Schaatsen kopen, hier moet je op letten!

      Geen reacties op Schaatsen kopen, hier moet je op letten!

Schaatsen kopenWil jij nieuwe schaatsen kopen voor de komende winter? Of worden het zelfs je eerste paar schaatsen die je gaan aanschaffen dan ga ik je vertellen waar je zeker op moet letten.

Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten schaatsen en voor elk ervaringsniveau en leeftijd verschillen de criteria waar je op moet letten als je schaatsen koopt.

Bovendien kun je het zo duur maken als jij wilt, maar let wel op dure schaatsen hoeven niet per se de beste schaatsen te zijn.

GESCHIEDENIS VAN SCHAATSEN

Wist je dat de mensheid al langer dan 4.000 jaar schaatst? Hoewel het waarschijnlijk in niets leek op het schaatsen wat we tegenwoordig doen bewogen onze prehistorische voorouders zich al over het ijs voort op geslepen dierenbotten.

Echter rond het jaar 1800 werden de eerste schaatswedstrijden verreden die enigszins lijken op het schaatsen wat we tot vandaag de dag kennen.

De ijsverenigingen schoten daarna in heel Nederland als paddestoelen uit de grond en het was al in 1882 dat tien van deze ijsclubs de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) oprichtten.

Schaatsen is hierna altijd een immens populaire sport gebleven in Nederland en we hebben Europees- Wereld en Olympische kampioenen afgeleverd.

Maar het grootste voorbeeld van de Nederlandse schaatsgekte is natuurlijk een mogelijke Elfstedentocht waar elke winter weer op gehoopt en over gespeculeerd wordt.

De eerste Elfstedentocht werd al in 1909 verreden en sindsdien zijn er 15 edities geweest van De Tocht der Tochten en werd de laatste editie tot nu toe in 1997 gewonnen door Henk Angenent.

Sindsdien is er erg veel veranderd en rijden we tegenwoordig vooral in overdekte ijshallen en op klapschaatsen in plaats van de ouderwetse Noren.

VASTE SCHAATSEN KOPEN, OF TOCH KLAPPERS?

Koop de beste schaatsenDus jij wilt schaatsen kopen? Dan is de eerste vraag die je voor jezelf moet zien te beantwoorden of je ouderwetse vaste schaatsen wilt of klapschaatsen.

Naar mijn mening kun je het beste altijd voor klapschaatsen kiezen, tenzij je van plan bent ijshockeyschaatsen aan te schaffen.

Op klapschaatsen rijd je zoveel soepeler als op gewone schaatsen waardoor het aanleren van de juiste techniek uiteindelijk ook makkelijker gaat zijn.

Als je schaatsen voor je kinderen gaat kopen dan kun je naar mijn mening het beste kiezen voor de Zandstra Easy Glider.

Op deze makkelijk onder te binden schaatsen sta je relatief erg laag boven het ijs waardoor het de ideale schaatsen voor kinderen zijn.

Overigens kunnen ook beginnende volwassen schaatsers uitstekend uit de voeten op de Easy Gliders.

HOOGTE VAN DE SCHAATSSCHOEN

De keuze voor de hoogte van je schaatsschoen is wellicht de belangrijkste bij het kopen van schaatsen.

Een hoge en harde schoen van kunststof die tot boven je enkel komt biedt enorm veel stevigheid en kan je helpen makkelijker in balans te blijven.

Als je een beginnende schaatser bent zou ik je altijd willen aanraden voor een hoge schaatsschoen te kiezen.

Op deze manier krijgen je enkels voldoende steun waardoor je blessures voorkomt en jij makkelijker je balans op schaatsen zult vinden.

Als je al een meer ervaren en gevorderde schaatser bent dan weet je dat je ook in een lage schoen genoeg stevigheid en stabiliteit kunt vinden.

Dit komt omdat ook deze schoenen tegenwoordig keihard gemaakt en naar jou voet gevormd kunnen worden dankzij het thermoplastische karakter van deze schoenen.

HOE KIES IK DE JUISTE MAAT SCHAATSEN?

SchaatspretOver het algemeen is de regel dat je bij het kopen van schaatsen voor een maat kleiner dan je normale schoenmaat kiest.

Tip: Koop nooit schaatsen in een maat groter dan je schoenmaat!

Schaatsen mogen best strak om je voet zitten, vooral als je van plan bent op blote voeten te gaan schaatsen.

Als recreatieve schaatser zul je wel sokken dragen in je schaatsen, maar als je als wedstrijdschaatser nieuwe schaatsen koopt dan kies je waarschijnlijk voor schaatsen op blote voeten. Houd hier bij aanschaf rekening mee.

Schaatsen op blote voeten heeft als voordeel dat je meer gevoel met je ijzers en het ijs zult ervaren.

Bovendien zul je zweetvoeten krijgen en dankzij dit vrijgekomen zweet vormt de schoen zich nóg meer rond je voet en kun je letterlijk één worden met je schaats.

PRIJS

Uiteraard kan ik niet in jouw portemonnee kijken, maar paar goede schaatsen kun je al vinden voor rond de 100 à 200 euro.

Je kunt het uiteraard zo duur maken als je zelf wilt, want een paar schaatsen uit het topsegment kunnen meer dan €1.000 kosten.

Dit wil uiteraard niet meteen zeggen dat deze beter zijn dan de iets goedkopere glij-ijzers, toch zou ik je altijd adviseren voor schaatsen van een bekend merk te kiezen.

Deze schaatsen zijn al jaren op de markt en de kwaliteit ervan is bekend en is goed. Dus met schaatsen van Viking, Maple, Zandstra en Nijdam zit je altijd goed.

Ik heb de vrijheid genomen om hieronder een aantal door mij persoonlijk geselecteerde schaatsen op een rijtje te zetten in een relatief lage prijsklasse die je zonder twijfel aan kunt schaffen en jaren plezier mee kunt beleven.

SCHAATSEN VOOR KINDEREN KOPEN

Als je schaatsen voor je kinderen gaat kopen wil ik je aanraden altijd op de stevigheid rond de enkel te letten.

Zo kun je de Zandstra Easy Glider en voor de allerkleinste schaatsertjes de Zandstra Bob Glij-ijzers DeLuxe prima aanschaffen mits je je kind stevige schoenen erin laat dragen, bij voorkeur hoge laarzen.

Deze schaatsen/doorlopers zijn speciaal ontworpen voor kinderen en zij zullen hierop met veel plezier hun eerste streekjes op het ijs zetten.

Als je de Easy Glider en Bob van het Nederlandse schaatsmerk Zandstra niet kent dan kun je de links hieronder even checken.

IJZERS ONDER JE SKEELERSCHOEN ZETTEN?

IjshockeyschaatsenIk krijg ook vaak de vraag of je niet gewoon onder je skeelerschoen ijzers kunt plaatsen zodat je op een schoen die je gewend bent kunt schaatsen en ook nog eens geld bespaart omdat je alleen ijzers hoeft te kopen.

Technisch gezien kan dit prima, omdat de steek bij de meeste schaats- en skeelerschoenen dezelfde zijn en de ijzers dus makkelijk passen en er zijn ook best wel veel mensen die dit doen.

Toch zou ik dit persoonlijk niet aanraden omdat het soms een gigantisch gepruts kan zijn om de afstellingen precies goed te krijgen.

Als je ijzers slechts een millimeter afwijken naar links of rechts zul je dit merken en hier niet lekker op schaatsen en in de zomer als je de schoen weer terug monteert op je skeelers krijg je precies hetzelfde probleem.

Daarom wil ik je aanraden, helemaal als je een beginnende schaatser bent, om het afstellen van je schaatsen aan professionals over te laten en een complete set te kopen.

VEEL SCHAATSPLEZIER GEWENST

Schaatsen op natuurijsIk hoop dat je iets hebt gehad aan bovenstaande tips en aandachtspunten waar je op moet letten bij het kopen van schaatsen.

Als je de schaatsen koopt die ik je in dit artikel aanraad dan zit je altijd goed en kun je met een gerust hart richting de dichtstbijzijnde overdekte ijsbaan rijden.

Ik wens je dan ook veel schaatsplezier toe op je nieuwe schaatsen voor de komende winter en we blijven natuurlijk hopen op een goede winter zodat we ook buiten op natuurijs kunnen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *