Wat zijn de verschillen tussen skeeleren en inline-skaten?

Wat is het verschil tussen skeeleren en inline-skaten? Heel simpel skeeleren is grote afstanden op snelheid afleggen en inline-skaten is het uitvoeren van stunts en tricks op skates.

Hoewel de termen ‘skeeleren’ en ‘inline-skaten’ in Nederland vaak door elkaar gebruikt worden zijn het wel degelijk twee verschillende takken van sport.

In dit artikel ga ik verder in op de belangrijkste verschillen tussen skeeleren en inline-skaten.

Verschillen tussen skeeleren en inline-skaten

Verschil tussen skeeleren en inline-skatenOver het algemeen hebben we het over skeeleren als er over langere afstanden gereden wordt of als het om snelheid gaat.

Skeeleren kun je naast op de openbare weg of fietspad ook op speciale skeelerbanen doen, zoals de zogenaamde pistes van 200 meter.

Inline-skaten, of skaten, is de term die gebruikt moet worden voor het maken van stunts, of andere extreme sports op uit te voeren.

Waarom werd het afgelopen wereldkampioenschap skeeleren dan toch het WK inline-skaten genoemd?

Dit komt door het internationale karakter van de sport en bovendien kennen ze in het buitenland het woord ‘skeeleren’ niet en noemen ze elke vorm van skeeleren en skaten inline-skating.

Skeeleraars kun je ook herkennen aan de kenmerkende houding, diep zitten, zoals we die van het schaatsen kennen, terwijl skaters meestal rechtop rijden.

Overigens was het in 1979 het Nederlandse bedrijf Zandstra die skates met 5 wielen uitbracht en deze de naam ‘skeelers’ gaf, vandaar ook het werkwoord skeeleren.

Skeeleren op inline-skates

Inline-skatesDoordat de vorm en het gebruikte materiaal van zowel skeelers als inline-skates de afgelopen jaren verder naar elkaar toe is gegroeid is er steeds meer onduidelijkheid gekomen over wanneer je nou skeelert en wanneer je skate.

Zo kun je tegenwoordig prima skeeleren op inline-skates, dit wil zeggen dat je makkelijk grote afstanden en op relatief hoge snelheden kunt afleggen op inline-skates.

Veel mensen vinden de hoge en harde schoen van skates ook prettiger vanwege de steun rond de enkels, hierdoor kun je lange ritten maken zonder pijnlijke enkels.

Stunt skaten op skeelers is daarentegen lastiger, omdat skeelers over het algemeen een langer frame hebben ben je minder wendbaar en is uitvoeren van stunts en tricks moeilijker.

Belangrijkste verschillen tussen skeelers en skates

SkeelersEen aantal van de belangrijkste verschillen tussen skeelers en skates zijn:

  • Skeelers hebben 4 of 3 grotere wielen (100, 110, 125 mm) die het halen van grote snelheden mogelijk maken, terwijl inline-skates 4 kleinere wielen (64, 72, 76 mm) hebben en deze wielen meestal vlakker zijn.
  • Skeelers hebben meestal een lage (thermoplastische) schoen zoals we deze uit het schaatsen kennen. Inline-skates hebben daarentegen een hoge softboot of hardboot schoen voor stevigheid rond de enkels bij het maken van stunts.
  • Skates hebben meestal een remblok aan de achterkant van de (rechter) skate. Op sommige skeelers kan ook een remblok worden gemonteerd, maar deze zijn niet standaard. Op skeelers kun je remmen door bijvoorbeeld een T-Stop uit te voeren.
  • De frames van inline-skates zijn korter dan die van skeelers, dit is belangrijk om wendbaarder te zijn en stunts te kunnen doen op skates.

Steeds minder verschil tussen skeelers en skates

SkeelerenSteeds meer fabrikanten nemen het beste van beide werelden en voegen deze samen.

Dit is ook hoe de urban skate is ontstaan, neem de hoge harde schoen van skates en de grote wielen van skeelers.

Op deze manier heb je toch het comfort en de steun van de hoge schoen, terwijl je wel op hogere snelheid en lange afstanden van skeelers kunt rijden.

Een goed voorbeeld hiervan is de Powerslide Vi Supercruiser, die ik zelf heb kunnen testen en volgens velen misschien wel de beste urban skates op de markt zijn.

Conclusie

Inline-skaten op halfpipeDe verschillen die er van oudsher zijn tussen skeeleren en inline-skaten bestaan nog steeds, hoewel de grenzen de afgelopen jaren toch wel een beetje vervagen.

Nederland en België zijn de enige landen op de wereld die het woord skeeleren gebruiken. Denk voor het gemak maar aan “schaatsen op wielen” bij het woord skeeleren.

Bij het maken van stunts, slalommen en rijden in de stad kun je denken aan inline-skaten.

Of je het nou skeeleren of inline-skaten wil noemen is niet belangrijk, het plezier dat je ervaart tijdens het beoefenen van deze prachtige sport is veel belangrijker.

Als het beestje maar een naam heeft toch?

VEEL SPORTEN BETEKENT GEZOND ETEN!

Ben jij op zoek naar gezonde en vooral heerlijke recepten die jou helpen meer energie te krijgen om te kunnen sporten? Check dan de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm.

In dit unieke receptenboek vind je talloze heerlijke recepten die jou helpen beter te kunnen sporten en lekkerder in je vel te zitten.

Je kunt het boek direct als PDF-bestand downloaden op je pc, smartphone of tablet waardoor je meteen aan de slag kunt gaan met het maken van je eerste heerlijke en gezonde recept!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE!

Dit bestseller receptenboek is inmiddels ruim 5.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *