Zet dus altijd een helm op als je nog niet zo goed kunt schaatsen.
- Pas op voor scheuren en obstakels, bij het schaatsen op natuurijs kunnen er scheuren in het ijs ontstaan. Probeer hier zo weinig mogelijk overheen te schaatsen om valpartijen te voorkomen.
- In het verlengde hiervan moet je bij het schaatsen op natuurijs ook op obstakels letten en er niet overheen rijden. Bijvoorbeeld takjes of vogelpoep kunnen ervoor zorgen dat je schaats meteen stilstaat en jij voorover valt.
- Ken je eigen krachten, ga bij het schaatsen op natuurijs niet te ver van huis omdat je dezelfde afstand ook weer terug moet schaatsen. Je kunt in dit geval beter kleine rondjes rijden zodat je nooit ver van het opstappunt verwijderd bent.
- Wees geen ontdekkingsreiziger, wellicht overbodig om te zeggen maar ga niet schaatsen op plekken waarvan je niet weet of het ijs dik genoeg is. Vooral als beginnende schaatser wanneer je niet weet hoe je uit een wak moet komen kun je het beste alleen schaatsen waar al veel andere mensen hebben geschaatst en nog steeds schaatsen.
Veel schaatsplezier toegewenst voor komende winter!
GET IN SHAPE FOR WINTER!
Wil jij graag leren schaatsen, maar ben je nog lang niet fit voor de komende winter? Dan heb ik de oplossing voor jou!
Het Droog Trainen Protocol van de Droog Trainen Academia helpt jou om in recordtempo fit te worden met hun unieke trainingsschema’s én voedingsschema’s.
Onder begeleiding van de beste professionals op hun eigen vakgebied helpen ze jou fit te worden.
Zo krijg je o.a. begeleiding van: sportdiëtisten, personal trainers en bewegingswetenschappers om jouw doel sneller te bereiken.
Niet-goed-geld-terug garantie (+ Kortingslink)
Zij werken via de mail en de speciale app nauwlettend samen met jou voor het beste resultaat en zo heb je op deze manier ook een stok achter de deur.
Je kunt het Droog Trainen Protocol overigens gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.
Verbeter je overall fitheid en ga gezonder leven met het Droog Trainen Protocol voor zowel mannen als vrouwen zodat jij ook klaar bent voor het komende schaatsseizoen!
MANNEN KLIKKEN HIER! VROUWEN STARTEN HIER!
Ruim 15.000 fitte mensen gingen je al voor!