Hoe werken compressiekousen en welke zijn de beste?

Compressiekousen, je ziet ze tegenwoordig te kust en te keur voorbijkomen. Van piloten tot stewardessen en van diabetici tot hardlopers en voeg ook gerust skeeleraars aan dat lijstje toe.

Compressiesokken hebben dan ook veel gezondheidsvoordelen omdat ze er voornamelijk voor zorgen dat de doorbloeding verbetert.

Compressietherapie wordt dan ook veel gebruikt bij het herstellen van verschillende blessures en het in vorm houden van je spieren.

Ben je nieuw in de wereld van compressietherapie en de bijbehorende sokken? Dan volgt hieronder een beknopte en bondige uitleg hoe compressiekousen precies werken en hoe ze jouw kunnen helpen.

Hoe werken compressiekousen en welke zijn de beste?

Wat zijn compressiekousen?

Compressiekousen zijn sterk verschillend met normale kniehoge sokken die je in een reguliere winkel koopt.

Zo zitten ze gebruikelijk het strakst rondom de enkel en worden ze richting de knie iets minder beknellend.

Ze staan erom bekend dat ze de doorbloeding in de benen en voeten verbeteren, maar hoe werkt dit nou precies?

Omdat je benen en voeten zich aan de onderkant van je lichaam bevinden en ook het bloed in je aderen onderhevig zijn aan zwaartekracht moet je lichaam extra hard werken om dit bloed weer omhoog richting je hart te pompen.

Wanneer je bloedcirculatie niet optimaal is kan je bloed niet goed zijn weg omhoog vinden waardoor het soms ophoopt en er zwellingen in voeten en benen kunnen ontstaan. Daarnaast kan dit voor vermoeidheid en pijnklachten zorgen.

Compressiekousen kunnen dit probleem verhelpen omdat ze ontworpen zijn om de voeten en benen net genoeg af te knijpen om de doorbloeding naar het hart te verbeteren en zwellingen te verminderen.

Omdat compressiesokken zo’n eenvoudige oplossing is voor verschillende medische problemen en situaties zijn ze al snel het proberen waard, want baat het niet dan schaadt het niet.

Compressiesokken en verschillende medische condities

Er zijn veel verschillende medische condities die voor opgezwollen en pijnlijke voeten en benen kunnen zorgen. Dit kan zowel voorkomen uit problemen met de doorbloeding als het feit dat sommige mensen simpelweg sneller zwellingen krijgen.

Een van de condities die goed reageren op het dragen van compressiesokken is hielspoor, oftwel fasciitis plantaris.

Deze speciale sokken zorgen zoals gezegd voor een betere bloedcirculatie wat zorgt voor een snellere heling en iets meer ondersteuning aan de hiel en achillespees geeft.

Vooral mensen die last hebben van zweren of stollingsproblemen zoals bijvoorbeeld trombose kunnen veel baat hebben bij het dragen van compressiekousen.

Deze kousen kunnen de zwelling verminderen/voorkomen en het risico op het ontstaan van bloedproppen verminderen waardoor nog ernstigere gezondheidsklachten veelal kunnen worden voorkomen.

Skeeleren met compressiekousen

Hoewel compressiekousen veelal niet gezien worden als fashion item hebben ze wel degelijk een functie, ook wanneer je gaat skeeleren.

Omdat je met skeeleren een herhaaldelijke beweging maakt die veel van je beenspieren vergt kunnen compressiekousen een welkome ondersteuning bieden.

Met behulp van deze speciale sokken kun je namelijk het lactaatgehalte in je bloed verminderen, of met andere woorden verzuring voorkomen of uitstellen.

Wanneer je ook na de training compressiekousen draagt helpt dit de bloedcirculatie verbeteren, spierpijn verminderen en helpt het je sneller te herstellen.

Een andere leuke bijkomstigheid is daarnaast, hoewel ze niet bepaald fashionable zijn, dat compressiesokken wel erg aangenaam kunnen zitten in je skeelerschoen, vooral wanneer je er niet van houdt om op blote voeten te skeeleren.

Compressietherapie na een operatie

Na verschillende operaties wordt compressietherapie aangeraden om sneller te kunnen herstellen.

Daar waar sommige operaties bijzonder kort zijn en je erg snel weer herstelt zorgen andere operaties er juist voor dat je uiterst lang niet ter been bent en met de benen omhoog ligt.

Artsen raden mensen aan compressiekousen te dragen wanneer ze meerdere dagen of weken na de operatie niet op hun benen kunnen staan en niet kunnen lopen om de doorbloeding in de benen gaande te houden en de kans op bloedproppen en ophopingen te verminderen.

Hardlopen op het strand met compressiesokken

Compressiesokken in de lucht

Je denkt er wellicht niet over na maar compressiesokken zijn ook een ware must-have voor mensen die vaak vliegen.

Want als je gedurende een lange periode veel ligt of zit (zoals in een vliegtuig) zonder je benen te bewegen of lopen kan dit ervoor zorgen dat het bloed gaat stollen en er bloedproppen ontstaan.

Dit proces kan worden versterkt door de lage luchtdruk die er heerst in de cabine van een vliegtuig, dit wordt ook wel vliegtuigtrombose genoemd. Overigens draagt de langdurige hoek in de knie, zoals wanneer je in een vliegtuigstoel zit, ook niet bij aan een gezonde doorbloeding van de benen.

Voor piloten, stewardessen en iedereen die vaak vliegt kan het dragen van compressiekousen voor net iets meer doorbloeding in de benen zorgen die ze anders waren misgelopen.

Compressiekousen dragen voor het comfort

Zelfs wanneer je geen piloot of sporter bent en geen medische conditie of operatie achter de rug hebt waarbij het dragen van compressiekousen veel voordeel met zich mee kan brengen kun je ze alsnog wel dragen.

Veel mensen ervaren het dragen van deze kousen als zeer comfortabel, vooral ’s avonds. Met name wanneer je een zwaar beroep hebt waarbij je de hele dag op je voeten moet staan en je benen erg vermoeid zijn kun je met behulp van compressiekousen goed herstellen.

Het dragen van compressiesokken is een eenvoudige manier om de bloedcirculatie te verbeteren en je benen en voeten gezond(er) te houden.

Tip: Check hieronder een aantal prima compressiekousen (in verschillende prijscategorieën) die je eenvoudig via bol.com verkrijgbaar zijn:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *