Review: Viking Combi Klapschaats, de ideale schaatsen voor beginners!

Viking Combi Klapschaats reviewDe Viking Combi Klapschaats is een schaats die bedoeld is voor beginners en recreatieve schaatsers.

Ik heb deze klapschaatsen een avondje kunnen testen en ik moet zeggen er zijn me vele positieve dingen opgevallen, maar ook een aantal negatieve die ik met jullie wil bespreken.

Laten we beginnen met de kenmerken van de Viking Combi Klapschaats en voor wie deze bedoeld is.

Inhoud

VIKING COMBI KLAPSCHAATS

Zoals de naam van deze klapschaatsen al doet vermoeden is de Viking Combi Klapschaats een combischaats, of combinoor.

Dit wil zeggen dat het onderstel van de schaats een kenmerkend en authentiek onderstel is die je kent van andere schaatsen, in dit geval ook daadwerkelijk een klapschaats.

Hierdoor zul je dus ook echt het verschil merken met vaste schaatsen, mocht je daar nog op rijden, en je slag kunnen verlengen.

Echter de schaatsschoen is een totaal ander verhaal. Deze is namelijk hoger, steviger en vaak met een softboot binnenschoen zoals we deze kennen van inline-skates.

Het doel van deze hogere en stevigere schoen is het schaatsen toegankelijker te maken voor beginners, mensen met weinig kracht in de enkels en recreatieve schaatsers die niet van koude tenen houden.

SOFTBOOT SCHAATSSCHOEN

Deze softboot schaatsschoen is volgens Viking gemaakt van ademend antibacterieel materiaal en dual density foam voor een optimale pasvorm en comfort.

De schoen is rond de hak en enkel van je been erg hard en stevig waardoor deze je meer balans geeft en de kans op zwikken minimaliseert.

De voorkant en het vetergedeelte van de schoen is zacht en flexibel gemaakt voor de beste pasvorm en comfort.

Je sluit de schaats met behulp van de veters die volledig van onder naar boven lopen, klittenband over de bovenkant van de wreef en een clip-sluiting aan de bovenkant van de enkel.

De Viking Combi Klapschaatsen zijn verkrijgbaar in de maten 36 t/m 47.

(KLAP) ONDERSTEL

Viking Combi klapmechanismeDe Viking Combi Klapschaats is voorzien van een klap onderstel gemaakt van hard kunststof en een ijzer van roestvrij staal.

Ook het klapmechanisme is voorzien van onderdelen gemaakt van roestvrij staal om het onderhoud tot een minimum te kunnen beperken.

Daarnaast kun je met behulp van een speciaal palletje het klapmechanisme vastzetten waardoor je een conventionele noor krijgt.

Dit zou vooral handig moeten zijn op natuurijs waarbij je het risico hebt om in een scheur te rijden en sneller voorover valt.

Persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat ik dit ooit zou gebruiken als je eenmaal aan klapschaatsen gewend bent.

Klik hier om de Viking Combi Klapschaats te bestellen!

MIJN ERVARING MET DE VIKING COMBI KLAPSCHAATS

Omdat ik normaal op een Viking Nagano Gold 2005 schoen met Viking Sapphire onderstel rijd moest ik toch wel erg wennen aan de Combi.

Toch kon ik meteen begrijpen waarom de Viking Combi zo toegankelijk zijn voor beginnende schaatsers en recreatieve schaatsers.

Dit komt omdat A: de schoen erg makkelijk aantrekt en meteen de stevigheid rond je enkels voelt.

En B: omdat je meteen met je voeten in een gespreid bedje komt omdat het voetbed erg zacht is en je voeten bovendien hierdoor lekker warm blijven.

Let opAls je besluit de Viking Combi Klapschaats (online) te kopen dan kun je het beste schaatsen bestellen in je eigen schoenmaat.

Waar andere schaatsen vaak iets groter uitvallen komen deze schaatsen eigenlijk precies overeen met je normale schoenmaat.

SCHAATSEN OP DE COMBI

Schaatsen op de Viking Combi schaatsenTijdens mijn eerste rondjes op de Viking Combi’s moest ik wel erg wennen aan de hoogte van de schoen, maar vooral ook aan de breedte van de schoen.

Omdat de bovenste clip-sluiting van de softboot schoen erg hoog zit kon ik moeilijk in de echte sportieve diepe schaatshouding zitten.

Omdat de bovenste sluiting erg stevig is en bijna aan de onderkant van je scheenbeen zit kun je je enkelgewricht niet ver naar voren kantelen waardoor je niet erg diep kunt zitten.

Geen probleem natuurlijk, want daar zijn deze schaatsen ook niet voor bedoeld. Ze zijn echt gemaakt om relatief rechtop te schaatsen (met wellicht een kleine kniehoek).

BOCHTEN SCHAATSEN

Echter het grootste probleem wat ik ondervond met de Viking Combi Klapschaats was op het moment dat ik een paar snellere rondjes probeerde te schaatsen.

Wanneer je op hoog tempo bochten probeert te schaatsen dan hang je dus meer in de bocht waardoor je schever op je schaatsen staat tijdens het pootje over.

Je hebt dan kans dat de brede schoen het ijs raakt waardoor je makkelijk onderuit kunt gaan.

Dit om nogmaals aan te geven dat deze schaatsen echt bedoeld zijn voor mensen die pas beginnen met schaatsen of alleen relaxed willen schaatsen.

Qmusic dj Mattie Valk (midden) op de Viking Combi Klapschaats.

SNEL SCHAATSEN OP DE COMBI ONMOGELIJK?

Maar is snel schaatsen op de Combi klapschaats dan echt onmogelijk? Nee, natuurlijk kun je wel hard schaatsen op deze schaatsen.

Je moet alleen je houding op de schaatsen aanpassen en voorzichtig zijn in de bochten.

Als jij echter een echte snelheidsduivel bent op het ijs dan moet ik je deze schaatsen toch afraden en kun je beter voor de echte “speed” modellen van Viking of Maple gaan.

PRIJS KWALITEITVERHOUDING

Viking Combi KlapschaatsDe prijs kwaliteitverhouding van de Viking Combi Klapschaats ligt naar mijn mening bijzonder goed omdat je erg goede schaatsen krijgt voor relatief weinig geld.

Je kunt uiteraard ergens anders waarschijnlijk goedkopere schaatsen vinden, maar deze bieden vaak niet de stevigheid en comfort die deze Vikings wel bieden.

Bovendien is Viking al decennia lang het toonaangevende schaatsmerk ter wereld en alleen met die wetenschap weet je al dat je nooit een miskoop zult begaan als je deze schaatsen koopt.

PLUSSEN EN MINNEN

+ Goede klapschaats
+ Veel stevigheid
+ Makkelijk onderbinden
+ Erg comfortabel
+ Goede prijs kwaliteitverhouding
+ Instapmodel, uitstekend voor beginners en recreatieve schaatsers
+ Van het merk Viking, dus extreem duurzaam
+ Ook erg geschikt voor kinderen (vanaf schoenmaat 36)

Niet geschikt voor gevorderde en snelle schaatsers
Niet té schuin door de bochten
Ze zijn niet bedoeld om topsnelheden op te halen

EINDOORDEEL: 8,5/10

Schaatsen op natuurijsAls eindoordeel geef ik de Viking Combi Klapschaatsen een 8,5 omdat ze precies doen waarvoor ze gemaakt zijn.

Deze schaatsen maken de drempel lager voor mensen die nog nooit hebben geschaatst en het toch eens willen proberen.

Maar ook voor die mensen die net even iets meer stevigheid rond de enkels willen en deze stabiliteit niet kunnen vinden in de “normale” lage schaatsschoen.

Ben jij een enthousiaste beginneling op schaatsen of wil je komende winter vele recreatieve kilometers schaatsen op (hopelijk) natuurijs dan wil ik je de Combi’s van harte aanraden.

Je kunt de Viking Combi Klapschaatsen en noren bestellen via de links hieronder.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Viking Combi Klapschaats
Author Rating
51star1star1star1star1star

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *