Piste

Piste inline skatingEen piste is een skeelerbaan met een lengte van 200 meter en kombochten waarop skeelerwedstrijden worden verreden.

Om aan de regels te voldoen moet een skeelerpiste een lengte hebben van 200 meter en moet de baan minstens 6 meter breed zijn.

De ondergrond van een skeelerpiste kan van asfalt of beton zijn, of zijn voorzien van een speciale Vesmaco coating, bovendien moet de ondergrond volledig vlak zijn en genoeg grip bieden.

Dichte boarding rond skeelerpiste

De piste moet aan de buitenkant voorzien zijn van een dichte boarding, meestal is deze doorzichtig of voorzien van reclame.

Op moderne skeelerbanen ligt het Mylaps systeem waarmee rondetijden en uitslagen geregistreerd worden.

Door een transponder om de enkel van de skeeleraar wordt een signaal uitgezonden die bij start/finish door een ontvanger wordt opgevangen en verwerkt.

Deze regels voor officiële skeelerpistes zijn bepaald door de FIRS (wereld skeelerbond) en de CERS (Europese skeelerbond)

Piste met kombochten

Skeelerpiste met Vesmaco coatingDe meest opvallende onderdelen van een skeelerpiste zijn de bochten, deze lopen namelijk naar buiten toe op.

Deze scheve bochten worden kombochten genoemd.

Door de korte lengte van de baan en dus ook de korte bochten is de bochtentechniek voor de skeeleraars nog belangrijker dan bij wedstrijden op de weg.

Omdat de snelheden op de piste erg hoog liggen wordt er extreem veel druk opgebouwd op de benen in de bochten, daarom slaat de verzuring van de benen sneller toe op een piste dan op de weg.

(Dit is ook de reden waarom veel inline-skaters tegen het einde van de wedstrijd met de ellebogen de benen ondersteunen bij de afzet)

Vesmaco coating

EK Inline skating Heerde 2016Tegenwoordig hebben echter alle toplocaties een ondergrond met een Vesmaco coating erop.

In Nederland heeft alleen de pistes in Heerde en in de indoor skeelerpiste in Heerenveen deze kenmerkende supersnelle toplaag.

Deze synthetische toplaag zorgt voor een extreem lage rolweerstand, terwijl het toch veel grip biedt.

Overdekte skeelerpiste Heerenveen

In Heerenveen is in augustus 2016 de eerste overdekte skeelerpiste in Nederland geopend en slechts de tweede in Europa.

Hoewel er vele indoor skeelerbanen buiten Europa is deze overdekte piste in Heerenveen in Nederland de enige waar skeeleraars ook tijdens slechte weersomstandigheden kunnen trainen.

Deze indoor skeelerpiste, mét Vesmaco coating, is ook toegankelijk voor de recreatieve skater waardoor ook jij het gevoel van de piste kunt ervaren.

Overdekte skeelerbaan HeerenveenOverdekte skeelerpiste in Heerenveen