Wanneer berg jij je skeelers op voor de winter?

Skeelers in het grasWe kennen dit jaar een heerlijke (late) zomerperiode waarin nog lekker geskeelerd kan worden, maar wanneer is het moment om de skeelers op te bergen en van een lange winterslaap te laten genieten?

Natuurlijk is dit voor iedereen verschillend, misschien vind jij het helemaal niet erg om in de regen en kou te skeeleren.

Of misschien woon je wel in Friesland en ga je deze winter niet naar Thialf, maar naar de net geopende, op een steenworp afstand liggende overdekte skeelerpiste in Heerenveen om ook in de winter te kunnen skeeleren.

Skeeleren in de herfst

Skeeleraar achter autoAls je wel in de regen gaat skeeleren komende herfst houd er dan rekening mee dat het het beste is om je wielen meteen na de rit eruit te draaien en de lagers schoon en droog te maken.

Dit doe je gemakkelijk met een Torx sleutel, waar meestal ook een lagertrekker op zit. Doe je dit niet dan heb je grote kans dat je lagers vastroesten.

Ook is het belangrijk om de lagers bij het terugplaatsen in het frame te voorzien van een druppel lager olie, ook wel race olie genoemd.

Persoonlijk houd ik er niet van om onder natte omstandigheden te rijden en stap ik in de winter sowieso over van skeelers naar schaatsen.

Wist je overigens dat er zelfs speciale regenwielen zijn? Deze wielen hebben een zachtere compound, waardoor ze meer grip bieden onder natte omstandigheden.

Skeeleren in de winter

Weg in de winterOok in de winter kan het voorkomen dat het een aantal dagen achter elkaar mooi droog is met een strak blauwe lucht, ook dan kun je je skeelers aantrekken.

Pas echter wel op met skeeleren over net gestrooide wegen, dit zout kan nooit goed zijn voor je lagers, alhoewel dit naar mijn weten nooit echt onderzocht is naar mijn weten.

Kleed je in ieder geval goed aan als je in de winter gaat skeeleren. Ook al schijnt het zonnetje, dan nog kan het verraderlijk koud zijn.

Skeelers opbergen als ijsbanen opengaan

Persoonlijk berg ik mijn skeelers altijd op na de laatste mooie nazomerdagen en dit is meestal rond de periode dat de meeste kunstijsbanen in Nederland weer opengaan.

Wanneer de ijsbanen dan opengaan kun je merken dat je de hele zomer geskeelerd hebt en, vergeleken met anderen die dit niet hebben gedaan, makkelijker ook op schaatsen snelheid kunt maken.

Natuurlijk zul je even moeten wennen aan glijden op ijs in plaats van rollen op asfalt, maar de beweging blijft op een aantal details na hetzelfde.

Skeelers winterklaar maken

Inline-skatesJe kunt je skeelers het beste op een droge plaats opbergen in de doos waarin ze zaten toen je ze kocht, of een sporttas.

Leg ze bijvoorbeeld niet in een koude, vochtige schuur of garage om roestvorming in de lagers te voorkomen.

Bovendien kan het handig zijn om de wielen en lagers gedurende de winter uit het frame te verwijderen.

Op deze manier kun je in het voorjaar als het weer warmer wordt alles weer goed vastdraaien met je Torx sleutel en voorzien van een nieuw laagje race olie.

Hoe lang skeeler jij nog door?

Het bovenstaande verhaal is natuurlijk mijn eigen bescheiden mening, maar hoe denk jij erover? Laat het me weten in de reacties.

Ben jij een ‘die hard’ skeeleraar die ook bij min 20 de skeelers of skates aantrekt, of maak jij je skeelers al in september winterklaar om de “warmte” van de kunstijsbanen op te zoeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *