Benen scheren voor skeeleren + handige tips & tricks

Benen scheren voor skeelerenEen veelgestelde vraag van mensen die komen kijken naar een skeelerwedstrijd is vaak: “Waarom zou je je benen scheren voor skeeleren?”

In het wielrennen is het scheren van de benen niet meer weg te denken uit het peloton en voor skeeleren geldt hetzelfde, maar waarom willen deze topatleten altijd gladde beentjes hebben?

Wellicht nog prangender is de vraag: “Moet je als recreatieve skeeleraar je benen ook scheren?” Ook op deze vraag wil ik je helpen een passend antwoord te vinden.

WAAROM BENEN SCHEREN VOOR SKEELEREN?

Voor professionele skeeleraars of wielrenners zijn er 3 in het oog springende redenen waarom ze hun pootjes ontharen.

  1. Massage: Professionele sporters worden vaak na afloop van trainingen en wedstrijden gemasseerd. Bij het masseren van onbehaarde benen is er minder kans op haarvat-ontsteking en is er bovendien minder massageolie nodig dan bij de behaarde variant.
  2. Minder kans op ontsteking na valpartij: Onbehaarde benen verminderen het risico op ontsteken van de opgelopen wond bij een valpartij. Bovendien zijn deze schaafwonden veel beter te behandelen dan wanneer er wel haar op de benen zit, denk maar eens aan tape en pleisters die je van de huid moet trekken met veel haar ertussen (AUW).
  3. Sociale druk: Je benen scheren als skeeleraar en sowieso als wielrenner laat aan je tegenstanders zien dat je toegewijd bent aan de sport. Vooral bij wielrennen is het een soort traditie en is het gewoon “not done” om aan de start te verschijnen met behaarde benen. In het skeelerpeloton is deze regel ook al geruime tijd van kracht en wordt het simpelweg niet gewaardeerd als je je benen niet scheert.

MINDER LUCHTWEERSTAND MET GESCHOREN BENEN?

Skeeleraars in een bochtAltijd als deze vraag naar boven komt dan moet men ook altijd denken aan het feit dat je minder luchtweerstand zou ervaren simpelweg omdat je benen natuurlijk superglad zijn.

Je zou dus feitelijk sneller zijn als je gladde benen hebt, want immers minder luchtweerstand betekent meer snelheid.

Dit klopt uiteraard als een bus maar hoeft niet per se op te gaan voor de luchtweerstand die behaarde benen creëren.

Er zijn namelijk ook onderzoekers die denken dat de haren op je benen juist voor een soort wervelwind rond je benen zorgen en je juist voortstuwen.

Dit kun je vergelijken met de haaienpakken waarin een aantal jaar geleden bij het zwemmen wereldrecord na wereldrecord werden gebroken en deze pakken uiteindelijk werden verboden.

Ook doet het me denken aan de strips die schaatsers tijdens de Olympische Spelen van 1998 in Nagano op hun pak plakten, alleen zijn het in dit geval natuurlijke strips.

Als je het mij vraagt zal het antwoord wel een beetje in de midden liggen en is het verminderen van luchtweerstand niet de voornaamste reden waarom een skeeleraar zijn of haar benen zou moeten scheren, omdat vooral hygiëne en verzorging van schaafwonden na een valpartij volgens mij veel belangrijker zijn.

SCHEREN OF HARSEN?

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden en dit gaat ook op voor het ontharen van je benen.

Zo kun je uiteraard kiezen voor scheren maar bijvoorbeeld ook voor harsen of zelfs het haar definitief weg laten halen met lasers.

Harsen

Het harsen van je benen heeft een aantal voordelen en nadelen ten opzichte van scheren die ik hieronder met je ga doornemen.

Het grote voordeel van harsen in vergelijking met scheren is dat de haren langer wegblijven omdat je ze inclusief wortel verwijderd.

Omdat je de haren niet afsnijdt zoals met scheren groeien de haartjes zachter terug omdat er geen scherpe snijranden kunnen ontstaan. Daarnaast heb je uiteraard geen last van scheerirritatie en rode vlekken op je huid van het scheren.

Het grootste nadeel van harsen in vergelijking met scheren is dat het langer duurt en (vooral de eerste paar keren) pijnlijk kan zijn.

Scheren

Nivea en Gilette scheerproductenHet grote voordeel van je benen scheren is natuurlijk dat het erg snel gaat en eenvoudig is om te doen.

Daarnaast is scheren natuurlijk goedkoop, erg efficiënt en pijnloos (mits je je niet snijdt uiteraard).

Echter aan scheren kleven ook wel degelijk enkele nadelen ten opzichte van harsen. Een groot nadeel is dat de haren veel sneller terug zullen zijn en je dus vaker moet scheren.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat je de wortel van het haar niet verwijdert maar enkel en alleen het haartje aan de oppervlakte.

Daarom zul je al snel weer stoppeltjes voelen en duurt het niet lang voor de haren ook alweer zichtbaar zijn en het hele proces weer vanaf het begin kan beginnen.

Laser ontharen

Je kunt er ook voor kiezen je benen te laten ontharen door middel van laserbehandeling en het grote voordeel hiervan is dat de haren nooit weer terugkomen.

Echter is dit wel een erg kostbaar proces omdat er vaak meerdere behandelingen nodig zijn. De gemiddelde kosten van het volledig ontharen van je benen bedragen ongeveer €1.000.

Echter werkt dit niet bij elk haartype en vooral haarkleur even goed. Ontharen met een laser werkt het beste bij donkere haren op een lichte huid.

Houd er na de behandeling wel rekening mee dat je huid minder goed is beschermd tegen de zon en je dus altijd in moet smeren met zonnebrand.

TIPS & TRICKS VOOR HET SCHEREN VAN JE BENEN

  • Als je voor het eerst je benen scheert is het belangrijk om eerst een trimmer of tondeuse te gebruiken om de grootste beharing te verwijderen, ga vervolgens verder met een scheermesje om het geheel te finetunen.
  • Het is belangrijk om altijd een nieuw scheermesje te gebruiken omdat je je met een versleten mesje veel sneller zult snijden.
  • Gebruik altijd scheerschuim of scheergel om irritaties aan de huid waar mogelijk te voorkomen.
  • Scheer van onder naar boven tegen de haarrichting in om een zo glad mogelijk resultaat te krijgen.
  • Doe het rustig aan, als je overhaast scheert zul je je veel eerder snijden dan wanneer je relaxed bent tijdens je scheerbeurt.
  • Voor het scheren van de achterkant van je benen en je knieholtes kun je het beste een spiegel gebruiken zodat je kunt zien wat je doet en geen plekjes overslaat. Of laar je achterkant door een ander doen.

JE BENEN SCHEREN VOOR SKEELEREN

Vrouw scheert haar benenOm terug te komen op de vraag of je je benen moet scheren voor skeeleren is het antwoord simpel: Nee niks moet!

Als je echter op hoog niveau skeelert dan ontkom je er niet aan, want wil je in het skeelerpeloton serieus genomen worden dan kun je maar beter je benen scheren (erg vergelijkbaar met wielrennen).

Daarnaast zul je als aanstormend topsporter ook vaak gemasseerd willen worden en veel sportmasseurs beginnen niet eens als er nog een oerwoud van haar op je benen zit.

Ook voor recreatieve skeeleraars is het aan te raden om de benen te scheren omdat het na een valpartij erg pijnlijk kan zijn om bandages te verwijderen als er zich haartjes op de schaafwonden bevinden.

Bovendien lijkt het ook gewoon een mooier en hygiënischer en je weet het: “Het oog wil ook wat!”

Scheer jij je benen altijd perfect glad? Laat het weten in de reacties hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *