Zelf een schaatsplank maken [Het ultieme schaats fitness apparaat]

Schaatsplank schaats fitness apparaatAls je op social media de zomertrainingen van onze Nederlandse schaatstoppers een beetje hebt gevolgd dan zie je dan zie je ze keer op keer heen en weer glijden op een schaatsplank.

In dit artikel ga dieper in op de geschiedenis van de schaatsplank, hoe je deze in kunt zetten in je trainingsschema en natuurlijk hoe je zelf makkelijk zo’n schaatsplank kunt maken.

Hoewel zo’n schaatsplank en de bijbehorende slofjes om je voeten niet altijd cool zijn is dit schaats fitness apparaat wel de ideale manier om in de zomer in je woonkamer of lekker buiten aan je schaatstechniek te werken.

GESCHIEDENIS VAN DE SCHAATSPLANK

De schaatsplank is bedacht door de Amerikaanse schaatslegende Eric Heiden die op de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid alle 5 schaatsafstanden op zijn naam schreef.

Een jaar voor de Winterspelen van 1980 ging Mart Smeets bij Heiden op bezoek en maakte een portret over deze nieuwe Amerikaanse schaatsheld.

Naast het gebruikelijke diepte interview kwamen ook zijn spartaanse trainingsschema’s en (voor ons nog onbekende) trainingsmethoden ter sprake.

Zo trainde Heiden namelijk niet alleen op de schaatsbaan en op de fiets, maar maakte hij ook de schaatbeweging op zelfgemaakte gladde plank.

Hij gleed uren met geitenwollen sokken over dit “slideboard” heen en weer om zijn schaatshouding te perfectioneren en zijn spieren te trainen.

Eric Heiden tijdens de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid

Eric Heiden in zijn gouden schaatspak tijdens de Olympische Spelen van 1980.

IEDEREEN GING DOEN WAT HEIDEN DEED

Nadat hij op de Olympische Spelen van 1980 alle gouden medailles had gewonnen ging iedereen de methoden van Eric Heiden kopiëren.

Zo deed ook deze rare glijplank zijn intrede in Nederland en waren ook de Nederlandse schaatsers er niet meer vanaf te slaan en ontpopte de schaatsplank zich als het ultieme schaats fitness apparaat.

Ook viel Heidens volledige fysieke gesteldheid op en was hij niet alleen in zijn benen erg sterk, maar was hij gewoon een allround topatleet.

Dit bewees hij in 1986 door deel te nemen aan de Tour de France echter haalde hij Parijs net niet omdat hij in de 18e etappe op moest geven door een zware valpartij.

Tot op de dag van vandaag is de schaatsplank immens populair en niet meer weg te denken uit de trainingsschema’s van schaatsers.

Anice Das op de schaatsplank in 2016 Twitter

Anice Das op de schaatsplank in 2016. (Bron: Twitter)

WELKE SPIEREN TRAIN JE OP DE SCHAATSPLANK?

Op de schaatsplank train je eigenlijk alle spieren die je ook op schaatsen nodig hebt.

Zo kun je je bovenbenen en bilspieren flink vol laten lopen met melkzuur op de schaatsplank als het hartje zomer is en er ligt geen zomerijs.

Maar het belangrijkste is toch wel dat je in de zomer aan je techniek kunt blijven schaven en ervoor kunt zorgen dat je de juiste hoeken pakt.

Je zult misschien denken: “Ga in de zomer lekker skeeleren!” en hier ben ik het ook wel gedeeltelijk mee eens.

Echter is de skeelertechniek toch wel lichtelijk anders dan de specifieke schaatstechniek.

Zo zul je op skeelers toch meer met je punten afzetten, terwijl dit op schaatsen echt niet de bedoeling is.

Hier zul je op deze schaats fitness machine geen last van hebben omdat je niet vooruit komt en alleen maar zijwaarts kunt afzetten waardoor je nooit op je punten kunt “rijden”.

ZELF EEN SCHAATSPLANK MAKEN

Zelf een schaatsplank makenHet is vrij eenvoudig om zelf een schaatsplank te maken zodat ook jij thuis uren van links naar rechts en terug heen en weer kunt glijden op je sloffen.

Dit heb je nodig:

  • 1 plaat 18mm betonplex van 245x60cm (1 standaard plaat van 245×120 door de helft gezaagd)
  • 2 balkjes van 7x4cm en 60cm lang
  • schroeven
  • bouten en moeren

Zoals gezegd ga je naar je plaatselijke bouwmarkt en koopt een betonplex plaat met een standaardafmeting van 245×122 en deze laat je doormidden zagen.

Schroef vanaf de onderkant het ene balkje op ongeveer 15cm van het einde van de plank.

Vervolgens boor je aan de andere kant gaten in de plank op 15,30 en 45cm van het andere einde van de plank.

Op deze manier kun je deze kant verstelbaar maken en dit balkje bevestigen met bouten en moeren zodat je deze makkelijk weer los kunt schroeven om de plank juist langer of korter te maken.

In de onderstaande video legt Erben Wennemars perfect uit hoe je zelf makkelijk op deze manier een schaatsplank kunt maken.

Als je schaatsplank klaar is dan kun je deze nog gladder maken door deze in te wrijven met meubelspray.

Nu is het alleen nog zaak dat je simpele slofjes maakt van badstof om deze om je schoenen te kunnen binden om goed heen en weer te kunnen glijden.

Je kunt hier overigens ook prima oude en veel te grote geitenwollen sokken voor gebruiken.

SCHAATSPLANKEN IN JE TRAININGSSCHEMA

Trainingsschema grafiekOk, nu heb je een hele mooie schaatplank gemaakt en kun je deze in gebruik nemen, maar hoeveel uur moet je nu op deze plank doorbrengen om in topvorm het schaatsseizoen in te gaan?

Uit ervaring weet ik dat schaatsplanken maximaal 10 tot 15% van je trainingsschema moet zijn, absoluut niet meer.

Je moet het eigenlijk meer als soort extraatje zien dan als een volwaardige training en het uitsluitend gebruiken om met een lage trainingsintensiteit aan je houding en je hoeken te werken.

De belangrijkste trainingen die je in de zomermaanden kunt uitvoeren zijn nog steeds wielrennen om je conditie op te bouwen.

Daarnaast is het belangrijk om veel tijd in de sportschool door te brengen om krachttraining te doen en je spieren sterker te maken.

Tip: Ben je op zoek naar goede trainingsschema’s om meer spierkracht te krijgen dan kan ik je het Droog Trainen Protocol van harte aanraden.

Naast de beste trainingsschema’s vind je in het Droog Trainen Protocol ook perfect gebalanceerde voedingsschema’s om je overall fitheid te verbeteren.

Echter de beste manier om te trainen voor schaatsen is natuurlijk door te gaan schaatsen en dat kan gelukkig steeds meer in binnen- en buitenland omdat steeds meer ijsbanen ervoor kiezen om ook in de zomer tijdens bepaalde weken een ijsvloer neer te leggen.

BEN JIJ AL KLAAR VOOR HET NIEUWE SCHAATSSEIZOEN?

Schaatsen op natuurijs bij zonsondergangHet schaatsseizoen barst alweer bijna los en in het buitenland worden zelfs alweer (nationale) records gebroken in de aanloop naar dit Olympische seizoen.

Ik ben benieuwd of jij als recreatieve schaatser, gevorderde schaatser of wellicht zelfs professionele schaatser die dit artikel leest een schaatsplank thuis hebt staan.

Zo ja, heb je er veel op gestaan en van links naar rechts gegleden, of ben je zoals ik gedaan heb vooral lekker veel gaan skeeleren?

Er gaat namelijk niets boven de wind in je haren te voelen en de snelheid en sensatie van skeeleren te beleven!

1 gedachte over “Zelf een schaatsplank maken [Het ultieme schaats fitness apparaat]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *