Hoe kun je scheenbeenvliesontsteking voorkomen en shin splints behandelen?

Een veel voorkomende blessure die skeeleraars en schaatsers tegen zullen komen is scheenbeenvliesontsteking, in het Engels ook wel shin splints genoemd.

Deze scheenbeenirritatie wordt in veel gevallen veroorzaakt door overbelasting, maar kan ook komen door het dragen van verkeerd schoeisel.

Inhoud

WAT IS SHIN SPLINT?

Scheenbeenvliesontsteking skeelerenDe term shin splint is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen aan de schenen, maar (vooral in Nederland) bedoelen we vaak scheenbeenvliesontsteking.

Over het algemeen wordt door artsen en fysiotherapeuten onderscheid gemaakt tussen 2 verschillende scheenbeenklachten, namelijk:

  1. Het hebben van een scherpe pijn die uitstraalt vanuit het midden van het scheenbeen. Wanneer men op deze plek drukt kan dit erg pijnlijk zijn en er is mogelijk sprake van een zwelling aan de binnenzijde van het scheenbeen. Men kan met dit been geen inspanningen doen vanwege de pijn en dus is sporten onmogelijk.
  2. Scherpe pijn aan de buitenzijde van het scheenbeen waarbij de scheenbeenspier hard kan aanvoelen.

Daarnaast zijn er nog vele andere blessures aan het scheenbeen en de scheenbeenspier die allemaal onder de groep shin splints vallen.

Een voorbeeld hiervan is een stressfractuur aan het bot zelf. Door overbelasting ontstaan er vele kleine scheurtjes in het scheenbeen en wordt het bot broos.

Voor alle vormen van shin splints geldt dat je meteen hulp moet inschakelen, want anders kunnen de klachten snel verergeren.

OORZAKEN VAN SCHEENBEENVLIESONTSTEKING

Zoals gezegd is de meest voorkomende oorzaak van scheenbeenvliesontsteking overbelasting en zul je dit het snelst voelen op ongeveer 8 centimeter boven de binnenenkel tegen het scheenbeen aan.

Omdat er gedurende een langere periode (bijvoorbeeld lange afstanden skeeleren) met grote kracht aan de spier wordt getrokken kan er vooral bij de aanhechting van de spier aan het scheenbeen grote irritatie ontstaan.

Hierdoor kan deze plek erg pijnlijk worden en als je dan doorgaat met deze spier te belasten kan er een ontsteking ontstaan.

VEEL SHIN SPLINTS BIJ SKEELEREN EN SCHAATSEN

Schaatsen vectorMet skeeleren en schaatsen loop je een buitengewoon groot risico om vroeg of laat te maken te krijgen met een shin splint.

Dit heeft vooral te maken met de specifieke skeelerhouding waarbij je benen constant vermogen moet leveren met een grote kniehoek.

Dankzij deze gebogen houding wordt er vanuit je rugspieren en vanuit je core constant aan je beenspieren getrokken en blijven deze constant op spanning.

Dit geldt dus ook voor je scheenbeenspieren waardoor je dus een groot risico loopt om deze spieren te overbelasten.

Andere sporten waarin shin splints vaak voorkomen zijn: wielrennen, voetbal en hardlopen.

Bij hardlopers heeft dit in veel gevallen te maken met verkeerd en slecht schoeisel en een slechte looptechniek.

SCHEENBEENVLIESONTSTEKING VOORKOMEN

Scheenbeenvliesontsteking en andere vormen van shin splint zijn relatief makkelijk te voorkomen.

Het is namelijk te voorkomen met een goede opbouw in je inspanningen en een goed trainingsschema en je spieren genoeg rust geven.

Zoals ik al zei is het belangrijk om genoeg rust te nemen na een grote inspanning zodat al je spieren, waaronder je scheenbeenspieren, goed kunnen herstellen voor de volgende training.

Je kunt shin splints ook voorkomen door je benen goed te trainen en versterken.

De beste oefening die je hiervoor kunt doen is de zogenaamde ‘leg press’ in de sportschool.

Compressiekousen

Het dragen van compressiekousen tijdens het skeeleren kan helpen om een shin splint en met name scheenbeenvliesontsteking te voorkomen.

Compressiekousen stimuleren namelijk de bloedsomloop en helpt afvalstoffen en ophopingen van melkzuur sneller af te voeren.

Daarnaast geven ze meer stabiliteit aan je kuitspieren waardoor ook je scheenbeenspieren minder worden belast en versnellen het herstel als je wel een shin splint hebt opgelopen.

<script>

SHIN SPLINTS BEHANDELEN

Koelen met ijsOm shin splints te behandelen is het belangrijk om meteen je training te staken als de symptomen van shin splint voelt.

Dus als je plotseling een stekende spierpijn in je scheen voelt moet je niet denken dat je dit er wel uit rijdt met skeeleren.

En vaak zul je denken dat dit je wel lukt omdat de stekende pijn na een aantal minuten af zal nemen naarmate je spieren warmer worden.

Echter is dit een grote misleiding van je lichaam omdat de pijn na je inspanning erger terug zal komen en langer aan zal houden.

Er zijn echter wel een aantal manieren waarop je een vorm van shin splint kunt voorkomen of behandelen:

  • Het belangrijkste onderdeel van de behandeling van een shin splint is je spier meteen rust te geven.
  • Daarna moet je de pijnlijke plek meteen koelen met een coldpack of los ijs in een theedoek. Zorg ervoor dat je het ijs niet in direct contact met je been brengt maar dat er altijd een theedoek of handdoek tussen zit. Koel je scheenbeen een aantal dagen en doe direct na het koelen rekoefeningen om je spier niet extra te laten verstijven.
  • Na het koelen kun je een warm bad of sauna nemen om de doorbloeding in je spieren op gang te houden. Dit zal het herstelproces versnellen en zul je er in veel gevallen na een week geen last meer van hebben.
  • Daarnaast moet je bij jezelf te rade gaan wat de oorzaak van de blessure kan zijn. Het kan bijvoorbeeld komen door slecht of versleten schoeisel of in het geval van skeeleren dat je zwaarder (te hard) bent gaan trainen.

SHOCKWAVE THERAPIE

Shockwave therapie shin splintsWanneer je shin splint maar niet herstelt of na behandeling steeds weer de kop opsteekt kan dit in sommige gevallen worden behandeld met shockwave therapie.

Let op, niet elke blessure is geschikt voor deze vorm van behandeling en daarom zul je eerst een strenge intake moeten ondergaan.

Deze vorm van therapie kun je niet zelf aanvragen en zal in overleg met huisarts, sportarts en/of fysiotherapeut in gang worden gezet.

Tijdens de intake in een specialistisch centrum wordt je klacht eerst in kaart gebracht met een echografisch onderzoek en ook na de behandeling (meestal 4 - 6 sessies) wordt wederom met een echografisch onderzoek de vorderingen bekeken.

Na de behandeling wordt in samenspraak met jou en een sportarts een op maat gemaakt trainingsschema opgesteld om een vervolgblessure te voorkomen.

WANNEER KUN JE WEER SKEELEREN?

Als je volledig bent genezen van de scheenbeenvliesontsteking of andere shin splint dan kun je rustig het skeeleren weer oppakken.

Dus rijd de eerste paar trainingen op ongeveer 75% van je kunnen en vermijd sprintwerk of andere explosieve trainingen.

Belangrijk is om jezelf te testen (een ander kan niet voelen wat jij voelt) en rustig de intensiteit weer opbouwen als je geen reactie krijgt.

Overigens kan het wel raadzaam zijn om na de eerste 3 à 4 trainingen je scheenbeen alsnog te koelen met ijs, ook als je geen reactie hebt gehad.

SHIN SPLINTS VOORKOMEN MET EEN GOED TRAININGSSCHEMA

De FIT MethodeAls je traint aan de hand van professionele en goede trainingsschema's is de kans dat je te maken krijgt met shin splints klein.

Daarom wil ik je de FIT Methode van Fit.nl aanraden, want als je dit eBook download wordt je voorzien van zorgvuldig uitgedachte trainingsschema's die overbelasting voorkomen.

Omdat uiteraard elk lichaam anders is en de één fitter instapt dan de ander heeft de FIT Methode 3 instapniveaus, namelijk: beginner, gevorderd en pro.

De FIT Methode is ontwikkeld door professionals op elk gebied en helpen je daarom om je gehele fitheid te verbeteren, zowel lichamelijk als geestelijk.

FIT Methode downloaden (+ Kortingslink)

Je kunt deze professionele trainingsschema's en voedingsschema's nu downloaden via onderstaande kortingslink en je gehele fitheid verbeteren.

Dankzij de 14 dagen niet-goed-geld-terug garantie loop je bovendien geen enkel risico. Is de FIT Methode niet wat je ervan verwacht of ben je niet tevreden dan krijg je gewoon je geld terug.

Wil jij ook een fit lichaam en blessures voorkomen? Download dan snel de FIT Methode via de kortingslink hieronder!

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Ruim 18.000 tevreden sporters gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *