Hoeveel calorieën verbrand je met wielrennen? [Wielrennen vs. Mountainbiken vs. Skeeleren]

Met een uur wielrennen verbrand je ongeveer 650 calorieën, het aantal verbrande calorieën is echter wel sterk afhankelijk van de snelheid, intensiteit en je eigen lichaam.

Toch is er bij veel mensen nog veel onduidelijk over hoeveel calorieën je verbrandt met wielrennen en of dit aantal anders is bij bijvoorbeeld mountainbiken of op een indoor trainer (Tacx).

Zoals bij bijna alles in het leven is het aantal calorieën die je verbrandt met wielrennen afhankelijk van allerlei factoren.

Hoeveel calorieën verbrand je met wielrennen?

Hoeveel calorieën verbrand je met wielrennen?

Zo ging ik laatst 36 kilometer fietsen en zei m’n Polar smartwatch waarmee ik de rit registreerde dat ik 1.034 calorieën had verbrand terwijl de fietscomputer op mijn fiets mij meldde dat ik “slechts” 819 kcal had verbrand.

Dit komt ongeveer neer op dezelfde hoeveelheid energie als in een rijk Engels ontbijt of een Happy Meal bij McDonald’s.

Dus hoe kun je er nou achterkomen hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrandt met wielrennen en welke factoren hier invloed op hebben?

Laat ik beginnen met te zeggen dat je altijd en op ieder moment van de dag calorieën verbrandt en omzet in energie om in leven te blijven, zelfs als je op de bank zit te niksen.

Dit wordt ook wel ‘calorieën in rust’ of ‘Basal Metabolic Rate (BMR)’ genoemd.

Tijd:Gemiddelde hoeveelheid verbrande calorieën:
15 min.163 kcal
30 min.325 kcal
1 uur650 kcal
2 uur1.300 kcal
3 uur1.950 kcal
4 uur2.600 kcal
5 uur3.250 kcal

* Bovenstaande tabel is gebaseerd op een man van ongeveer 75 kg die fietst met een gemiddelde intensiteit (gemiddelde snelheid van 25 – 30 km/u).

Afvallen met fietsen / wielrennen

Spring je echter van de bank en stap je op je fiets dan verbrand je uiteraard meer calorieën en deze worden ook wel je ‘actieve calorieën’ genoemd.

Omdat je eenvoudig vanuit huis een stevige afstand kunt gaan fietsen of wielrennen is deze sport erg toegankelijk en kun je op deze manier effectief gewicht verliezen en afvallen.

Hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrandt is zoals gezegd sterk afhankelijk van allerlei verschillende factoren, zoals je geslacht, gewicht en hoe fit je bent. Met andere woorden factoren die specifiek betrekking hebben op jezelf.

Daarnaast is het uiteraard afhankelijk van hoe ver je fietst, hoe snel je rijdt, het terrein, windrichting en andere externe factoren.

Het exact meten van het aantal actieve calorieën moet in een laboratorium gebeuren door te meten hoeveel warmte je produceert of door te meten hoeveel zuurstof je verbruikt en hoeveel koolstofdioxide je produceert terwijl je op een hometrainer fietst.

Je lichaam gebruikt zuurstof om voedingsstoffen te verbranden om je lichaam werkende te houden en kooldioxide (CO2) te produceren. Dit verklaart ook direct het verband tussen het verbranden van calorieën en je ademhaling.

Deze onderzoeken in een lab zijn erg duur en en niet voor iedereen toegankelijk daarom gebruiken sports trackers verschillende algoritmes om een goede schatting te maken van het aantal verbrande kcal.

Daarnaast worden ook de gegevens die jij invoert meegenomen in de berekening, zoals je hartslag en bijvoorbeeld trapkracht om de verbruikte energie te berekenen.

Afvallen met wielrennen

Eerder schreef ik al over hoe (goed of slecht) je kunt afvallen met skeeleren en wandelen, check deze artikelen hier:

Wind en gewicht

Als je gaat wielrennen verbruik je ongeveer de helft van je energie met jezelf door de luchtweerstand te vechten.

Wanneer je bijvoorbeeld twee keer zo snel gaat fietsen als je gewend bent dan verbruik je tot wel 8 keer zoveel energie!

Ook heeft een grotere wielrenner bijvoorbeeld te maken met meer luchtweerstand dan een kleine fietser of iemand die in een meer aerodynamische houding rijdt.

Daarnaast is het verplaatsen van je eigen lichaamsgewicht en bergop fietsen verantwoordelijk voor een kwart van de verbruikte calorieën.

Afhankelijk van het terrein en het wegdek waarop je fietst zorgt de frictie tussen de tandwielen en de ketting en de banden op de weg voor nog eens 15% van de verbrande calorieën.

Dus los van alle factoren die te maken hebben met je eigen lichaam en fitheid is het aantal calorieën die je verbrandt met wielrennen voornamelijk afhankelijk van hoe ver en hoe snel je fietst en hoe zwaar je bent.

Hoe maak je een goede schatting van de verbrande calorieën?

In de basis gaat men ervan uit dat een mannelijke wielrenner van ongeveer 75 kilo met een gemiddelde intensiteit ongeveer 650 calorieën per uur verbrandt.

Een gemiddelde wielrenner van het vrouwelijke geslacht verbrandt in dezelfde tijd en onder dezelfde omstandigheden ongeveer 550 calorieën per uur.

Daarnaast kun je een relatief accurate schatting maken met behulp van de MET-waarde.

De MET-waarde ofwel het metabool equivalent is een meeteenheid binnen de fysiologie voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost ten opzichte van de hoeveelheid benodigde energie in rust. (Bron: Wikipedia)

Echter houdt de MET-waarde geen rekening met andere factoren die de hoeveelheid verbrande calorieën kunnen beïnvloeden zoals bijvoorbeeld leeftijd en geslacht.

Hoe krijg ik een nauwkeurige meting?

Uiteindelijk komt een nauwkeurige meting van het aantal verbrande calorieën met wielrennen aan op de beschikbare data en ook hier geldt des te meer des te nauwkeuriger.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat de maximale hartslag en maximale zuurstofopnamevermogen is.

Deze metingen kunnen veel nauwkeuriger worden gedaan met een hartslagmeter die rond de borst zit dan een smartwatch rond je pols.

Om een bijzonder nauwkeurige bepaling te krijgen kun je het beste het gemiddelde van meerdere trainingen of wedstrijden nemen.

Daarnaast doe je er goed aan om deze metingen over verschillende soorten trainingen te doen, zoals rustigere trainingen en meer intensieve trainingen om goed in beeld te brengen hoeveel calorieën je verbrandt met wielrennen.

Calorieën verbranden met mountainbiken

Sports trackers (Strava)

Veel fietsritjes, met name van amateur wielrenners, worden geregistreerd met de Strava app waarbij ook een schatting wordt gedaan van het aantal verbruikte calorieën.

Hoe Strava (de bekendste en meest gebruikte wielerapp) tot deze gegevens komt is afhankelijk van hoe je deze registreert.

Wanneer je sports tracker de verbrande calorieën berekent en deze naar de Strava app stuurt gebruikt het simpelweg deze gegevens.

Het veranderen van je gewicht of andere variabelen in Strava hebben hier geen effect op, want deze moet je echt in de sports tracker zelf aanpassen.

Als er echter geen calorie data beschikbaar of wanneer je de Strava app direct gebruikt om je rit bij te houden dan maakt Strava gebruik van een krachtmeting en combineert deze met een schatting van de gemiddelde efficiëntie waarmee mensen voedingsstoffen in energie omzetten en dit verbranden met wielrennen om tot een cijfer te komen.

Gebruik je echter geen krachtmeter dan maakt de app gebruik van de ritgegevens en het gewicht van je lichaam en fiets waardoor de metingen jammer genoeg er niet nauwkeuriger op worden.

Uit een onderzoek van de Stanford universiteit (2017) naar de verschillende sports trackers bleek dat in de meeste gevallen het hartritme tot op 5% nauwkeurig werd gemeten.

Echter geen enkele smartwatch kon het energieverbruik accuraat berekenen. Zo zat de sports tracker die het dichtst in de buurt kwam er nog steeds 27% naast terwijl een andere meting met maar liefst 98% afweek van het werkelijke aantal verbrande calorieën.

Verbrand je meer calorieën met mountainbiken dan met wielrennen?

Het antwoord op de vraag of je meer calorieën verbrandt met mountainbiken of met wielrennen is even simpel als lastig, namelijk: Het hangt er van af!

Wanneer je bijvoorbeeld in hoog tempo over zeer technische paden fietst met veel beklimmingen dan verbrand je veel meer calorieën dan wanneer je in een langzaam tempo op vlakke wegen fietst.

Op een mountainbike ligt de snelheid gebruikelijk iets lager dan op een wielrenfiets, vanwege het parcours, waardoor de luchtweerstand iets lager ligt.

Daarnaast heb je over het algemeen (vooral in Nederland) meer met heuvels te maken als je gaat mountainbiken en dan hebben we het nog niet eens over de zwaardere fiets en hogere rolweerstand door de dikkere wielen en zachte ondergronden.

Wanneer je al deze voor- en nadelen van zowel mountainbiken als wielrennen tegen elkaar afstreept kom je tot de conclusie dat je bij beide sporten ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën per uur verbrandt.

Hoeveel calorieën verbrand je op een hometrainer?

Hoeveel calorieën verbrand je op een hometrainer?

Wederom is het werkelijke aantal calorieën die je verbrandt op een hometrainer of indoor trainer van verschillende factoren afhankelijk.

Denk bijvoorbeeld uiteraard eerst aan je eigen inspanning en input, echter zonder daadwerkelijke luchtweerstand komt de grootste weerstand van in de racefiets zelf of hometrainer / Tacx.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een wielrenner die 75 kilo weegt en gemiddeld 25 km/u fietst binnen op een hometrainer of Tacx ook ongeveer 650 – 700 calorieën per uur verbrandt.

Conclusie

Hoeveel calorieën verbrand je met wielrennen? Het blijkt dat je zowel met wielrennen als mountainbiken als op een hometrainer gemiddeld tussen 650 en 700 calorieën per uur verbrandt.

Overigens ligt het energieverbruik bij wielrennen ongeveer even hoog als bij skeeleren, want ook met skeeleren verbrand je ongeveer 600 – 650 calorieën per uur.

Wielrennen is dan ook bij uitstek geschikt als training wanneer je wilt afvallen en gewicht wilt verliezen, met name bij slecht weer wanneer de omstandigheden te slecht zijn om te gaan skeeleren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *