Kinderen leren skeeleren, jong geskate is oud geskeelerd!

Als kind was ik helemaal gek van inline-skaten en skeeleren en natuurlijk wil ik ook mijn kinderen leren skeeleren (als zij er behoefte aan hebben natuurlijk).

Maar waar kun je als ouders van enthousiaste kinderen nou het beste mee beginnen en hoe pak je het aan? Daar ga ik in dit artikel antwoord op proberen te geven.

Voor het gemak ga ik er in dit artikel vanuit dat jij als ouder een (redelijk) gevorderde skeeleraar bent en je kind pas begint met skeeleren.

Wanneer kun je beginnen met skeeleren leren?

Kinderen leren skeelerenWanneer je kind een jaar of 5 of 6 is kun je kun je prima beginnen met skeeleren.

Ik zou je wel aan willen raden om dit op een gesloten parkeerplaats of rustige weg doen.

Ook is het belangrijk om je kind meteen beschermers om te doen, dit is niet alleen nu veilig, maar zo raakt hij of zij er ook aan gewend en blijven ze deze dragen.

Ik zou in eerste instantie ook niet al te dure, maar wel stevige, skeelers/skates aanschaffen voor je kids, omdat ze er snel uit groeien.

Misschien nog belangrijker omdat kinderen snel hun interesse kunnen verliezen en ineens op bijvoorbeeld voetbal willen.

Kinderen leren skeeleren door ze te laten spartelen?

Als je voor het eerst skates om de voeten van je kind bindt dan is het zaak om hem of haar goed vast te houden.

Ga bijvoorbeeld zelf heel langzaam rijden en zeg dat hij/zij alleen de beentjes bij elkaar hoeft te houden om mee te rollen.

Als je kind dreigt te vallen til je hem gewoon op tot hij of zij de skates weer recht op het asfalt heeft voordat je hem/haar weer laat zakken.

Dit kan dus letterlijk betekenen dat je je kind leert skeeleren door hem of haar even in de lucht te laten spartelen.

Voor het gemak ga ik er vanaf nu vanuit dat het een jongetje is, want ik word nu al gek van de hele tijd hij/zij en hem/haar te moeten typen.

Loslaten en zelf skeeleren

Meisje op skates cartoonAls hij stabiel aan jouw hand mee kan rollen is het tijd om los te laten. Geef hem een klein duwtje en laat hem eerst gewoon rechtuit rollen met de benen bij elkaar.

Natuurlijk blijf je er zelf naast rijden om hem op te vangen als hij dreigt te vallen.

Ok, het lukt je kind om goed in balans te blijven als hij op twee skates recht vooruit rolt.

Zullen we dan nu eens proberen om hem daadwerkelijk zijn eerste slagjes te laten maken?

Begin met uit te leggen hoe hij sneller kan en kan blijven voortbewegen als hij van de ene op de andere voet hupt.

Natuurlijk blijf je ernaast rijden voor het geval hij dreigt te vallen.

Dit zal bij de meeste kinderen op jonge leeftijd nog niet heel soepel eruit zien, maar over het algemeen pikken kinderen dit verrassend snel op.

Hij zal echt nog vaak genoeg vallen als jij er niet bij bent, maar als je vanaf jonge leeftijd aanleert om altijd de goede beschermers en een helm te dragen is de kans op letsel klein.

Skeelerlessen en skeelertraining

Als je kinderen echt enthousiast zijn over skeeleren en beter en sneller willen leren skeeleren is het misschien leuk om hem aan te melden bij een skeelerclub voor skeelerlessen.

Kids die vanaf jonge leeftijd begeleid worden door een coach en wekelijks skeelertraining volgen zie je week na week met sprongen vooruit gaan.

Echter het allergrootste pluspunt van je kind aanmelden bij een skeelerclub is het maatschappelijke effect ervan.

Meer plezier door samen leren skeeleren

Inline-skateDoor in de zomermaanden wekelijks samen met leeftijdsgenoten skeelertraining te volgen zal hij nieuwe vriendjes maken, waardoor kinderen veel plezier beleven aan het leren skeeleren.

In de wintermaanden kan dit wellicht worden voortgezet op de ijsbaan.

Wist je overigens dat er in Heerenveen een overdekte skeelerpiste is geopend waar iedereen (tegen betaling) op mag rijden, zodat je ook in de winter kun skeeleren?

Om te checken of er ook een skeelerclub bij jou in de buurt is, kijk je op Skeelernieuws.nl voor (bijna) alle skeelerbanen en clubs in Nederland.

Pas maar op, want binnen de kortste keren rijdt hij pappa of mamma nog een keer he-le-maal aan gort, maar goed dat is het risico van je kinderen leren skeeleren natuurlijk.

Jong geskate is oud geskeelerd!

Meisje op rolschaatsenJong geskate is oud geskeelerd, deze stelling gaat zeker op, kinderen die op jonge leeftijd op skates/skeelers zijn gezet door zijn of haar ouders hebben hier op latere leeftijd profijt van.

Wil dit zeggen dat je het skeeleren op latere leeftijd nooit meer goed zult leren? Nee absoluut niet, maar je hebt gewoon een voorsprong als je jong begint.

De beste manier is om samen kinderen leren skeeleren. Dit kan met vriendjes in de buurt zijn, waardoor kinderen met vallen en opstaan van elkaar kunnen leren.

Maar dit kan ook op de skeelerclub zijn waar ze met nieuwe vriendjes onder leiding van een trainer de fijne kneepjes van het skeeleren onder de knie krijgen.

Hoe dan ook, bind je kind rond zijn of haar 6e jaar eens een paar skates onder en je merkt vanzelf of ze dit leuk vinden. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *