Kun je bergop skeeleren? Bergop skeeleren kan maar wees voorzichtig in de afdaling!

Skeeleren is op zichzelf al lastig genoeg en het vergt veel oefening om onder de knie te krijgen. Toch kan het altijd nóg moeilijker, want bergop skeeleren brengt een heleboel nieuwe uitdagingen met zich mee. Om nog maar te zwijgen van bergaf.

Veel skeeleraars stellen vaak de vraag of bergop skeeleren überhaupt wel kan. Nou het kan wel degelijk, echter het is bijzonder lastig om omhoog te skeeleren en naar beneden is nog lastiger.

Als je bergop, of in Nederland heuvel op, skeelert is het belangrijk dat je je skeelers meer naar buiten plaatst en veel kortere slagen maakt dan normaal om de vaart erin te houden.

Naar beneden is een geheel ander verhaal, want je kunt niet simpelweg jezelf roekeloos naar beneden laten rollen zonder jezelf of anderen ernstig te bezeren. Je moet ervoor zorgen dat je de snelheid onder controle houdt en stapsgewijs afremt tijdens de afdaling.

Bergop skeeleren

Bergop skeeleren [Klimmen]

Er zijn twee zaken die bijzonder belangrijk zijn als je bergop wilt skeeleren, namelijk je techniek en conditie.

Het maakt niet uit of je een beginner of een professional bent, als je bergopwaarts moet skeeleren ga je nou eenmaal langzamer dan wanneer je skeelert op een vlakke ondergrond.

Met behulp van de volgende tips en tricks kun je sneller en efficiënter omhoog skeeleren:

Wijder afzetten: Als je bergop skeelert moet je de positie waarin je je skeelers neerzet veranderen. Zet je voeten zo neer dat je tenen meer naar buiten wijzen waardoor je minder afstand aflegt in 1 afzet maar het wel makkelijker wordt om bergop te bewegen.

Buig je knieën: Door je knieën iets meer te buigen dan je normaal gewend bent kun je beter in balans blijven en skeeler je efficiënter naar boven.

Korte slagen: Skeeler met korte krachtige slagen (prikslag) in een hoog ritme om makkelijker bergop te kunnen rijden.

Zwaai met je armen: Door met je armen te zwaaien in het ritme van je slagen kun je meer energie in je benen stoppen. Je moet echter wel over een bijzonder goede conditie beschikken als je dit lang wilt volhouden.

Focus op je techniek: Bergop skeeleren vergt een iets verfijndere techniek dan inline-skaten op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat je je heupen meer in de strijd gooit bij iedere afzet. Daarnaast kun je uiteraard minder lang rollen op één been waardoor je je slag moet verkorten.

Zorg voor een goede conditie: Omhoog skaten vergt niet alleen een verfijnde techniek maar ook een erg goede conditie en uithoudingsvermogen. Je kunt je conditie en spierkracht verbeteren door bergop te sprinten op skeelers.

Om goed bergop te kunnen skeeleren heb je een goede balans, techniek en voldoende snelheid nodig.

Zorg ervoor dat je extra snelheid aan de voet van de heuvel/berg (of hoge brug of viaduct) en wanneer je de helling bereikt dat je dan juist het ritme verhoogt.

Probeer gedurende de gehele klim in een bepaald tempo te rijden tot je de top bereikt. Wanneer je boven bent zul je waarschijnlijk kort moeten wennen en terugschakelen naar een langere slag.

Bergaf skeeleren [Afdalen]

Wanneer je de top hebt bereikt is de volgende vraag hoe kun je veilig bergaf skeeleren. Het allerbelangrijkste bij afdalen is dat je volledig in controle en de baas over je skeelers bent.

Als je niet zeker van je zaak bent dan kun je beter niet bergaf skeeleren en je skeelers uitdoen en naar beneden lopen.

Om goed bergop en bergaf te kunnen skeeleren moet je je volledig bewust zijn van wat je doet en perfect in balans zijn.

Daarnaast is het erg lastig om bergop of bergaf te skeeleren wanneer je de skeelertechniek nog niet goed onder de knie hebt. Laat staan dat je nog niet goed weet hoe je moet remmen op skeelers.

Wanneer de afdaling erg stijl is doe je er goed aan om continue te remmen en dit niet los te laten.

Training

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden als je bergop gaat skeeleren en dit vaak te oefenen.

Daarnaast worden berg- en heuveltrainingen gezien als de beste training die er is en zorgt het ervoor dat je sneller, slanker en uiteraard fitter wordt.

Je kunt bergop skeeleren trainen door een kleine heuvel of hoge brug bij je in de buurt meerdere keren op en af te rijden.

Een klim van ongeveer 5 – 10 kilometer in zeer bergachtig gebied in het buitenland is wat betreft inspanning vergelijkbaar met het lopen van een marathon.

Je zult dan tot het diepst van je kunnen moeten gaan en moeten vechten tegen de verzuring die hoe dan ook vroeg of laat zal komen.

Des te verder je de berg op skeelert des te meer lactaat (melkzuur) er zich in je bloed zal opbouwen.

Om de beste training te krijgen moet je ervoor zorgen dat je de grootst mogelijke inspanning levert die je toch tot de top vol kunt houden zonder op de helft van de klim volledig in te storten.

Kies dus een tempo wat je tot het uiterste van je kunnen drijft maar dat je toch lang genoeg vol kunt houden om de top te bereiken. Je zult hierdoor waarschijnlijk een brandend gevoel in je dijen, billen, kuiten en longen voelen.

Voordelen van bergop skeeleren

Bergop skeeleren brengt naast het feit dat het gewoon erg leuk is en een bijzonder goede training is een aantal grote gezondheidsvoordelen met zich mee, bijvoorbeeld:

  • Verbetert de spierelasticiteit
  • Zorgt voor een betere coördinatie, met name door je armen mee te bewegen
  • Meer controle en stabiliteit
  • Vergroot je spierkracht
  • Verhoogt je uithoudingsvermogen
  • Helpt je in het gevecht tegen de kilo’s

Droog Trainen Protocol Vrouwen reviewWil jij snel afvallen en een fit lichaam krijgen vanuit je eigen huis? Dan raad ik je aan het Droog Trainen Protocol te proberen.

Je krijgt in dit online trainingsprogramma voedings- en trainingsschema’s op maat die je thuis vanuit je eigen huis kunt uitvoeren om het lichaam te krijgen waar je van droomt! (Inmiddels ruim 15.000 deelnemers!)

100% niet-goed-geld-terug garantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *